ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία τα βασικά μέτωπα της αξιολόγησης

0

Σε τρία βασικά μέτωπα ,το δημοσιονομικό, τα εργασιακά και την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (δηλαδή του ελάχιστου εγγυημένου ε εισοδήματος) όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες διαφορές με τους δανειστές θα κριθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι σε όλα τα θέματα έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά «έχουμε τρία μέτωπα στα οποία συνεχίζουν να ανταλλάσσουμε πληροφορίες: Το δημοσιονομικό τα εργασιακά και την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι διασφαλισμένος αφού προβλέπεται και υπέρβαση του ετήσιους στόχου αφού αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει 0,63% του ΑΕΠ έναντι 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο πρόγραμμα. Παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα σε διάφορα μεγέθη για τον προϋπολογισμό του 2017.

Τόνισε ότι ένα από αυτά ήταν και παραμένει η διατηρισιμότητα της καλής πορείας των εσόδων η οποία για την Ελληνική πλευρά είναι δεδομένη αλλά όχι και για την πλευρά των θεσμών . Επίσης ζήτησαν μεγαλύτερη ανάλυση και για τα στοιχεία με βάση τα οποία θα υπάρξει η υπέρβαση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Στην τελική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. κ Γιώργος Χιουλαράκης και Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Γ Πιτσιλής, ο ΓΓ δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φρ Κουτεντάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος η ελληνική πλευρά προσπάθησε να καθησυχάσει ότι μέχρι και την επόμενη επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα (τοποθετείται χρονικά στις 12 Νοεμβρίου) θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία με τα οποία θα μπορέσουν να πείσουν ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2016 -2017 είναι διασφαλισμένα.

Η ίδια πηγή διέψευσε την φήμη ότι υπάρχει διπλή διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ. Τόνισε ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ θα ξεκινήσουν όταν γίνει η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και το ΔΣ αποφασίσει την ένταξη του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Παραδέχθηκε όμως ότι το ΔΝΤ εκφράζει και υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία ακραίες θέσεις για μέτρα και το δημοσιονομικό αλλά και στο ασφαλιστικό οι οποίες εκφράστηκαν πρόσφατα και στην έκθεση του άρθρου IV που υπέγραφε η ίδια η κ. Βελκουλέσκου και οι επιτελείς της.

Τέλος το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τοποθέτησε χρονικά την επιστροφή των θεσμών σ την Αθήνα για το επόμενο γύρο απευθείας διαπραγμάτευσης την 14η Νοεμβρίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ