ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στα 31 εκατ. ευρώ η ειδική ενίσχυση στα αμνοερίφια, πάει και στα μικρά νησιά, με 4 ευρώ η προβατίνα

0

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, ενώ για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως «έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της.

Για τη στήριξη στους οινοποιούς ο υπουργός υποστήριξε πως το ποσό έχει δεσμευτεί, αλλά το υπουργείο θα περιμένει για κάποιο διάστημα ακόμη -αν και η πίεση μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός- δεδομένου ότι η Γαλλία επιδιώκει τα ποσά αυτά να καλυφθούν όλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς δεν έχουμε λόγο να μην υποστηρίζουμε τη γαλλική πρόταση».

Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε, επίσης, στοχευμένη στήριξη ύψους 3,5 ευρώ ανά δέρμα, για τους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο του 2020, τους οποίους παρέπεμψε και στο σχετικό πρόγραμμα χορήγησης δανείων με εγγύηση του δημοσίου, ώστε να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτή την περίοδο. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα εγκριθεί άμεσα από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συνέχεια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δοθούν οι αναγκαίες ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Στο αίτημα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων γουνοφόρων αλλά και της τοπικής βιομηχανίας ΜΑΒΙΖ που παράγει τροφές για τα γουνοφόρα ζώα ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πρόκειται για θέμα που ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και ότι οι όλες οι χρηματοδοτήσεις αυτού του τύπου γίνονται με τραπεζικά κριτήρια.

Τόνισε δε, ότι θα υποστηρίξουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την άποψη ότι οι Τράπεζες χρηματοδοτούν εμπόρευμα άρα θα μπορούσαν να το ενεχυριάσουν ως εξασφάλιση για τη ροή χρηματοδότησης προς την εκάστοτε επιχείρηση.

Νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την πρότυπη μονάδα παραγωγής τροφών για γουνοφόρα ζώα ΜΑΒΙΖ στην περιοχή της Νεάπολης Κοζάνης όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της από τον επιχειρηματία Μάρκο Παπαγεωργίου. Δήλωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι στο πνεύμα της εποχής, ότι ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες αρχές της κυκλικής Οικονομίας ενώ την χαρακτήρισε ως υποδειγματική επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, που παραχώρησε την Τρίτη 9 Ιουνίου, στην Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε, ακόμη, ότι σε σχέση με το θέμα της καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων, μετά το πρώτο βήμα που έγινε με την αυστηροποίηση των ποινών και του θεσμικού πλαισίου, θα ακολουθήσει η ανασύσταση του μηχανισμού ελέγχων και η ενίσχυση των εργαστηρίων με τεχνολογικό εξοπλισμό για την ταυτοποίηση των προϊόντων, καθώς κι η διεθνής συνεργασία τους.

Ανακοίνωσε, ακόμη, πως σύντομα θα προκηρυχθεί το αρδευτικό έργο για το φράγμα της Διποταμίας, στην Καστοριά, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, ότι έως τον Αύγουστο θα έχει δημοπρατηθεί το αρδευτικό στο χωριό Γέρμας, ύψους 4 εκατ. ευρώ και πως σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια ανάδοχο εταιρεία «ξεμπλόκαρε» και το έργο που αφορά στο φράγμα του Νεστορίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Μέσα στην ημέρα ο κ. Βορίδης θα επισκεφτεί το κτηνιατρικό κέντρο Κοζάνης, ενώ θα μετάσχει και στη συνεδρίαση για τη δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το Υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.

Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε δήλωση του ο Υπουργός επισημαίνει τα εξής:

«Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του ο τομεάρχης αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης χαρακτηρίζει «και "κολοβή" και καθυστερημένη η στήριξη για τους κτηνοτρόφους».

Αναλυτικά η δήλωση Αραχωβίτη

Τώρα επιτέλους εξηγείται η κωλυσιεργία που διανθίστηκε με ανεκπλήρωτες «επίσημες» ανακοινώσεις και «προσωπικές» δεσμεύσεις από την ηγεσία  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων.

Ήταν, από τη μία, η πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου για στήριξη πολύ κατώτερη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ήταν όμως τελικά και δική της επιλογή να είναι αυτή η στήριξη πολύ κατώτερη και από το 2018 (κομμένη κατά 25%), όταν σε δημοσιονομικές συνθήκες δυσκολότερες και χωρίς να υπάρχει πανδημία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατ. ευρώ  μέσω του μηχανισμού «de minimis», που αντιστοιχούσαν σε 1 ευρώ περισσότερα ανά ζώο, με ελάχιστη προϋπόθεση την παράδοση, τουλάχιστον 1 κιλού γάλακτος.

Απ’ όπου και να το εξέτασαν λοιπόν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι συγκρίσεις με τις πραγματικές συνέπειες της πανδημίας στην κτηνοτροφία είναι αμείλικτες και αναπάντητες.

Ήταν αυτές οι συγκρίσεις λοιπόν που περιέπλεκαν τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις ώστε να δοθεί  -όταν δοθεί- από το ΥπΑΑΤ η «κολοβή» στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους, με  σκληρούς όρους και περιορισμούς (παράδοση 100 κιλά γάλακτος τουλάχιστον).

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ