ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – «Θα γίνει από τον κλάδο υγείας του ΕΦΚΑ»

0

Για το μέτρο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σχετικά με τη μείωση από την 1η Ιανουαρίου κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, αντί 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, μίλησε στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Γ. Καρούζος.

Εξειδικεύοντας περισσότερο τη συγκεκριμένη εξαγγελία, ο κ. Καρούζος είπε πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα έρθει από το κομμάτι του κλάδου υγείας. Δεν θα επηρεάζει τα συνεισπραττόμενα, υπέρ ανεργίας, εργατικής κατοικίας, εστίας κλπ. «Θα είναι για πρώτη φορά που θα κοπεί από τον κλάδο υγείας, χωρίς να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ΕΦΚΑ. Διότι από την αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού αντίστοιχα, θα εισπραχθούν οι εισφορές που θα λείψουν», τόνισε.

«Αυτό είναι το πιο ακριβό μέτρο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε σχέση με την προεκλογική του δέσμευση ο πρωθυπουργός, διότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν μισή μονάδα το 25 και άλλη μισή μονάδα το 27. Πάμε ήδη άμεσα από το 25 σε μία μονάδα που σημαίνει πρακτικά 400 εκατομμύρια κόστος για τον προϋπολογισμό», τόνισε αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Καρούζου: «Για πρώτη φορά η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα γίνει στα συνεισπραττόμενα υπέρ ανεργίας. Εκεί τα κονδύλια έχουν σταματήσει. Θα γίνει από τον κλάδο υγείας του ΕΦΚΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί γίνεται για πρώτη φορά. Σημαίνει ότι το κόστος θα το υποστεί ο ΕΦΚΑ. Όμως, η κυβέρνηση προσδοκεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με τη βελτίωση του μέσου μισθού, να υπάρχει η κάλυψη αυτή από την απώλεια που σας είπα, θα καλυφθεί εκ μέρους του ΕΦΚΑ. Άρα, αφού θα αυξάνονται οι μισθοί, θα είναι και μεγαλύτερο το ποσοστό που θα αποδίδεται στον ΕΦΚΑ. Άρα θα υπάρχει ένα αντιστάθμισμα από το συγκεκριμένο μέτρο».

Σημείωσε πως θα αντισταθμιστεί το πιθανότερο από το μέσο μισθό. «Από την αύξηση του μέσου μισθού και τον κατώτατο μισθό όπως θα διαμορφωθεί εκ νέου. Άρα οι εισφορές θα είναι μεγαλύτερες σε νούμερο για τα ταμεία του ΕΦΚΑ», είπε ο ίδιος.

Διευκρίνισε πως, «αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει 0,5 για τις εργοδοτικές εισφορές και 0,5 για τον εργαζόμενο. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο που παίρνει 1.200 ευρώ μικτό μισθό, 5 ευρώ περίπου το μήνα θα είναι η καθαρή ωφέλειά του».

newsbeast.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ