ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από αρχές 2018 ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για τις αλλαγές στην αγορά λιπασμάτων

0

Έρχεται νέος κανονισμός για τα λιπάσματα στην ΕΕ. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, στις 20 Δεκεμβρίου, έδωσαν το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις αρχές του 2018, για ένα σχέδιο κανονισμού που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για την παραγωγή και εμπορία των λιπασμάτων στην αγορά της ΕΕ.

Ο προτεινόμενος Κανονισμός θα στηρίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στην αξιοποίηση δευτερογενών ουσιών και υλικών, θεσπίζει ενιαίους κανόνες έγκρισης για τα προϊόντα θρέψης και προϋπόθεσης επισήμανσης (δεν θα είναι υποχρεωτική) με το σήμα «CE» για τα προϊόντα που θα υπάγονται στους εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ. Η πρόταση ακολουθεί την αρχή της «προαιρετικής εναρμόνισης» ανάμεσα στα μέλη κράτη, που σημαίνει ότι τα λιπάσματα που δεν θα έχουν το σήμα «CE» θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Ο υπουργός Γεωργίας της Εσθονίας, Tarmo Tamm, σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Είναι σημαντικό να προάγουμε την ευρεία χρήση καινοτόμων λιπασμάτων και να προσφέρουμε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων στους γεωργούς, έτσι ώστε να παράγουν τρόφιμα με ποιο αποδοτικό τρόπο. Αυτό πρέπει να γίνει στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Η Εσθονική προεδρεία καλωσορίζει το γεγονός ότι ξεκινά μια διαπραγμάτευση για αυτό το θέμα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ