ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κατοικίδια στις παραλίες: ΝΑΙ υπό προϋποθέσεις

0

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών που πρέπει να τηρούνται

Το μείζον θέμα που απασχολεί κάθε χρόνο αυτή την εποχή τους ζωόφιλους, και ειδικά τους ιδιοκτήτες σκύλων, έχει να κάνει με τη δυνατότητα ή όχι να πηγαίνει κάποιος στην παραλία με το σκύλο του. Και βέβαια, αυτά που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε μια παραλία είναι πράγματι κωμικοτραγικά... Ιδιοκτήτες σκύλων να αφήνουν τα κατοικίδιά τους ελεύθερα, ενοχλώντας τους λουόμενους, ή να τα παρακολουθούν να κάνουν την ανάγκη τους στην άμμο χωρίς να ευαισθητοποιούνται να τα «μαζέψουν», όπως είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με το νόμο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί κάποιος να δει λουόμενους να απειλούν με μηνύσεις και με την Αστυνομία, χωρίς ουσιαστικά να τους έχει ενοχλήσει το σκυλάκι που ήρθε  στη θάλασσα με τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος τηρεί κατά γράμμα το νόμο.

Τι προβλέπει ο νόμος για τα κατοικίδια στην παραλία

Ο νόμος 4235/2014 (Α’ 32), που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, για τα ζώα συντροφιάς αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.

Όσον αφορά στο θέμα της παραλίας, ο περίπατος επιτρέπεται γενικώς, με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος συνοδεύεται και ο ιδιοκτήτης έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει μπάνιο στο σκύλο του σε παραλίες, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος ότι «του προσβάλλει την προσωπικότητα». Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα.

Ο Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Νοιάζομαι» Γιώργος Αστρινός, μιλώντας στο «Ρ» για το σοβαρό αυτό ζήτημα, τόνισε πως «εάν δούμε νομοθετικά το θέμα, είναι πλήρως κατοχυρωμένο δικαίωμα να επιτρέπονται τα κατοικίδια σε οποιαδήποτε παραλία. Παλαιότερα, επιτρεπόταν και πάλι στις παραλίες, αλλά όχι σε πολυσύχναστες. Τώρα, και μάλιστα με εγκύκλιο του Λιμενικού, η οποία εκδόθηκε ειδικά γι’ αυτό το θέμα, επιτρέπονται τα σκυλιά σε όλες τις παραλίες».

Τι οφείλει ο ιδιοκτήτης να κάνει

Ο κ. Αστρινός επεσήμανε ότι το θέμα των κατοικίδιων στις παραλίες έχει πολλές διαστάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρώτα από όλα, υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν γενικά τα ζώα, άρα δεν τα θέλουν πουθενά. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όταν κάποιος θέλει κάτι, αυτό θα γίνει. Γιατί και εμένα, για παράδειγμα, μπορεί να μη μου αρέσει το πρόσωπο κάποιου. Αυτό δε σημαίνει ότι επειδή εμένα δε μου αρέσει, εκείνος πρέπει να απομακρύνεται από εμένα. Αυτό το πράγμα δε γίνεται να συμβεί. Το δεύτερο, που έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία και το οποίο εμείς τονίζουμε προσπαθώντας να έχουμε και έναν εκπαιδευτικό ρόλο σαν σωματείο απέναντι στους ιδιοκτήτες είτε δεσποζόμενων είτε ζωντανών τα οποία έχουν υιοθετηθεί από εμάς και που προσπαθούμε να περάσουμε ως μήνυμα, είναι ότι πρέπει και οι ιδιοκτήτες σκυλιών να είναι σύμφωνοι με το νομικό πλαίσιο. Δηλαδή, για να φέρουν το σκυλί τους στην παραλία, θα πρέπει να έχουν μαζί το βιβλιάριό του, να είναι τσιπαρισμένο, εμβολιασμένο και στον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχό τους. Επειδή επιτρέπονται τα σκυλιά στην παραλία, δε σημαίνει ότι παίρνω το σκύλο μου, κάθομαι στην ξαπλώστρα και τον αφήνω ελεύθερο να γυρίζει. Αυτό είναι λάθος. Αν κάποιος ιδιοκτήτης το κάνει αυτό, τότε είναι πάρα πολύ λογικό κάποιος να διαμαρτυρηθεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, υποστηρίζω πως αν είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, δηλαδή καθόμαστε στην ξαπλώστρα μας, έχουμε το σκυλί στον έλεγχό μας και έχουμε κάνει ό,τι προβλέπει ως υποχρέωση ο νόμος, τότε κανείς δεν μπορεί να μας πει το οτιδήποτε. Σε περίπτωση που τα κάνουμε όλα αυτά και βρεθεί κάποιος μας πει να φύγουμε από την παραλία, τότε με ωραίο και ευγενικό τρόπο, του εξηγούμε τι ισχύει και μπορούμε να του πούμε “ εάν σας ενοχλεί η παρουσία του, θα σας παρακαλέσω να μην κοιτάτε προς τα εδώ”. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορείς να κάνεις.

Η τήρηση των υποχρεώσεών μας, λοιπόν, όσον αφορά στο κατοικίδιό μας είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο και σχετίζεται με τη συμπεριφορά μας σε μια παραλία. Αν ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου κάνει όλα όσα ανέφερα, τότε κανείς δεν μπορεί να του πει το οτιδήποτε».

«Δεκάλογος ορθής συμπεριφοράς» στην παραλία

  1. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, ενοχλώντας τους υπόλοιπους λουόμενους.
  2. Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στην διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.
  3. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.
  4. Βάσει νόμου, επιτρέπεται η παρουσία των κατοικιδίων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις.
  5. Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων. Η θάλασσα δε γίνεται να μολυνθεί ανεπανόρθωτα από την παρουσία τους. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
  6. Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
  7. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα για να μη δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.
  8. Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εξασφάλιση σκιάς και την παροχή νερού.
  9. Τα σκυλιά, όπως τα παιδιά, θέλουν φροντίδα στην παραλία. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές, ακριβώς επειδή μπορεί να αφυδατωθούν ή να πάθουν και ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες, αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζεικαι αυτά.
  10. Καλό θα είναι όλοι να γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στη θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.

 

Μαρία Ιερωνυμάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ