ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εντάσεις στο προσφυγικό

0

Από την ειδησεογραφία, διαβάζουμε: Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Μυτιλήνη. Αυτή την φορά πολίτες της Μυτιλήνης φέρονται να έχουν πολιορκήσει το στρατόπεδο Κυριαζή, στο οποίο βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις.

Μεγάλος αριθμός πολιτών της Μυτιλήνης, περικύκλωσαν το στρατόπεδο Κυριαζή, στην είσοδο της πόλης, όπου βρίσκονται οι άνδρες των ΜΑΤ μετά τη επιστροφή τους από την περιοχή της Καράβας.

Οι πολίτες έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου, άναψαν φωτιές και σημειώνονται επεισόδια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Νωρίτερα, υπήρξαν πληροφορίες ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά των διαδηλωτών.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως η κατάσταση στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στα νησιά Χίο και Μυτιλήνη, έχει ξεφύγει. Αιτία το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μέχρι στιγμή,ς δείχνει να μην κάνει πίσω στο σχέδιό της να προχωρήσει η κατασκευή κλειστών κέντρων φιλοξενίας για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις στα νησιά θα περιοριστούν, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση να πέσουν οι τόνοι: «Θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση: Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές».

Προχωρώντας σε μια κίνηση αποσυμφόρησης της έντασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, τη μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Η κυβέρνηση είχε καλέσει τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να εκτονωθεί η ένταση. Ωστόσο μετά από την κυκλοφορία ενός υβριστικού προς τον πρωθυπουργό βίντεο, στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν:

«Δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Στο εν λόγω βίντεο, ο κ. Μουτζούρης εμφανίζεται να μιλά στο κινητό του τηλέφωνο με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, να δηλώνει πατριώτης και να χαρακτηρίζει τα ΜΑΤ που πήγαν στη Μυτιλήνη «στρατό κατοχής».

Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, η αντιπολίτευση της επιρρίπτει ευθύνες για το χάος που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας την κατηγορεί για αυταρχισμό, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα βάλει «πλάτη» στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την διαχείριση του προβλήματος:

«Αν όμως η κυβέρνηση επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές της επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι της και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται».

Στην ίδια γραμμή και η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά. Η “συμφωνία αλήθειας” του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό».

Για ξεσηκωμό του λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ. Όπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο: Μια κίνηση εκτόνωσης από τη μεριά της κυβέρνησης, είναι περισσότερο από αναγκαία. Αν δεν θέλουμε να δούμε και θύματα, κάτι που δεν θέλει και πολύ να το δούμε να συμβαίνει καθώς η κατάσταση εκεί, είναι ήδη έκρυθμη.

Δεν είναι δουλειά της στήλης να δίνει συμβουλές. Γεγονότα καταγράφει και προσπαθεί να κάνει μια ψύχραιμη ανάλυση. Και όπως είπαμε ήδη, εδώ η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι… Ότι κινήσεις πρέπει να γίνουν για την εκτόνωση της κατάστασης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν. Αύριο θα είναι πολύ αργά… Ας το κατανοήσουν αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί να προκαλούν με μέτρα πυγμής και επίδειξη δύναμης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ