ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Xylella ανεβάζει την τιμή στο λάδι που έχει φτάσει και τα 4 ευρώ - Τι γίνεται στην Κρήτη

0

Ως και 40% εχει φτάσει η αύξηση στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική αγορά, που από τα 2,89 εχει φτάσει ως και στα 4,02 ευρώ το κιλό.

Ακόμα πιο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή στο ελαιόλαδο λόγω της ξηρασίας στην Ισπανία και τη ασθένειας της Xylella fastidiosa στην Ιταλία, επισημαίνουν οι αναλυτές, όπως αναφέρει η Agrenda.

Σημειώνεται ότι η εξάπλωση της Xylella, ώθησε τις ιταλικές αρχές να κηρύξουν σε «κατάσταση καταστροφής» τους ελαιώνες στις περιοχές Λέτσε και Μπρίντιζι και την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε το βακτήριο αυτό και στη νότια Κορσική (Γαλλία) σ’ ένα εργοστάσιο έξω από ένα εμπορικό κέντρο στο Προπριάνο.

Οι αναλυτές περιμένουν τις τιμές να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες καθώς η ζήτηση θα αυξάνεται. Λιανέμποροι και διακινητές θέλουν να αγοράσουν 12% περισσότερο ελαιόλαδο από ότι οι εξαγωγείς μπορούσαν να παραδώσουν. Αγοραστές στη Λατινική Αμερική έχουν στραφεί προς την Ευρώπη, εξαιτίας της μειωμένης συγκομιδής στις περιοχές του Ατλαντικού, την ώρα που η ανατολική Ευρώπη αυξάνει συνεχώς τις ποσότητες ελαιολάδου που ζητά.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη την ίδια ώρα το λάδι έχει φτάσει και στην τιμή των 3.60 ευρώ. O Aγρ. Συνεταιρισμός Ζακρου συνεχίζοντας την αξιέπαινη προσπάθεια του για διάθεση του Ελαιολάδου του με την διαφανή διαδικασία των διαγωνισμών, προχωρησε στην δημοπρασία της τελευταίας παρτίδας της φετινής του ελαιοπαραγωγής ύψους 60 τόνων και οξύτητας 0,17 έως 0,20 η οποία ηταν να γίνει πριν μερικές μέρες στα γραφεία του Συνεταιρισμού.

Υπόψη οτι σε πρόσφατη διάθεση ελαιολάδου που έκανε ο Συνεταιρσμός με απλή διαπραγμάτευση πέτυχε τιμή 3,61 €/κιλό για ποσότητα ενός βιτίου οξύτητας 0,17 έως 0,20.

Πρόκειται για μια ακόμη ενθαρρυντική κίνηση, η οποία αποδεικνύει πως το λάδι της Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να δώσει "ανάσα" στην τοπική αγροτική οικονομία.

Η Xylella θα εισβάλλει;

Μέτρα για την αντιμετωπιση του φονικού βακτηρίου, το οποίο ήδη έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η γειτονική Ιταλία, λαμβάνονται. Όμως η αγωνία στους αγρότες του Ηρακλείου παραμένει, βλέποντας το πρόβλημα να εισβάλλει τώρα και στην Κορσική.

Το καταστροφικό του πέρασμα από την Ιταλία, έχει τρομάξει και τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, που δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει τις καλλιέργειες, τα αμπέλια και τις ελιές να καταστρέφονται.

Τωρα βλέποντας οι αγρότες ότι χτυπησε και την Κορσική ανησυχούν, την ώρα που οι Αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα μετά την ανακάλυψή της σε διακοσμητικό δέντρο έξω από ένα εμπορικό κέντρο στη νότια πόλη της Κορσικής Propriano.

Το βακτήριο επιτίθεται σε ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, καρυδιές και αμυγδαλιές, καθώς και σε βελανιδιές και άλλα φυτά και δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο. Η Xylella fastidiosa έχει ήδη καταστρέψει χιλιάδες ελαιόδεντρα στην ιταλική περιφέρεια της Απουλίας και αποτελεί απειλή για την ελαιοπαραγωγή της Μεσογείου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ