ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

COVID-19: Συνδέεται και με ανωμαλίες στα έντερα

0

Η έρευνα περιέλαβε 412 ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2. Από αυτούς, 241 ήταν άντρες  (58.5%) και 171 γυναίκες (41.5%), με μέση ηλικία τα 57 έτη.

Στο 17% των ασθενών πραγματοποιήθηκαν απεικονιστικές εξετάσεις στην κοιλιά, περιλαμβανομένων 44 υπερήχων, 42 CT scans, και μιας μαγνητικής τομογραφίας

Ανωμαλίες στα έντερα φάνηκαν στο 31% των CT scans (3.2% όλων των ασθενών)  και ήταν πιο συχνές σε ασθενείς στις ΜΕΘ. Υπήρχαν περιστατικά πάχυνσης και ισχαιμίας, όπως πνευμάτωση.

Χειρουργικός συσχετισμός σε 4 ασθενείς αποκάλυψε κίτρινο αποχρωματισμό σε 3 από τους ασθενείς και απόφραξη εντέρου σε 2.

Ο Rajesh Bhayana, του Massachusetts General Hospital, ανακάλυψε ανωμαλίες στα έντερα σε απεικονιστικές εξετάσεις ασθενών με τη νόσο και πιο συχνά σε ασθενείς των ΜΕΘ.

Σε 2 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκτομή εντέρου φάνηκε ισχαιμία με νέκρωση τμημάτων εντέρου. Και οι 2 είχαν θρόμβους στις μικρές αρτηρίες του εντερικού τοιχώματος.

Ασθενείς στη ΜΕΘ μπορούν να έχουν ισχαιμία εντέρου για άλλους λόγους, αλλά γνωρίζουμε ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και τραυματισμό μικρών αγγείων, επομένως το έντερο θα μπορούσε επίσης να επηρεάζεται.

Πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματα στα έντερα ήταν η άμεση λοίμωξη από τον ιό, θρόμβωση των μικρών αγγείων ή μη αποφρακτική μεσεντερική ισχαιμία.

Ο Dr. Bhayana δήλωσε ότι η έρευνα είναι προκαταρκτική και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η αιτία.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ