ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οσμή σκανδάλου κλυδωνίζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ

0

  • Ερωτηματικά και προβληματισμός από τοπικούς συνεταιριστές

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Προβληματισμό και αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου η είδηση, πως τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ ερευνούν σκάνδαλο με κοινοτικές επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ στον νομό. Σχετικό ρεπορτάζ σε εφημερίδα του Ηρακλείου έφερε αναστάτωση αλλά κυρίως ερωτηματικά, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η αρμόδια υπηρεσία που εγκρίνει τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, οπότε, αν υπάρχει σκάνδαλο, αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δικές του υπηρεσίες και τα στελέχη του, που ενδεχομένως υπέγραψαν την καταβολή ενισχύσεων σε δικαιούχους με ψευδή στοιχεία στην δήλωση τους.

Ειδικότερα, την περασμένη Τετάρτη η εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου δημοσίευσε άρθρο, με βάση το οποίο Οι υποψίες για σκάνδαλο κινήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το γεγονός, ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι φέρονται ως διά μαγείας να απέκτησαν μέσα σε μία χρονιά χιλιάδες πρόβατα.

Σύμφωνα, όμως με τους τοπικούς παράγοντες του Ρεθύμνου, ακόμα και υπάρχει κάποιο τέτοιο σκάνδαλο, αφορά τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού ο κάθε κτηνοτρόφος ελέγχεται αποκλειστικά και μόνο από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.  «Κάθε ένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει» είπε στην εφημερίδα μας συνεταιριστής του Ρεθύμνου για να τονίσει ότι «Αν ο κτηνοτρόφος λέει αλήθεια ή ψέματα, αν εγκρίνουν την σχετική δήλωση ΟΣΔΕ και ακόμα περισσότερο αν καταβάλουν τις επιδοτήσεις χωρίς να προηγηθεί έλεγχος, είναι αποκλειστική ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν υπάρχει σκάνδαλο αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μόνο. Και πρέπει να ψαχτεί εσωτερικά.»

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ας πάρουμε τα δεδομένα από την αρχή. Στο Ρέθυμνο - σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ -  περίπου 80 κτηνοτρόφοι, νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μόλις πέρυσι εντάχθηκαν στο δημοφιλές πρόγραμμα των νέων αγροτών, θα πρέπει να αποδείξουν το πώς αυξήθηκε τόσο γρήγορα και τόσο πολύ το ζωικό τους κεφάλαιο.

Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι εμφανίζονταν πέρυσι να είχαν ελάχιστα πρόβατα, φέτος όμως με τις νέες τους δηλώσεις, εμφανίζονται να έχουν χιλιάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, κραυγαλέα φέρεται να είναι η περίπτωση νέου κτηνοτρόφου, ο οποίος πέρυσι είχε λίγες εκατοντάδες πρόβατα και φέτος 6.500 πρόβατα.

Ένας εκ των νεαρών κτηνοτρόφων μάλιστα, ζητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ ετησίως, ως βασική ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού η ενίσχυση που ζητάει είναι η βασική.

Επιπλέον, στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονταν τα εξής: «Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλουν επιστολές, με τις οποίες διατυπώνονται εύλογα ερωτήματα, όπως πώς απέκτησαν τα πρόβατα αυτά μέσα σε μία χρονιά, αν τα αγόρασαν, από ποιους, πού βρίσκονται τα τιμολόγια και τα νόμιμα έγγραφα των δημόσιων κτηνιατρείων που επιβάλλεται βάσει νόμου να έχουν, ενώ έχει ζητηθεί να γίνει ακόμα και αιμοληψία.  Πάντως εάν ισχύει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σκάνδαλο και μάλιστα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, τότε δύο τινά ενδέχεται να ισχύουν: Είτε οι νεαροί κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να παραθέσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατά συνέπεια δεν θα τους εγκριθούν αυτές οι επιδοτήσεις και θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία, είτε αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο, τότε θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα ακόμα και από δημόσιες Αρχές, δηλαδή κτηνιατρεία.

Τότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως είπε στην «Π» η ίδια πηγή, είναι πιθανό να ελέγξει ακόμα και κτηνιάτρους και γιατί όχι και δικούς του υπαλλήλους. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα σκάνδαλο και οι κτηνοτρόφοι να προσκομίσουν ομαλά όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να αποδείξουν πως σε μία χρονιά υπερπολλαπλασίασαν το ζωικό τους κεφάλαιο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Π», η διανομή των ειδοποιητηρίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως λόγω κάποιων «τεχνικών» δυσκολιών, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Π» και δήλωσε ότι «στο πλαίσιο των ελέγχων που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη δίκαιη καταβολή του εθνικού αποθέματος πραγματοποιεί ελέγχους σε περιοχές της χώρας, όπου το θεωρεί αναγκαίο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

«ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ»

Η εφημερίδα μας ήρθε σε επαφή με τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ρεθύμνου κ. Γιάννη Γλετζάκη, τον Γενικό Δ/ντη του Α.Σ. Μυλοποτάμου κ. Δημήτρη Κονιό αλλά και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου κ. Γιώργο Βενιεράκη. Ο κ. Γλετζάκης και ο κ. Βενιεράκης δεν είχαν γνώση του ρεπορτάζ, ωστόσο, τόνισαν πως κάθε κτηνοτρόφος κάνει τη δήλωση του είτε μέσω των υπηρεσιών των συνεταιρισμών, είτε μέσω ιδιωτικών γραφείων ή και αυτόματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισήμαναν, λοιπόν, πως οι σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ ελέγχονται και εγκρίνονται κατευθείαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από κανένα άλλο. Άρα μόνο τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει. Μάλιστα, αν έχουν εγκριθεί ενισχύσεις με διογκωμένα ποσά, είναι ατόπημα των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ και των ελεγκτικών του μηχανισμών.

Από την πλευρά του ο κ. Κονιός, δήλωσε στην εφημερίδα μας, πως «διάβασα το ρεπορτάζ αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλουν να πουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάθε κτηνοτρόφος κάνει τη δήλωση ΟΣΔΕ και οφείλει να αποδεικνύει αυτά που δηλώνει ώστε να λαμβάνει αντιστοίχως ό,τι αιτείται. Οι δηλώσεις ελέγχονται από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και από κανένα άλλο. Αν έχουν εγκριθεί ψευδείς δηλώσεις, τότε είναι δικό του ζήτημα να κάνει εσωτερικό έλεγχο. Όποιο σκάνδαλο ενδεχομένως υπάρχει, αφορά και μόνο την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν με όσα αφήνουν και διαρρέουν.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ