ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το χιούμορ έχει και όρια!!! του Νεκτάριου Μεταξάκη

0

Αυτές τις μέρες προβάλλεται από το κανάλι του ΑΝΤ1 διαφημιστικό σποτ για την πρωινή εκπομπή «Πρωινό», που παρουσιάζουν Λιάγκας-Σκορδα κλπ. «τηλεδιανοούμενοι»!

Δυστυχώς το διαφημιστικό γυρίστηκε στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Μαραθώνα. Οι συντελεστές ήταν ντυμένοι με φόρμες και εξοπλισμό πτήσεως που έφεραν εμφανώς τα διακριτικά της Διοίκησης και των Μοιρών των Ελικοπτέρων του Ναυτικού. Ενώ περπατούν στον αεροδιάδρομο καθένας τους κάνει γελοίες κινήσεις και γκριμάτσες. Ο Λιάγκας βγάζει από τη θήκη του γιλέκου επιβίωσης (survival vest) ένα σάντουιτς με λουκάνικο και το καταβροχθίζει. Η σκηνή διακωμωδεί και ευτελίζει τους ιπτάμενους των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα την αξία μιας μονάδας πρώτης γραμμής του Πολεμικού Ναυτικού που στην πρόσφατη κρίση των Ιμίων θυσιάστηκαν τρείς ιπτάμενοι.

Προσωπικά μετά από δύο δεκαετίες στην υπηρεσία αυτή ένοιωσα λύπη, θυμό και αγανάκτηση βλέποντας όλες αυτές τις φαιδρές τηλεφάτσες να παρελαύνουν διακωμωδώντας την εικόνα του Ιπταμένου για να προβάλουν μια πρωινή εκπομπή με αποκορύφωμα να εμφανίζεται ως φόντο ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο SIKORSKY S-60 για την προβολή τους. Αγανακτώ με την ευκολία που κάποιοι απαξιώνουν τα πάντα στο βωμό της τηλεθέασης και του εντυπωσιασμού με στυλ χολιγουντιανό. Περίφημα! Ας ανοίξουν τις πύλες οι Στρατιωτικές Βάσεις για κάθε λογής διαφημιστικά σποτ! Κάποιοι θα κερδίζουν και κάποιοι θα ικανοποιούνται  ότι έχουν εξουσία να κάνουν ό,τι γουστάρουν για το κέφι τους χωρίς να αναλογίζονται την ηθική προσβολή!

Αναρωτιέμαι ποιος τους έδωσε την άδεια να γίνουν τα γυρίσματα; Γιατί εμφανίζονται φορώντας τα διακριτικά Διοίκησης και Μοιρών; Γιατί χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο του ΠΝ ως φόντο αφού μπορούσε να γυριστεί το τρέιλερ σε αερολέσχη με πολιτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα; Υπάρχουν πολιτικά ιπτάμενα μέσα τόσο στο Τατόϊ όσο και στα Μέγαρα. Οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν τι εικόνα θα έβγαινε προς τα έξω; Είναι οξύμωρο εάν αναλογιστώ ότι προηγούμενες ηγεσίες δε μας άφηναν ούτε συνέντευξη να δώσουμε μετά από νυχτερινές πτήσεις για κοινωνικό όφελος στα νησιά του Αιγαίου (αεροδιακομιδές εγκύων, βρεφών, τραυματιών, διασώσεις ναυαγών κλπ). Υπήρχαν μάλιστα Διοικήσεις που δεν μας άφηναν να βγαίνουμε εκτός στρατοπέδου με στολή ή με την φόρμα πτήσεως. Γιατί δεν προβλήθηκε η επιτυχή διάσωση σοβαρά τραυματισμένου ορειβάτη από τον Όλυμπο που πραγματοποίησε προχθές ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού καταγράφοντας έτσι ένα ακόμα άθλο παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους σε 2.200 μέτρα υψόμετρο;

Είναι διαπιστωμένο ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα χειραγωγούνταν και από καναλάρχες για τζάμπα προβολή συγκεκριμένης εκπομπής. Γιατί  εκμεταλλεύτηκαν χώρους και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που ανήκουν στον Ελληνικό Λαό και μόνο; Γιατί έδωσε την άδεια η ηγεσία του Γενικού Επιτελείου του Ναυτικού; Γιατί δέχτηκε τον ευτελισμό και την απαξίωση στα μάτια του σοβαρού τηλεθεατή της αξιοπρεπούς εικόνας των Ενόπλων Δυνάμεων; Μήπως η ανώτατη ηγεσία επιδιώκει να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες εν όψη κρίσεων; Οι ίδιες ηγεσίες γιατί δεν είναι δίπλα στις οικονομικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των στελεχών των ΕΔ τώρα, που καταπατούνται  αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και καταλύεται το Σύνταγμα;

Νεκτάριος Μεταξάκης

Αξ/κός Π.Ν. ε.α.-Πιλότος Ε/Π

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ