ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κυνήγι της χαμένης Μαυροκαφαδιάς

0

Την περασμένη Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Ατσιπόπουλο το 4ο κυνήγι θησαυρού, μετά από 13 χρόνια αδράνειας. Διοργανώτρια αρχή του κυνηγιού ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ατσιποπούλου «Ο Άγιος Ελευθέριος». Συμμετείχαν 9 ομάδες και πάνω από 200 διαγωνιζόμενοι. Την επιτροπή διοργάνωσης αποτελούσαν τα μέλη του Συλλόγου Δημητρακάκης Μιχάλης, Λιανδρής Χαράλαμπος και Ροδινός Γεώργιος, με ιθύνοντα νου και εποπτεύοντα, τον Ατσιπουλιανό  καθηγητή Στάθη Γαγάνη.

Οι γρίφοι του παιχνιδιού ήταν 14 και τα θέματά τους αφορούσαν την ιστορία, γεωγραφία κ.λ.π του χωριού μας. Πολλά στοιχεία των θεμάτων αντλήθηκαν από το βιβλίο «ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ» του κ. Περπιράκη Γεωργίου, πρώην συμβούλου της Α/θμιας Εκ/σης και επίτιμου προέδρου του Συλλόγου μας, ο οποίος παρίστατο σε όλη τη διάρκεια του κυνηγιού, επικουρώντας την διοργανωτική επιτροπή στο έργο της.

Οι περισσότερες ομάδες είχαν το αρχηγείο τους στην αυλή του Πολιτιστικού Συλλόγου. Προσπαθούσαν να απαντήσουν στους πραγματικά πολύ ευρηματικούς γρίφους, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους πάνω στην ιστορία του χωριού μας και αντιμετωπίζοντας τις ασκήσεις πλοήγησης μέσα από τα κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία , που ήταν διασκορπισμένα σε ολόκληρο το χωριό, καθώς και όπου αλλού είχαν σκεφτεί οι διοργανωτές του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι ξεκίνησε στις 11.00 π.μ με μεγάλη όρεξη, κέφι, ζωντάνια από όλες τις ομάδες και τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους. Ο λόγος; Μα το κυνήγι, το ψάξιμο, η ένταση, η αγωνία ιντριγκάρουν, αλλά παράλληλα εξιτάρουν και τη φαντασία, οπότε η επιτυχία θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε 4 γρίφους από τους 14.

Γρίφος 2ος: Για συζήτηση και .... ξενάγηση; Ο Διακογιώργης έχει κάνει μια μικρή στάση και σας περιμένει.  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Γεώργιος  Παπαλεξάκης του Πέτρου καβάλα στο άλογό του τους περίμενε στην τοποθεσία Καράβους. (Τοποθεσία ΒΑ του χωριού με φοβερή πανοραμική θέα  και περιοχή με παλαιά ασβεστοκάμινα, πατητήρια, κελιά και το δραγατοκάλυβο).

Γρίφος 4ος: Είναι μικρός. Από τους μικρότερους. Όταν ήταν μικρός, ήταν ακόμα πιο μικρός. Όταν ενηλικιώθηκε μεγάλωσε αλλά παραμένει μικρός. Σίγουρα είναι μεγάλος. Μπορεί και γέρος. Τρακοσάρης, μπορεί και τρακοσοπενηντάρης. Σίγουρα ο γεροντότερος είπε ο Κωστής. Τον αγαπούσαν πολύ. Και τον αγαπούνε ακόμα. Μα πιο πολύ .... η Μαρία. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αη Γιάννης.( μικρό, πολύ παλιό, γραφικό εκκλησάκι στην άκρη του χωριού).

Γρίφος  6ος: Αστυράκους επελέκουνε. Τσαφουνούνεμε οθέμπαέμου. Ύστερα, διάλετοπράμασου, ακρομπουνταλίζω κιόλλας, εσηκώθηκενε ίντανασσουπώ ο παραγγελιτής. Αρπώμια ρόκκα. Κουρκουνώτουτηνε. Όφουουουου!!! ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΑΕΤΟΥΔΑΚΕΙΟ ΠΑΡΚΟ. (Ένα πάρκο μέσα στη φύση, γεμάτο βελανιδιές, χαρουπιές και βράχια, δίπλα από το νέο Γυμνάσιο και Λύκειο Ατσιποπούλου, στο οποίο γίνονται διάφορες εκδηλώσεις το καλοκαίρι).

Γρίφος 9ος: Πριν παντρευτεί, δε φοβόταν τίποτα κι αυτός. Ούτε τσοι πηδηχτάλους ούτε τσοι βορθακούς. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το γήπεδο της ΕΑΠ στην τοποθεσία Κολύμποι. (Η κολύμπα που είχε το παλιό γήπεδο του ΑΦΟΒΟΥ, γεμάτο πηδηχτάλους και βατράχια πριν «παντρευτεί» με τον Πρινέ και μετονομαστεί ΕΑΠ).

Στις 17.15 μ.μ η ομάδα «ΑΤΣΙΠΟΛΙΤΕΣ» με αρχηγό το Λευτέρη Μυστράκη  βρήκε το θησαυρό και το παιχνίδι μετά από 6 ώρες συναρπαστικής περιπέτειας τελείωσε, με όλες τις ομάδες να έχουν φτάσει στον τελευταίο γρίφο, του σταυρόλεξου.

Η κατάταξη των ομάδων έχει ως εξής:

1η : ΑΤΣΙΠΟΛΙΤΕΣ

2η : ΚΑΠ...ΑΤΣΙ

3η : ΑΠΑΤΣΙ

4η : ΑΤΣΙΠΟΔΙΑΡΗΔΕΣ

5η : ΝΤΑΜΟΥΣΤΟΣ

6Η : ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ

7η : ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΙ

8η : ΡΟΥΚΟΥΝΙ

9η : ΤΑ ΑΛΑΝΙΑ

Ακολούθησε η βράβευση των νικητών και αναμνηστικές φωτογραφίες με όλους σχεδόν τους διαγωνιζόμενους. Παράλληλα η νικήτρια ομάδα υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα διοργανώσει το 6ο κυνήγι θησαυρού για την Μαυροκαφαδία.

Αυτό που αποκόμισαν από το παιχνίδι τόσο οι διοργανωτές του κυνηγιού, όσο και οι συμμετέχοντες είναι ότι η μεγαλύτερη δύναμη του κρυμμένου θησαυρού εκτός της διαγνωστικής του φυσιογνωμίας και των βραβεύσεων, είναι η συμμετοχή των ομάδων σε μια συλλογική δράση με κοινές επιδιώξεις στην περιπέτεια, την ευρηματικότητα , τη φαντασία.

Ως Πολιτιστικός Σύλλογος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά πρωτίστως  την επιτροπή για την τέλεια διοργάνωση του παιχνιδιού, όλους τους συμμετέχοντες και γενικά όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίησή του, δίνοντας ραντεβού του χρόνου. Να είστε όλοι καλά. Σας ευχαριστούμε.

               

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ