ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανεξέλεγκτες οι τράτες καταστρέφουν το βυθό του Ρεθύμνου

0

Ο πρόεδρος Μαν. Βεριδάκης και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ρεθύμνου, καταγγέλλουν την επικείμενη καταστροφή της θαλάσσιας ζωής, από τα γρι- γρι τον μήνα Μάιο,  ειδικά στον κόλπο του Ρεθύμνου, αλλά και σε ολόκληρο το Νομό, αφού ενώ έρχονται τα «Μαγιάτικα» να γεννήσουν εδώ, δεν σταματά η γενοκτονία από την υπεραλίευση των γρι-γρι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Σύλλογος μας έχει αναφερθεί με δημοσιεύματα και υπομνήματα στα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπεραλίευση, με τα γρι-γρι και τις τράτες που κάνουν «σκούπα», μαζεύοντας μαζικά τόνους ψαριών από το βυθό της θάλασσας, καταστρέφοντας ειδικά το μήνα Μάιο που γενούν τα ψάρια, όλη  τη χλωρίδα και την πανίδα του βυθού.

Είναι γνωστό πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τα γρι-γρι και τις τράτες, εξομοιώνεται με «σκούπισμα» του βυθού, οπότε ξεριζώνονται φύκια, φωλιές ψαριών και άλλα πολύτιμα φυτά της θάλασσας και έτσι η θάλασσα αδειάζει και τα ψάρια αφανίζονται μιας και η χλωρίδα περιλαμβάνει φωλιές ψαριών, γεγονός που είναι μοιραίο, ειδικά το μήνα Μάιο (αναπαραγωγής) και διαταράσσει σοβαρά την τροφική αλυσίδα στο βυθό της θάλασσας.

Καταγγέλλουμε λοιπόν, προς κάθε αρμόδια αρχή, ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νομού μας, δραστηριοποιούνται καθημερινά αλιευτικά σκάφη – τράτες, και ήδη τα γρι-γρι καραδοκούν περιμένοντας να εισέλθουν (για να γεννήσουν), αλλά αφού δεν έχουν περιορισμό ούτε το μήνα αναπαραγωγής (Μάιο) προκαλούν γενοκτονία.

Γι αυτό και παρακαλούμε όπως μεριμνήσουν άμεσα οι αρμόδιοι, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφής της θαλάσσιας ζωής στον Νομό μας, που τείνει προς ολική καταστροφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ