ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μπλοκαρισμένα τα χρήματα της προκαταβολής του τσεκ σε 240.000 τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών, περιμένουν μια βεβαίωση για την προέλευσή τους

0

Συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων εκ μέρους των αγροτών σχετικά με τις παρακρατήσεις στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τσεκ) που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε «μπλοκάρισμα» περίπου 240.000 τραπεζικών λογαριασμών αγροτών. Όλοι δέχονται ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν θα πρέπει να κατάσχονται (το είχε αναφέρει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φιλ Χόγκαν). Όμως οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν την προέλευση αυτών των χρημάτων και ρίχνουν το μπαλάκι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Οργανισμός από την πλευρά του λόγω «φόρτου εργασίας» υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το έργο. Όλοι αναμένουν από το ΥπΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλία για να λύσει το πρόβλημα. Μέχρι τότε τα χρήματα παραμένουν «παγωμένα» στους λογαριασμούς, δεν πάνε στο χρέος ούτε στους δικαιούχους αγρότες αλλά τα εκμεταλλεύονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

«Στον ΟΠΕΚΕΠΕ εναπόκειται η ευθύνη για την ενημέρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων όσον αφορά το τυχόν ακατάσχετο ή μη των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες», είχε δηλώσει στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Παπανάτσιου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Αυγενάκη (διαβάστε εδώ).

Και οι τράπεζες όμως ρίχνουν τις ευθύνες στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Θέλουμε μια βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι τα χρήματα αυτά είναι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», τονίζουν.

Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι ξεπερνούν τις 240.000 οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και «λόγω φόρτου εργασίας» δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν αυτές οι βεβαιώσεις. Ωστόσο σε έγγραφο του (17/1/2017) παραδέχεται ότι εξαιρούνται οι επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις (διαβάστε εδώ).

Για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων είχε αναφερθεί και ο Υπουργός Οικονομικός κ. Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ. Ο υπουργός τόνιζε ότι «δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (διαβάστε εδώ).

Αναφορά B. Τσιομπανίδη στην ΕΕ για κατασχέσεις επιδοτήσεων

«Μετά από αναφορά που έχουμε υποβάλει προς την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αναγκάσαμε το υπουργείο οικονομικών της Ελλάδας (συγκεκριμένα την υφυπουργό κα Παπανάτσιου) να παραδεχθεί πως οι αγροτικές επιδοτήσεις που προέρχονται από την ευρωπαϊκή ένωση απαγορεύεται βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να κατασχεθούν, ενώ οι επιδοτήσεις που δίδονται από το εθνικό ταμείο δύναται να κατασχεθούν βάση της Ελληνικής νομοθεσίας.

Η υφυπουργός οικονομικών ισχυρίζεται όμως πως οι τραπεζικού υπάλληλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν αν οι επιδοτήσεις είναι εθνικές ή ευρωπαϊκές, εκδίδει οδηγία προς τις τράπεζες πως με προσκόμιση βεβαίωσης προέλευσης της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα που κατασχέθηκαν-μπλοκαρίστηκαν θα αποδεσμεύονται στιγμιαία.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως, καθώς και ο υπουργός, Ευάγγελος Αποστόλου, με επίσημη ανακοίνωση, καθώς και απάντηση σε ερώτηση βουλευτή, αρνούνται πεισματικά να χορηγήσουν βεβαιώσεις προέλευσης των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα τα χρήματα των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων που παράνομα παρακρατήθηκαν από τις τράπεζες και ενώ η υφυπουργός οικονομικών παραδέχεται κατηγορηματικά πως απαγορεύεται η κατάσχεση τους, να παραμένουν μπλοκαρισμένα - κατασχεμένα αποκλειστικά και μόνο από ευθύνη του κ. Αποστόλου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στον αγροτικό παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, μιας και η κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού κάποιου αγρότη σημαίνει πως κατάσχετε το 100% των εσόδων από την παραγωγή, των επιδοτήσεων, καθώς και όποιου ποσού θα κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, πράγμα που συνεπάγεται με σίγουρο οικονομικό θάνατο του παραγωγού και αναγκαστική έξοδο από κάθε παραγωγικής διαδικασίας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ