ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέος «Καλλικράτης»: Απλή αναλογική και μείωση θητείας για τους δημάρχους

0

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ανάμεσα στις προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι: Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται με απλή αναλογική, η εκλογή δημάρχου με 50%+1, η μείωση της θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών από πέντε σε τέσσερα χρόνια αλλά και η ψήφος στους νόμιμους αλλοδαπούς.

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση  του σχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα η πολυμελής Επιτροπή Κουρουμπλή, ολοκληρώνει στα τέλη Φεβρουαρίου τις εργασίες της και θα δώσει το πόρισμά της σε μια ολιγομελή Επιτροπή που θα απαρτίζεται από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Η ολιγομελής  επιτροπή  λαμβάνοντας υπόψη της και το πόρισμα αυτό, θα καταρτίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Καλλικράτη, με στόχο να μπει σε διαδικασία διαβούλευσης και στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

Στην Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Καλλικράτη λειτουργούσαν πολλές υποεπιτροπές κι εκείνη που αφορά το «θεσμικό πλαίσιο», ολοκλήρωσε τις εργασίες της και προχωρά σε προτάσεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν:

 

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Θα ισχύει και στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος - περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο.

Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.

Με τον τρόπο αυτό, εξασφάλιζε ισχυρή πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο λαμβάνει και τις αποφάσεις. Με το νέο σύστημα, είναι εμφανής ο κίνδυνος ο εκλεγόμενος δήμαρχος να συναντά «τοίχο» όποτε θέλει να περάσει κάποια απόφαση, καθώς οι δικοί του σύμβουλοι θα είναι μειοψηφία.

Σημειώνεται πως συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει «δεύτερος γύρος» και ο δήμαρχος να εκλέγεται μεταξύ των συμβούλων. Κάτι τέτοιο θα στερούσε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της ισχύος από τον επικεφαλής που θα ήταν έρμαιο συνεχών διαφωνιών και ανεξαρτητοποιήσεων.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ

Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία όπως οι ευρωβουλευτές. Η πρόταση τώρα, είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

 

ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ

Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί ήταν 580.161 άτομα τον Ιανουάριο του 2017 και αυτό σημαίνει αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 6%. Έως τώρα είχαν δικαίωμα «εκλέγειν» οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε. στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, ενώ προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα και για τις περιφερειακές εκλογές. Προτείνεται επίσης πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέχουν σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.

 

ΛΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Δεσμευτικές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, πρωτεύονται να είναι οι αποφάσεις οργάνων που δημιουργούνται με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, όπως οι «Τοπικές λαϊκές Συνελεύσεις» και οι «Συνελεύσεις της Γειτονιάς», ενώ ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν «Τοπικά Δημοψηφίσματα» για θέματα που αφορούν τις περιοχές κατοικίας τους.

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ

Τα παραπάνω όργανα προτείνεται να αντικαταστήσουν μια σειρά θεσμών που δημιουργήθηκαν με τον «Καλλικράτη», όπως τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών Επιτροπών που λαμβάνουν αποφάσεις για να μην φθάνουν όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προτείνεται επίσης η κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και του Συμπαραστάτη του Δημότη αλλά και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους προτείνεται, πλέον, να τους ορίζει ο Περιφερειάρχης ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους, διαδικασία αντίστοιχη με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Προτείνεται, επίσης, η αναβάθμιση των Γενικών Γραμματέων των δήμων που μέχρι σήμερα επιλέγονται από τους δημάρχους, να επιλέγονται από το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Η  πρόταση αυτή που είχε κάνει πέρυσι το Σεπτέμβριο ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας  είχε αποσυρθεί λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που είχε προκαλέσει, φαίνεται ότι επανέρχεται.

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Στο πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου, να μην υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας στους συμβασιούχους του δήμου αλλά και σε όσους οφείλουν κάτω από ένα ποσό. Παράλληλα υπάρχει και πρόταση να ορίζεται μέλος στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο με κλήρωση από το σύνολο των κατοίκων.

 

ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ: «ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ»

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την για εμμονή «να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, καθώς και της πρόθεσης της να διορίσει εκτελεστικούς γραμματείς στους δήμους, υπό τη μορφή επιτρόπων, για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες των δημάρχων».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ τονίζει ότι ενώ ανέμενε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις της για τις προωθούμενες αλλαγές, «βλέπουμε να διαρρέουν στον Τύπο 'προτάσεις' της Επιτροπής, οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν αντιδημοκρατικές ανατροπές στη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων».

«Ακολουθούν την ίδια τακτική με τη διαρροή περί τοποθέτησης εκτελεστικών γραμματέων στους Δήμους, που αναγκάστηκαν άρον άρον να την αποσύρουν. Πρόκειται για μια πολιτικάντικη τακτική, που βλάπτει σοβαρά το κύρος του θεσμού που όλοι υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετική θέση» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η αλλαγή του Καλλικράτη δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση, γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί στη βάση της συναίνεσης και της συνεργασίας.

«Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο, να γνωρίζει καλά πως σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ

Απαντώντας στην ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η ΚΕΔΕ επιλέγει να σχολιάζει δημοσιεύματα, αντί να συμμετέχει στο συντεταγμένο διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτή τη συγκυρία δεν ωφελούν τα μεγάλα λόγια, αλλά η έμπρακτη συμβολή όλων στην προσπάθεια που γίνεται για επιβεβλημένες αλλαγές.

Αυτήν την προσπάθεια δεν την βοηθούν ανακοινώσεις οι οποίες, ενδεχομένως, υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες με βάση τα πολιτικά πιστεύω των συντακτών τους. Ας αφήσει λοιπόν, η ΚΕΔΕ, τη σημαία της αδιαλλαξίας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού στην άκρη. Χαρακτηρισμοί και εντάσεις που ταιριάζουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, είναι άχρηστες σε επίπεδο θεσμικής επικοινωνίας και συνεννόησης.

Η ΚΕΔΕ είναι ευπρόσδεκτη στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρότι εθελοντικά αποφάσισε να περιορίσει την άσκηση του δικαιώματός της να διατυπώνει τις θέσεις της. Το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, ενώ τα πορίσματα θα δημοσιοποιηθούν και θα αξιοποιηθούν για περαιτέρω επεξεργασία από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σκοπός είναι, ύστερα και από την τελική διαβούλευση με τους φορείς επί της πρότασης του υπουργείου, να υπάρξει νομοθετικό αποτέλεσμα στα μέσα του τρέχοντος έτους».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ