ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επετειακή συνάντηση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

0

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 επετειακή συνάντηση του Συνδέσμου Φιλολόγων στο 1ο Λύκειο Ρεθύμνου για τα 40 χρόνια δημιουργικής προσφοράς του συνδέσμου στο νομό μας. Ήταν 16 Ιανουαρίου του 1984 όταν 32 φιλόλογοι συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο και αποφάσισαν την ίδρυση του Σωματείου. Σαράντα χρόνια μετά, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΦΡ συγκεντρώθηκαν, τίμησαν, συζήτησαν, χόρεψαν και περάσανε όμορφα!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Φώτης Παπαδόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιστημονικού μας Σωματείου και στη συμβολή του στην εκπαιδευτική, πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Στη μακρόχρονη πορεία του συντάχθηκαν ψηφίσματα, προτάσεις και ανακοινώσεις προς τον Τύπο, διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, επιμορφωτικές ημερίδες, τοπικά και πανελλήνια συνέδρια, κινητοποιήθηκαν συνάδελφοι, υποστηρίχθηκαν προγράμματα, μαθητικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις. Διοργανώθηκαν 4 Μαθητικοί Λογοτεχνικοί Διαγωνισμοί σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Ρεθύμνου (ποίησης, διηγήματος και μαντινάδας) και εκδόθηκε το περιοδικό «Αναζητήσεις». Τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου έχει υπό την καθοδήγησή του δύο διοργανώσεις. Η πρώτη είναι το Διαδικτυακό Κυνήγι Θησαυρού για το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 700 μαθητές, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Η δεύτερη διοργάνωση είναι οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής, η οποία είναι η μεγαλύτερη διασχολική συνάντηση του νησιού μας. Εκτός από τη διοργάνωση των Αγώνων, ο Σύνδεσμος συντονίζει και αναλαμβάνει επιμορφώσεις προς τους φιλολόγους και τους μαθητές όχι μόνο του νομού μας, αλλά όλης της Κρήτης, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των Αγώνων, καθώς και την εισαγωγή της Ρητορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη συνέχεια, στο πρόσωπο όλων των πρώην προέδρων εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για τις προσπάθειες, τις αγωνίες, το χρόνο, τις θυσίες και τη συμβολή τους, η οποία προήλθε από το μεράκι τους να προσφέρουν. Παρόντες ήταν οι πρώην πρόεδροι: Θεόδωρος Πελαντάκης, Γιώργος Φρυγανάκης, Αιμίλιος Γάσπαρης, Ζωή Φωτάκη, Βασίλης Τζουράς και Ειρήνη Βογιατζή, στους οποίους απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά τους από τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Φώτη Παπαδόπουλο. Στη συντροφιά μας βρισκόταν και ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολούθησε συζήτηση εν χορδαίς και οργάνω. Ο Ηλίας Πίτερης και ο Δημήτρης Καλλέργης στόλισαν με τη μουσική τους την εκδήλωσή μας. Μαζί με ένα μεζέ από τον μπουφέ που ετοίμασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με ένα ποτήρι κρασί θυμηθήκαμε τα παλιά, προβληματιστήκαμε για τα τωρινά και ανταλλάξαμε σκέψεις για το μέλλον. Όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια που βρίσκεται μετά από καιρό, απολαύσαμε τη μουσική συζητώντας και χορεύοντας.

Ευχαριστούμε τη Σχολική Κοινότητα του 1ου Λυκείου Ρεθύμνου για την παραχώρηση του Σχολείου, που συνδέεται με όμορφες δράσεις και μνήμες των μελών μας.

Συνεχίζουμε δυναμικά!

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ