ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργοποίηση στοχευμένων ελέγχων στα Αεροδρόμια

0

Ταλαιπωρία και ουρές δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο ταξιωδιωτών, ύστερα από τις αλλαγές που επιβλήθηκαν στην Συνθήκη Σένγκεν από την Κομισιόν, βάσει της οποίας επιβάλλονται πλέον έλεγχοι σε όλους του πολίτες χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν που ταξιδεύουν προς τρίτες χώρες.

Η χώρα μας δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθεί ως προς την απόφαση, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι εκεί που ο επιβάτης έφτανε στον έλεγχο και μέχρι πρότινος απλά επιδείκνυε το διαβατήριό του και έφευγε, τώρα περνάει από τριπλό έλεγχο πληκτρολόγησης των στοιχείων του στη βάση της Interpol, της Σένγκεν και στην εθνική βάση δεδομένων.

Από τις 7 Απριλίου που τέθηκαν οι αλλαγές σε εφαρμογή για λόγους ασφαλείας, μετά και τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη από τζιχαντιστές, προκλήθηκαν χαοτικές καταστάσεις και ατελείωτες ουρές στα αεροδρόμια όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, της Φινλανδίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Όλες αυτές οι χώρες επικοινώνησαν με την Κομισιόν και μετέφεραν το πρόβλημα και έτσι δόθηκε η άδεια να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 2 της Συνθήκης που δεν καταργήθηκε και αυτό ίσχυε από πριν και να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπου κρίνουν απαραίτητο οι αστυνομικοί.

Τελευταία η χώρα μας ζήτησε και εκείνη να εφαρμόσει το Άρθρο 2 και έτσι πλέον σταδιακά εξομαλύνεται η κατάσταση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Για το ζήτημα είχαν προηγηθεί αντιδράσεις και από τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, που ζητούσαν ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού ή ενεργοποίηση του Άρθρου 2. Τελικά, δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του προσωπικού στο Αεροδρόμιο δεν υπάρχουν, γιατί μοιραία θα προκαλούσε φυγή αστυνομικού προσωπικού από τους δρόμους και την εγκληματικότητα, στο αεροδρόμιο για να πληκτρολογούν διαβατήρια.

Πλέον η κατάσταση εξομαλύνεται λοιπόν αφού δόθηκε συνολική λύση, προφανώς θα υπάρχουν έλεγχοι, προφανώς θα υπάρχει λίγο μεγαλύτερη ταλαιπωρία από πριν, αλλά αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε…

Για το ζήτημα και τη λύση που δόθηκε εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής: «Μετά την παρέμβαση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής για την τροποποίηση της Συνθήκης Σένγκεν και την εφαρμογή της από την χωρά μας, τα αντανακλαστικά της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας λειτούργησαν άμεσα.

Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Άρθρου 2 και δόθηκαν εντολές έτσι ώστε να συνεχιστούν οι στοχευμένοι και μόνο έλεγχοι των υπηκόων κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και πριν. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Αρχηγείο παρουσία της Γενικού Επιθεωρητή Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστρατήγου κας Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κωνσταντίνου Τσουβαλά.

Ακόμη, ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FRONTEX καθώς και τα κράτη μέλη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδοθεί και σχετική διαταγή από το Αρχηγείο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Τέλος συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των μέτρων τάξης αλλά και η ενίσχυση με Αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. Οι παρεμβάσεις της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής έφεραν αποτέλεσμα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ