ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Προσπάθειες για προστασία των μνημείων από σεισμούς

0

Συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο έργο STORM

Επιταχυνσιογράφους για την παρακολούθηση και λήψη μετρήσεων της σεισμικής δραστηριότητας σε δύο μνημεία του Ρεθύμνου, τον Φάρο και τη Φορτέτζα, τοποθέτησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πρόκειται για συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο έργο STORM, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020.

Από το 2002 υπάρχει δραστηριότητα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην περιοχή του Ρεθύμνου, η οποία αφορά σε επιταχυνσιογράφους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις, ενώ σύμφωνα με τον Δήμο υπάρχουν και προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων.

Τις εργασίες τοποθέτησης ανέλαβαν οι σεισμολόγοι Ι. Καλογεράς και Ν. Μελής, διευθυντές Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι οποίοι και συμμετέχουν στο ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα STORM, το οποίο στοχεύει στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων που μπορεί να απειλήσουν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους λόγω της αλλαγής του κλίματος, ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων φυσικών καταστροφών.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενεργό ρόλο έχει το ΙΤΕ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο έχει λάβει και τη σχετική χρηματοδότηση και στο ενδιαφέρον των επιστημόνων εντάσσονται τόσο το Ιστορικό Κέντρο με την Παλιά πόλη και το Λιμάνι του Ρεθύμνου, όσο και μνημεία του νομού.

Η συνεργασία των επιστημόνων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου που συμμετέχει στο έργο STORM, σκοπεύει, μεταξύ άλλων, στη διερεύνηση αποτελεσματικών μέτρων που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν τις δράσεις για τη βιωσιμότητα και προστασία των μνημείων. Τα αποτελέσματα των ερευνών και των δράσεων θα αποτελέσουν τα εργαλεία για την υποστηρικτική πληροφόρηση σε όλους του φορείς που έχουν σχέση με τη συνολική διαχείριση των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και του συνόλου του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Ρεθύμνου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ