ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αέρας αισιοδοξίας για το λάδι - Σταθεροποιήθηκε η τιμή παραγωγού

0

Μια μικρή άνοδος των τιμών παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη φέρνει τις τελευταίες μέρες “άνεμο αισιοδοξίας” για το προϊόν, αφού ιδιώτες που είχαν ρίξει την τιμή κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών, τώρα το επαναφέρουν στα 3 ευρώ.

Αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι αρχίζει σταδιακά η ανάκαμψη των τιμών παραγωγού, αλλά, την ίδια ώρα, τα λάδια που παραμένουν στα σπίτια των παραγωγών κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν και κάποια από αυτά να τα πάρουν οι έμποροι στη συνέχεια σαν βιομηχανικά!

Μιλώντας στην εφημεριδα “Νέα Κρήτη”, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης κάλεσε τους παραγωγούς να παραδώσουν τα αποθηκευμένα λάδια τους στους εμπόρους. «Δεν τους λέω να τα τιμολογήσουν στις υπάρχουσες τιμές αν πιστεύουν ότι δεν τους συμφέρει, αλλά ας τα παραδώσουν άκοπα, διότι τώρα μπαίνουμε σε λίγες μέρες ήδη στο Μάιο και τα λάδια μπορεί να υποβαθμίζονται στις αποθήκες των παραγωγών».

Ο συνεταιριστής επισημαίνει ότι «τα λάδια αυτά έχουν παραχθεί Δεκέμβριο με Ιανουάριο και κάθε μέρα που περνάει δεν ξαναγυρίζει. Η ζημιά που γίνεται από την παλαίωση των λαδιών αυτών είναι ζημιά όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για τους τυποποιητές και κατά συνέπεια για το ίδιο το ελαιόλαδο»...

Σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος έχει από την αγορά της Κρήτης, «κάποιοι ιδιώτες την περίοδο του Πάσχα, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των παραγωγών, έριξαν τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ. Είχαμε τιμές μέχρι και 2,60 ευρώ το κιλό! Και τώρα επανέφεραν την τιμή στα 3 ευρώ το κιλό και άρα φαίνεται πως έχουμε θετικές εξελίξεις. Η ΕΑΣΗ, όμως, κράτησε την τιμή σταθερά για όλα τα συνεργαζόμενα ελαιουργεία της, στα 3 ευρώ το κιλό, και δε σκοπεύει να τη ρίξει κάτω από τα επίπεδα αυτά. Σήμερα επανέρχεται η τιμή στα 3 ευρώ και μπορεί να υπάρξει και αύξηση στο μέλλον. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελαιοπαραγωγοί είναι οι τιμές του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου. Έχουν τα λάδια τους υποχωρήσει και αυτή η υποχώρηση επηρέασε πάρα πολύ τα ελληνικά λάδια»...

Στο Ρέθυμνο

«Εμένα με ενημέρωσε ιδιώτης έμπορος του Ρεθύμνου, που είχε ρίξει στα 2,90 ευρώ το κιλό την τιμή παραγωγού, ότι από σήμερα αγοράζει 3 ευρώ το κιλό», λέει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας. Ο ίδιος θεωρεί, επίσης, ότι υπάρχει μια ανοδική τάση στην τιμή και καλεί τους παραγωγούς να μη βιαστούν να κόψουν λάδι, γιατί προφανώς από το Μάιο και μετά θα έχουμε ανάκαμψη. Πότε ακριβώς και πόσο μεγάλη ή μικρή θα είναι η ανάκαμψη αυτή, σαφώς σε τέτοια ζητήματα δεν μπορεί κανείς να απαντήσει.

Μια σημαντική εκδήλωση για την ποιότητα του λαδιού

Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου διοργανώνουν για μεθαύριο Δευτέρα, στις 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητήριου Ηρακλείου, μια σπουδαία εκδήλωση με θέμα “Δείκτες ποιότητας ελαιόλαδου, καλές πρακτικές εξαγωγής και συντήρησης ελαιόλαδου - πολυφαινόλες - ισχυρισμός υγείας”.

Ομιλητές θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Απόστολος Σπύρος και ο χημικός της ΕΑΣΗ Μανόλης Μιχελινάκης.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Μιχελινάκης θα αναφέρει: «Το ελαιόλαδο για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει τη θέση του στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο των λιπαρών πρέπει να διατηρεί τη συνολική του ποιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αν ένας από τους τρεις κρίκους (παραγωγός-ελαιουργός-τυποποίηση) σπάσει, το τελικό προϊόν στον καταναλωτή δε θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου».

Παράλληλα, ο κ. Μιχελινάκης θα επιχειρήσει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

* Γιατί ο παραγωγός δεν πρέπει να πληγώνει τον ελαιόκαρπο και να τον προσκομίζει αυθημερόν στο ελαιοτριβείο;

* Με ποιες τεχνικές και καλές πρακτικές θα πάρουμε στο ελαιοτριβείο τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινόλες) που έχει ο ελαιόκαρπος;

* Ποιες είναι οι κατάλληλες συσκευασίες για την εμφιάλωση και πώς θα συντηρηθεί καλύτερα για περισσότερο χρόνο το ελαιόλαδο που αποθηκεύσαμε;

* Πώς θα αποφύγουμε την επιμόλυνση με τους διάφορους ρυπαντές (φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές, κ.λπ.;

Ο Απόστολος Σπύρος θα αναφερθεί, εξάλλου, «στους δείκτες ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για νέους δείκτες ποιότητας, που αφορούν λιγότερο γνωστά συστατικά του ελαιόλαδου, όπως τα διγλυκερίδια και οι σύνθετες φαινολικές ενώσεις. Θα συζητηθεί η πιθανή χρησιμότητα αυτών των νέων δεικτών για την ενίσχυση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου ως εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που αφορούν τις καλές πρακτικές κατά τη διάθεση του ελαιόλαδου».

Επίσης θα μιλήσει για τον ισχυρισμό υγείας που έχει να κάνει με το ελαιόλαδο με βάση το φαινολικό περιεχόμενο: «Η ιστορία της εισαγωγής του ισχυρισμού υγείας, αναλυτικά προβλήματα στην πιστοποίηση του ισχυρισμού και νεότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα».

Τέλος, θα αναφερθεί στην υδροξυτυροσόλη ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο σε σπορέλαια και άλλα τρόφιμα: «Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε τη χρήση συνθετικής υδροξυτυροσόλης ως αντιοξειδωτικού πρόσθετου σε σπορέλαια, ιχθυέλαια και μαργαρίνες. Αποτελεί αυτό εμπορικό κίνδυνο για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ