ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΥΝΠΟΛΙΣ - Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου για τις εξελίξεις στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

0

“Μάντεις Κακών”/”Καληνύχτα ΒΟΑΚ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ!”

Πέρασαν ακριβώς 10 μήνες από τότε που ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου, ξεκίνησε μια εκστρατεία αφύπνισης και συστράτευσης για τον Βόρειο  Οδικό Άξονα Κρήτης και την τύχη του στο επόμενο ΕΣΠΑ και φτάσαμε σήμερα τέλη Οκτωβρίου του 2013 όπου η κακοδαιμονία των κρατικών φορέων επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους φόβους μας. Από τα χείλη του Περιφερειάρχη της Κρήτης κ. Αρναουτάκη μπήκε σήμερα η ταφόπλακα των όποιων μελλοντικών έργων του ΒΟΑΚ  που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα  όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης όχι μόνο δεν θα δοθούν τα 400 εκατομμύρια που ήταν για τον ΒΟΑΚ από το κονδύλι των διευρωπαϊκών δικτύων όπως είχαμε επισημάνει και εμείς με πρόταση μας παλαιότερα, αλλά εν εξελίξει έργα που είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη περίοδο ΕΣΠΑ θα μεταφερθούν στην επόμενη αφαιρώντας έτσι νέους πόρους για νέες παρεμβάσεις.  Το τραγικό της ιστορίας; όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την στιγμή που το Υπουργείο Υποδομών θα διαθέσει 1,2 δις για αυτοκινητοδρόμους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σαν ΣΥΝΠΟΛΙΣ διαβλέπαμε από πολύ νωρίς τον κίνδυνο να μείνει ο ΒΟΑΚ χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ και είχαμε προτείνει την ένταξη του στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Προγράμματα και τις Ευρωπαϊκές Δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Απευθύναμε τον Ιανουάριο του 2013 επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Ρεθεμνιώτη Υπουργό Ανάπτυξης όπου στείλαμε κραυγή αγωνίας για τον αιματοβαμμένο από τα τροχαία δυστυχήματα Νομό μας. Η έκκληση μας ως “είθισται” για τον παντέρμο τόπο μας, έπεσε στο κενό. Έτσι επανήλθαμε τον Απρίλιο του 2013 με ανοικτή πρόταση προς τους Βουλευτές και τοπικούς φορείς για αφύπνιση των αρμοδίων και ένταξη των έργων του ΒΟΑΚ στα κατάλληλα ευρωπαϊκά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ πριν είναι αργά και πριν χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ως νέοι άνθρωποι είχαμε την πεποίθηση ότι έστω και τελευταία στιγμή θα ίδρωνε το αυτί των αρμοδίων και θα προλαβαίναμε την τελευταία ευκαιρία της γενιάς μας για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ. Μάταια όμως, όχι μόνο δεν έγιναν επίσημες μελέτες από τους τοπικούς φορείς για την πρόταση ένταξης ολόκληρου το ΒΟΑΚ σε προγράμματα του νέου  ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα κάποιοι βγήκαν και μας κατηγόρησαν ότι αιθεροβατούμε, αμφισβητώντας ακόμα την ίδια την δυνατότητα ή και τα κονδύλια ένταξης του ΒΟΑΚ στο ΕΣΠΑ.

Έτσι με αυτή την λυπηρή αφήγηση, γίναμε μάντεις των κακών και κακοδαιμονιών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης αλλά και των τοπικών φορέων που μας κυβερνούν.  Σήμερα 23 Οκτωβρίου ημέρα γέννησης του μεγάλου Έλληνα μουσικού Μάνου Χατζιδάκι με καταγωγή από τη Μύρθιο Αγίου Βασιλείου του Ρεθύμνου, δεν μπορούμε να παρά να θυμηθούμε τους στίχους ενός από τα τραγούδια του : “Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ ’’.

Με εκτίμηση,

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ