ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υψηλά ποσοστά επιδότησης σε αγρότες για ανακαίνιση οικίας μέσω Εξοικονομώ

0

Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσει την ποιότητα της κατοικίας του και κυρίως για να μειώσει τις μηνιαίες δαπάνες λειτουργίας της, όπως του ηλεκτρικού ρεύματος ή της θέρμανσης, με την Τράπεζα Πειραιώς να  στηρίζει τους αγρότες και στην προσπάθεια αυτή.

Το πρόγραμμα έχει διπλή στήριξη: τόσο με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με την επιδότηση του επιτοκίου από το ελληνικό δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό;  Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει την ανακαίνιση τουλάχιστον 600.000 κατοικιών μέχρι το 2030. Φέτος θα χρηματοδοτηθεί η ανακαίνιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών, με το συνολικό κονδύλι να ξεπερνάει τα 632 εκατ. ευρώ, το 2022.

Τα χρήματα, που θα χρειαστεί ο ενδιαφερόμενος για την αντικατάσταση ή για την αγορά νέων, π.χ. κουφωμάτων ή ηλιακού θερμοσίφωνα, καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από κοινοτικά κονδύλια. Το ποσοστό της επιχορήγησης φθάνει μέχρι και στο 75% της δαπάνης που θα πραγματοποιήσετε (βλ. σχετικό πίνακα).

Για παράδειγμα για αλλαγή στα παράθυρα μπορεί να χρειάζονται 10.000 ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια μπορεί ο δικαιούχος να πάρει μέχρι και 7.500 ευρώ. Για τα υπόλοιπα χρήματα μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια ή να  πάρει δάνειο με επιτόκιο επιδοτούμενο σε ποσοστό 100%.

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό με επιχορήγηση ακόμα και πάνω από το 70% του κόστους εργασιών, για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ. Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο είναι μια ευκαιρία για να βελτιώσει την ποιότητα της κατοικίας του και κυρίως για να μειώσει τις μηνιαίες δαπάνες λειτουργίας της, όπως του ηλεκτρικού ρεύματος ή της θέρμανσης.

Τα «3» βήματα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος, ώστε να μπορέσει να πάρει τα χρήματα που χρειάζεται για να επισκευάσει το σπίτι του είναι:  

    Να υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για την ένταξή του στο πρόγραμμα μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2022, στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://exoikonomo2021.gov.gr.
    Να καταθέσει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εγκριθεί η αίτησή του και τα οποία είναι: οικοδομική άδεια ή αντίστοιχο νόμιμο έγγραφο (όπως υπαγωγή σε νόμο αυθαιρέτων), λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
    Να επιλέξει την Τράπεζα, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα για λογαριασμό σας. Η Τράπεζα Πειραιώς με ηγετική παρουσία στον Αγροτικό Τομέα και μεγάλη εμπειρία στο «Εξοικονομώ Κατ΄ οίκον», που τρέχει την τελευταία 10ετία, κατανοεί τις ανάγκες των αγροτών και βρίσκεται δίπλα τους για να τους στηρίξει και σε αυτή την προσπάθειά τους. Με τη δήλωση της Τράπεζας Πειραιώς ως Τράπεζα υλοποίησης του προγράμματος, ο αγρότης γνωρίζει ότι η διαδικασία έχει πάρει το δρόμο της.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη σχεδιάσει και θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους υφιστάμενους και νέους πελάτες της, το οποίο περιλαμβάνει:

    Κάλυψη μέχρι και 100% της ιδιωτικής συμμετοχής με την παροχή επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου (η επιδότηση αφορά στο 100% του επιτοκίου και παρέχεται από το πρόγραμμα), χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και λοιπά έξοδα για τον Ωφελούμενο.
    Κάλυψη τυχόν πρόσθετων δαπανών που δεν εντάσσονται ή υπερβαίνουν τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, με τη χορήγηση Green καταναλωτικών και επισκευαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.
    Συνεχή και άμεση υποστήριξη, σχετικά με την παροχή διευκρινίσεων και επίλυση αποριών, μέσω όλων των Καταστημάτων του Δικτύου της, της ιστοσελίδας www.piraeusbank.gr/exoikonomisi, αλλά και της υπηρεσίας Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης της Τράπεζας στο 210.3288000.

Το Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε., αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και στη μείωση του κόστους που δαπανά κάθε νοικοκυριό, αλλά και στην τόνωση της εγχώριας αγοράς.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ