ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκληρώνεται το ίδρυμα της Μητρόπολης

0

Με στόχο ως το τέλος του έτους να εγκαινιαστεί το κτήριο του Ιδρύματος Κοινωνικής Μέριμνας και Νεότητας της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες στον λόφο του Τιμίου Σταυρού.

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος, σκοπεύει όπως δήλωσε, το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι να δρομολογηθούν όλα, να αφιερωθεί στην ολοκλήρωση αυτού του έργου που όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί και κι ένα στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό.         

Φανερά ικανοποιημένος για τη μέχρι τώρα πορεία του έργου ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τονίζει: «Χαιρόμαστε που αισίως φτάνουμε προς την ολοκλήρωση αυτού του κτηρίου που θα αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και πολιτισμικής δράσης της τοπικής μας εκκλησίας. Σε ένα κτήριο που κυριολεκτικά κατέρρεε, αξιωνόμαστε σιγά - σιγά και αξιοπρεπώς να στεγάσουμε τους οραματισμούς μας για το αύριο της τοπικής μας εκκλησίας. Μακάρι σε αυτό το κτήριο να μπορούσαν να χωρέσουν όλα αυτά που θα θέλαμε να κάνουμε. Αυτό δυστυχώς όμως δεν είναι δυνατόν, καθώς οι χώροι είναι συγκεκριμένοι».

Οι φιλοξενίες

Μιλώντας για το κτήριο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δημιουργήθηκαν ήδη, ένας συνεδριακός χώρος κι ένας δεύτερος μικρός, που μπορεί να μετατρέπεται σε ένα πολυχώρο ή ενδεχομένως σε μία τραπεζαρία. Δημιουργήθηκαν κάποιοι χώροι φιλοξενίας που όπως έχω πει αμέτρητες φορές, θα καλύπτουν μια βραχεία παραμονή κάποιων εμπερίστατων ανθρώπων, που χρειάζονται την αρωγή της τοπικής μας εκκλησίας, για να καλύπτουν προσωρινά το πρόβλημά τους. Αυτό θα αφορά είτε κάποιους ανθρώπους που δεν βρίσκουν προσωρινή στέγη, είτε κάποιους συγγενείς των ασθενών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που βρίσκεται δίπλα μας. Κάποιοι φιλοξενούμενοι φυσικά θα είναι και για τα συνέδρια που θα λαμβάνουν χώρα στο συνεδριακό μας χώρο και κάποιοι άλλοι φιλοξενούμενοι της τοπικής μας εκκλησίας οι οποίοι δεν λείπουν καθημερινά».

«Ποδαρικό» από το Σύλλογο Αγάπη

Το Σεπτέμβριο, με το νέο σχολικό έτος, μπαίνουν στο κτήριο, πρώτα τα παιδιά του Συλλόγου Αγάπη, που τώρα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ στην περιοχή της Καλλιθέας: «Το πρώτο μέλημα μας είναι στο άμεσο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουμε πρώτα το κομμάτι που θα δοθεί και φτιάχνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτεί ο νόμος για τα παιδιά της «Αγάπης» που η αγκαλιά της τοπικής εκκλησίας πάντα και τώρα και στο μέλλον θα φιλοξενεί, ανάφερε ο Μητροπολίτης μας και πρόσθεσε: «Δόξα το Θεό είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε ότι από το προσεχές σχολικό έτος, πιστεύουμε ότι τα παιδιά αυτά θα μπουν πρώτα μέσα σε αυτό το κτήριο, για να επιστρέψουμε και στο φιλόξενο Νοσοκομείο μας, το χώρο που μας έχει παραχωρήσει στο ΚΕΦΙΑΠ στην Καλλιθέα». Με την ευκαιρία μάλιστα ο ιεράρχης μας, ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά, τη διοίκηση του Νοσοκομείου που πρόθυμα παρεχώρησε τους χώρους, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Μετά το κτήριο, ο περιβάλλων χώρος και ο εξοπλισμός  

Με την ολοκλήρωση του κτηριακού αυτού συγκροτήματος, που προχωράει γρήγορα καθώς ήδη τοποθετούνται κουφώματα και καλοριφέρ, θα ακολουθήσουν οι εργασίες για τον εξωτερικό χώρο, αλλά και η αγορά και τοποθέτηση του εξοπλισμού. «Μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου, θα περάσουμε σιγά - σιγά στη δεύτερη φάση που είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η οποία είναι κι αυτή απαραίτητη και μετά στο σταδιακό εξοπλισμό του. Μια άλλη, διαφορετική υπόθεση που μέχρι τώρα δεν την είχαμε συζητήσει και θα το κάνουμε αφού δρομολογήσουμε τις ανάγκες που απαιτεί η χρήση αυτού του κτηρίου. Τώρα θα μπούμε σε μια μελέτη, για το πως θα λειτουργεί αυτός ο χώρος, πόσοι άνθρωποι θα χρειαστεί να τον στελεχώσουν, τι θα κάνει ακριβώς στην αρχή της λειτουργίας του και πως θα μπορεί αργότερα να επεκταθεί. Όλα αυτά είναι υπό σκέψη και υπό καθημερινή διαμόρφωση γιατί και οι ανάγκες κάθε μέρα αλλάζουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Νέος κανονισμός για τη λειτουργία του

Όσον αφορά στη λειτουργία του κτηρίου ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ανέφερε ότι το υπάρχον καταστατικό χρειάζεται επικαιροποίηση, ενώ ανέφερε ότι θα ετοιμαστεί και νέος κανονισμός που θα εναρμονιστεί με τη βούληση του κληροδότη και θα προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες για τη λειτουργία του κτηρίου. «Υπάρχει ήδη ένα καταστατικό το οποίο είναι δημοσιευμένο από τον μακαριστό προκάτοχο μου, που μιλάει για ένα ίδρυμα κοινωνικής μέριμνας και νεότητας και προβλέπει πολλά από αυτά. Αυτό όμως μετά από σχεδόν 9 χρόνια, ασφαλώς και θέλει επικαιροποίηση. Θα γίνει ένας νέος κανονισμός λειτουργίας και φυσικά θα πρέπει να αλλάξει και η ονομασία που είχε δοθεί τότε, γιατί πρέπει να εναρμονιστούμε με τη βούληση του ανθρώπου που μας προσέφερε αυτά τα αναγκαία χρήματα, που χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε ποτέ αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Φυσικά θα προσαρμοστούμε και στις νέες ανάγκες που έχει το κτήριο αυτό».

Ανησυχία για την ανεύρεση πόρων για τη μετέπειτα λειτουργία του

Καθώς τα χρήματα του κληροδοτήματος επαρκούν για την ολοκλήρωση και για την έναρξη της λειτουργίας του Ιδρύματος, ήδη ο Μητροπολίτης μας ανησυχεί για τη περεταίρω λειτουργία του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για τη αυτοχρηματοδότησή του. «Τώρα δεν είμαι σε θέση να πω ποιοι και πόσοι θα χρειαστούν στη minimum ή στη maximum λειτουργία αυτού του κτηρίου. Είναι αλήθεια όμως, πως αυτό το κτήριο για να λειτουργήσει χρειάζεται προσωπικό και προπάντων χρειάζεται να έχει τις αναγκαίες πηγές εσόδων, καθώς τα χρήματα του διαθέτη είναι για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του και ως εκεί. Δεν πρόκειται για ένα ποσό που δεν θα τελειώσει ποτέ. Νομίζω τελικά ότι όσα ίσα θα τα καταφέρουμε να τα φτιάξουμε και να το παραδώσουμε και να μείνουν κάποια ελάχιστα για την έναρξη της λειτουργίας του. Από κει και μετά το κτήριο αυτό για να λειτουργήσει με αυτούς που θα το διοικούν, θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους θα αυτοχρηματοδοτείται προκειμένου να καλύπτει τα έξοδα του. Αυτό, θα δούμε πως μπορεί να γίνει όταν θα είμαστε σε αυτή τη θέση».

Κλείνοντας ο ίδιος, ευχήθηκε: «Μακάρι η πατρίδα μας να έχει ξεπεράσει τα προβλήματά της. Μακάρι να βρεθούν κάποιοι άλλοι ευπατρίδες άνθρωποι να θέλουν να μας ενισχύουν σε αυτό. Μακάρι να μπορούμε να έχουμε όλοι μας μια ανάκαμψη για να μπορούμε να ξαναρχίσουμε, όπως το κάναμε στην μακραίωνη ιστορία μας με τους χορηγούς και με όλους αυτούς που θέλουν να στηρίξουν ότι καλό γίνεται. Όμως θέλω να αισιοδοξώ κι επειδή πιστεύω στην πρόνοια του Θεού, χωρίς την οποία δεν θα είχαμε ούτε αυτό που έχουμε τώρα, ελπίζω και προσεύχομαι, να βρεθούν οι λύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο κτήριο να κάνει το μέγιστο δυνατό, για τον τόπο μας και για τον πολιτισμό μας».

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ