ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξεκινάει η απογραφή γεωργίας - κτηνοτροφίας

0

Οι γενικές απογραφές αποτελούν ευρείας κλίμακας στατιστικές εργασίες της ΕΛΣΤΑΤ με σκοπό τη  συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα των γενικών απογραφών αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας (Ενωσιακή νομοθεσία, διαβίβαση στοιχείων σε Διεθνείς Οργανισμούς). Το νομικό πλαίσιο των Γενικών Απογραφών είναι ο Νόμος 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021).

Η απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας διενεργήθηκε για πρώτη φορά το έτος 1860. Ακολούθησε η Απογραφή του 1911 και του 1939. Μεταπολεμικά διενεργήθηκαν επτά (7), συνολικά, Απογραφές κατά τα έτη 1950, 1961, 1971, 1981, 1991, 1999 και 2009.

Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η απογραφή Γ-Κ θα διενεργηθεί από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 22 Ιουνίου 2021.

Η αρχική προσέγγιση προέβλεπε τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου με προσωπική συνέντευξη το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Δεδομένων όμως, των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19), η μεθοδολογία τροποποιήθηκε και απαιτήθηκε ανασχεδιασμός της απογραφικής διαδικασίας, στοχεύοντας στην υγειονομική προστασία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα γίνεται μέσω συνεντεύξεων με ραντεβού σε δημοτικά / κοινοτικά καταστήματα, ή μέσω  τηλεφωνικής επικοινωνίας και κατ’ εξαίρεση με συνέντευξη με φυσική παρουσία στην εκμετάλλευση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε όλες τις περιπτώσεις, για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω web εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί από την ΕΛΣΤΑΤ.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Τα στοιχεία της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας καταχωρίζονται σε ειδική ασφαλή βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις συλλεγόμενες μεταβλητές. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες της βάσης λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία απαραίτητα και αναγκαία, τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, προκειμένου να τηρείται το απόρρητο των αρχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3832/2010, και τα αρχεία της βάσης να είναι απροσπέλαστα από οποιαδήποτε άλλη βάση δεδομένων ώστε τα παρασχεθέντα δεδομένα να προστατεύονται από κάθε ανεξουσιοδότητη ή μη νόμιμη επεξεργασία. Στη βάση δεδομένων έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, περιλαμβανομένων των διαχειριστών αυτών, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πώς θα συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια;

H Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας θα διενεργηθεί με μικτό σύστημα, που περιλαμβάνει:
α) ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των γεωργικών - κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και β) συμπλήρωση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων από τους απογραφείς, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τους κατόχους των εκμεταλλεύσεων σε Δημοτικά/Κοινοτικά Γραφεία, συνεταιρισμούς κ.ά., ή, κατ’ εξαίρεση, μέσω τηλεφώνου ή μέσω προσωπικής συνέντευξης στην οικία του απογραφόμενου, για όσες γεωργικές - κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή.

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση;

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Μητρώο Απογραφέων Γεωργίας-Κτηνοτροφίας έχουν φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών. Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ιδιώτες, υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων ή επιχορηγούμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Επιπλέον, για τη συμμετοχή στο Μητρώο Απογραφέων Γεωργίας-Κτηνοτροφίας είναι απαραίτητη η γνώση και ευχέρεια χειρισμού Η/Υ ή/και tablet.

Ποιο είναι το έργο του απογραφέα;

Έργο του απογραφέα είναι η επικοινωνία με τους απογραφόμενους, η υποστήριξη και η παροχή βοήθειας και επεξηγήσεων στους αυτοαπογραφόμενους για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων ηλεκτρονικά, η παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής, η ηλεκτρονική συμπλήρωση των ερωτηματολογίων όπου δεν γίνει αυτοαπογραφή, ο έλεγχος της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων από τους αυτοαπογραφόμενους, η πλήρης και έγκαιρη υποβολή όλων των ερωτηματολογίων που θα του ανατεθούν από τον Επόπτη της Απογραφής, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ.

Τί άλλες υποχρεώσεις έχει ο απογραφέας;

Οι απογραφείς που αναλαμβάνουν τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων, θα πρέπει να εργάζονται με υπευθυνότητα και συνέπεια ώστε να επιστρέψουν στους καθορισμένους χρόνους και ορθά συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια στην ΕΛΣΤΑΤ. Κατά τη συνέντευξη με τον απογραφόμενο θα πρέπει να επιδεικνύουν πάντα την κάρτα Απογραφέα Γεωργίας-Κτηνοτροφίας, με την οποία τους έχει εφοδιάσει η ΕΛΣΤΑΤ, να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και κόσμια διαγωγή και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία της νόσου το Κορωνοϊού (Covid-19). Θα πρέπει να επικοινωνούν οι ίδιοι αυτοπροσώπως με τους κατόχους γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Απαγορεύεται αυστηρά η ανάθεση από τον απογραφέα της συμπλήρωσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο των ερωτηματολογίων σε τρίτους. Η ανταπόκριση του απογραφέα στο έργο του θα αξιολογείται κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του και, αν βρεθεί η ανταπόκριση ελλιπής, ο απογραφέας θα αντικατασταθεί.

Πόσο χρόνο χρειάζεται να διαθέσουν οι απογραφείς;

Οι υποψήφιοι απογραφείς επιλέγουν τον χρόνο που επιθυμούν να απασχοληθούν μηνιαίως με τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι είτε έως 60, είτε έως 90, είτε έως 120 ώρες μηνιαίως.

Τί προβλέπεται για τους απογραφείς που έχουν κάρτα ανεργίας;

Σύμφωνα με τον Νόμο 4772/2021 (ΦΕΚ17/Α/05-02-2021) που αφορά τη Διενέργεια των Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το νομικό καθεστώς ατόμων εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., επιδοτούμενων ή μη, δεν μεταβάλλεται από την απασχόλησή τους στη Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας έτους 2021.

Τί προβλέπεται για τους απογραφείς που είναι συνταξιούχοι;

Στην περίπτωση που συνταξιούχοι της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 ενταχθούν στο Μητρώο, και δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι φορέας Γενικής Κυβέρνησης, ισχύουν τα προβλεπόμενα για την απασχόληση συνταξιούχων στο άρθρο αυτό, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 του Ν. 4670/2020.

Τί προβλέπεται για τους απογραφείς που είναι δημόσιοι υπάλληλοι;

Στην περίπτωση που υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων ή επιχορηγούμενων από το δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενταχθούν στο Μητρώο μπορούν να απασχοληθούν στην Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας χωρίς να απαιτείται πρότερη έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα τους, σύμφωνα με τον Νόμο 4772/2021 (ΦΕΚ17/Α/05-02-2021) που αφορά τη Διενέργεια των Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ποια είναι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης;

Οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο Μητρώο Απογραφέων Γεωργίας Κτηνοτροφίας, καλούνται να υποβάλουν αίτηση από τη 12η ώρα της 15ης Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και την 24η ώρα της 28ης Φεβρουαρίου 2021.

Σε ποιες περιοχές θα εργαστούν οι απογραφείς;

Στην Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας συμμετέχουν γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όλων των Δήμων της χώρας. Ωστόσο, οι υποψήφιοι απογραφείς στην αίτησή τους έχουν δικαίωμα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργαστούν μόνο σε Δήμους που περιλαμβάνονται στην Περιφερειακή Ενότητα του τόπου μόνιμης διαμονής τους. Εξαίρεση αποτελούν οι υποψήφιοι απογραφείς με μόνιμη κατοικία εντός της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν Δήμους οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, λόγω την νησιωτικών ιδιαιτεροτήτων, ο παραπάνω κανόνας δεν ισχύει για τα Δωδεκάνησα, την Καβάλα και τη Θάσο, τις Κυκλάδες, τη Μαγνησία και τις Σποράδες και τον Πειραιά και τις Νήσους Αττικής. Επισημαίνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταβάλλει αποζημίωση για οδοιπορικά έξοδα στους απογραφείς. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώνουν προτίμηση μόνο σε περιοχές που κρίνουν ότι μπορούν να μεταβούν με ίδια έξοδα.

Ποια προσόντα μοριοδοτούνται;

Σύμφωνα με τον Πίνακα μοριοδότησης που περιλαμβάνεται στην Πρόσκληση, τα προσόντα που μοριοδοτούνται είναι η εκπαίδευση, η σχέση με τον αγροτικό τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού του ίδιου του απογραφέα για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και η προηγούμενη εμπειρία σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ.

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να συγκεντρώσουν οι απογραφείς;

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησής τους, οι απογραφείς, μέσω της εφαρμογής, ενημερώνονται σχετικά με τα ακριβή δικαιολογητικά που χρειάζεται να συγκεντρώσουν. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου, βεβαίωση ΑΦΜ και ΔΟΥ που ανήκουν, αντίγραφο Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Φωτοαντίγραφο σελίδας βιβλιαρίου ή καρτέλας Τραπέζης και δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά με τα όσα έχουν επικαλεστεί με την αίτησή τους, όπως τίτλους σπουδών, βεβαιώσεις σπουδών, Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, βεβαιώσεις εργοδότη, μία σειρά υπεύθυνων δηλώσεων κ.ά.

Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι απογραφείς που θα επιλεχθούν;

Ο υποψήφιος απογραφέας ειδοποιείται για την επιλογή του με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έχει δηλώσει στην αίτησή του. Μέσω του μηνύματος που θα λάβει, θα μπορεί να αποδεχθεί την πρόσκληση. Αυτόματα, η εφαρμογή στέλνει μήνυμα επιβεβαίωσης παραλαβής της αποδοχής, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Πώς θα εκπαιδευτούν οι απογραφείς;

Οι απογραφείς πριν αναλάβουν τις εκμεταλλεύσεις για τις οποίες επελέγησαν, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο. Οι αρμόδιοι Επόπτες, μετά την επιλογή των απογραφέων, θα τους ενημερώσουν άμεσα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή τηλεφωνικά, για τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που θα διενεργηθεί το σεμινάριο προκειμένου να το παρακολουθήσουν και να τους δοθεί το υλικό της Απογραφής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας.

Ποια είναι η αμοιβή των απογραφέων;

Η αμοιβή του Απογραφέα Γεωργίας-Κτηνοτροφίας καθορίζεται από το σύνολο των ελεγμένων, πλήρως, ορθώς και εγκαίρως υποβληθέντων ερωτηματολογίων από τον Απογραφέα, τόσο αυτών που συμπληρώθηκαν με ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, όσο και αυτών που συμπληρώθηκαν από τον Απογραφέα μετά από επικοινωνία με τους κατόχους των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ και εντός του οριζόμενου χρόνου ολοκλήρωσης του έργου. Η τιμή εκάστου ερωτηματολογίου ορίζεται με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται μετά την υποβολή και τον έλεγχο ορθότητας και πληρότητας των ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί, τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης του έργου (ποιοτικά και ποσοτικά) από τους αρμόδιους Επόπτες, την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος πληρωμής και τη θεώρησή του, εφόσον απαιτείται, από την Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πού θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων απογραφέων και οι αποφάσεις ορισμού των επιτυχόντων;

Στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας, η ΕΛΣΤΑΤ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους πίνακες κατάταξης των επιλέξιμων απογραφέων, κατά Δήμο, φθίνουσα σειρά μορίων και τυχαίο αριθμό κατάταξης.

Υπάρχει η δυνατότητα ένστασης;

Οι υποψήφιοι απογραφείς έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των σχετικών Πινάκων Κατάταξης στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Επικοινωνία με ΕΛΣΤΑΤ

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορεί να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected].

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ