ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Ποιοι θα δουν αύξηση μισθού έως 100 ευρώ από την άνοιξη - Τι θα αλλάξει μετά τη σύνδεση με τον κατώτατο

0

 Στις εξαγγελίες που έκανε το Σάββατο στην ομιλία του στην 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και οι αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων από τον Απρίλιο του 2025, αλλά και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, σχεδόν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να «βλέπουν» νέες ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα. Στόχος να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.

Ο νέος εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης) θα διαμορφώνεται, πλέον, στα 850 ευρώ. Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει υψηλότερος από τον κατώτατο, που βρίσκεται στα 830 ευρώ, η αναγωγή σε 12μηνη βάση (στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί 13ος - 14ος μισθός) δείχνει ότι υπάρχει ακόμα απόσταση.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τον Απρίλιο του 2025, όταν θα αποφασιστεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, θα γίνει και ανάλογη οριζόντια αύξηση στους υπαλλήλους και στους λειτουργούς του Δημοσίου.
Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ μεικτά και οι μισθοί στο Δημόσιο να αυξηθούν κατά 100 ευρώ οριζόντια σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία είναι σήμερα.

Οριζόντιες αυξήσεις σε «ευαίσθητους» τομείς του Δημοσίου

Πέρα από αυτές τις οριζόντιες αυξήσεις, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ειδικές αυξήσεις σε «ευαίσθητους» τομείς του Δημοσίου, όπως στο ΕΣΥ και στα Σώματα Ασφαλείας:

  •     Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα.
  •     Πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
  •     Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία και Πυροσβεστική).
  •     Κοινωνικά επιδόματα.
  •     Αλλαγές έρχονται στο επίδομα ανεργίας (εμπροσθοβαρές, αναλογικό με τα έτη ασφάλισης και πιθανώς σε συνάρτηση με την υποχρέωση ενεργούς αναζήτησης εργασίας), καθώς και στα κοινωνικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού.

Πληροφορίες αναφέρουν κατ’ αρχάς ότι, πέρα από την αύξηση, θα ανοίξει η περίμετρος των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Όσον αφορά στα επιδόματα στέγασης και παιδιών, αρμόδια πηγή αναφέρει πως η καλύτερη στόχευση σε πραγματικά αδύναμα νοικοκυριά δεν θα γίνει με μείωση των εισοδηματικών ορίων, αλλά με την ενεργοποίηση κριτηρίων που σήμερα δεν υπάρχουν, όπως π.χ. ύψος καταθέσεων ή η ύπαρξη ακινήτου.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ