Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει δείξει πως ενός δεινού, έπονται όχι μύρια , όπως υποστηρίζει η λαϊκή θυμοσοφία αλλά μια σπουδαία ευκαιρία για αλλαγή: σκέψης, οπτικής, νοοτροπίας και εντέλει δράσης. Η επιλογή είναι προσωπική αλλά αντανακλά και το συλλογικό πράττειν, τον τρόπο που μια κοινωνία αποφασίζει να υιοθετήσει για να διαχειριστεί την κρίση που έχει ανακύψει. Στη δική μας περίπτωση, την παρατεταμένη οικονομική και συνακόλουθη κοινωνική κρίση εξ’ αιτίας της παγκόσμιας πανδημίας.
Τι κάνουμε λοιπόν; Εναποθέτουμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, σε μια ατέρμονη και αδιέξοδη μοιρολατρία; Ζητιανεύουμε έξωθεν οικονομικές ενισχύσεις που θα το υποθηκεύσουν σε βάθος χρόνου απροσδιόριστου; Ή ενεργοποιούμαστε, αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, αξιοποιούμε ευκαιρίες και πηγές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μας, της επιχείρησης μας ή του σπιτιού μας;
Υπάρχουν, πιστέψτε με. Αρκεί να τις αναζητήσουμε στον κατάλληλο χρόνο, με τα κατάλληλα εργαλεία και με τη συνδρομή ειδικών συμβούλων.
Είναι πια σαφές ότι διάγουμε την εποχή της τεχνολογίας. Στον εικονικό, απέραντο κόσμο του διαδικτύου, διακινείται ασύλληπτος όγκος πληροφοριών και συναλλαγών, στον οποίο οφείλουμε να έχουμε στοιχειωδώς πρόσβαση. Ακόμη κι αν ο βαθμός εξοικείωσής μας είναι μικρός, μπορούμε με τη βοήθεια ειδικών –ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τους στόχους μας- να συγχρονιστούμε με τους ρυθμούς της εποχής μας. Αλλιώς, η ιστορία θα μας προσπεράσει, η ζωή μας θα παραμείνει εγκλωβισμένη στα προβλήματα και το μέλλον θα μας επιφυλάξει μια θέση στο περιθώριο των απλών παρατηρητών αντί του ρόλου του ενεργού, παρεμβατικού, αποφασισμένου πολίτη.
Ένα θετικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για αρχή είναι να παρακολουθούμε όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, τις προϋποθέσεις ένταξης, την εξέλιξη τους, τα κριτήρια και τις δυνατότητες αξιοποίησης τους.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, η υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούσε την ανέγερση αγροτουριστικών κατοικιών. Στην περίοδο λοιπόν της οικοδομικής καθίζησης που καθήλωσε στην ανεργία ή την ημιαπασχόληση πλήθος τεχνικών ειδικοτήτων, στην εποχή της ζημιογόνας πτώσης του τουρισμού, που συνιστά έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς άξονες του Ρεθύμνου, 300 νέες βίλες θα ανεγερθούν σε οικισμούς του Δήμου, με όλα τα οφέλη που μπορούμε να αντιληφθούμε για τους απασχολούμενους στην ανέγερσή τους.
Επιπλέον, έχει ήδη εξαγγελθεί από την Περιφέρεια Κρήτης Πρόγραμμα που θα επιδοτεί, με τη μορφή μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης, κυμαινόμενου μεταξύ 3.000 – 40.000€, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα αφορά κυρίως τουριστικές επιχειρήσεις.
Σύντομα δε, πρόκειται να ανοίξει πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων.
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά παραδείγματα, μεταξύ πλήθους άλλων ευκαιριών, τις οποίες για να αξιοποιήσει κανείς, πρέπει πρώτα να τις αναζητήσει. Άλλωστε , είναι σαφές πως, για λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ, οι εκάστοτε κυβερνητικές αλλά και ευρωπαϊκές πολιτικές, καταρτίζουν σχέδια υποστήριξης των πληττόμενων από κάθε κρίση λαών, αν μη τι άλλο για να συντηρήσουν την κοινωνική συνοχή και να αποφευχθεί το αναμενόμενο χάος των συγκρούσεων που προκαλούν η ανέχεια και η στέρηση.
Ευκαιρίες υπάρχουν, λοιπόν, και μάλιστα αρκετές. Μήπως είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή ν’ αλλάξουμε τη στάση μας και με τόλμη να αντιτείνουμε στην περιρρέουσα αβεβαιότητα και ανασφάλεια , την πίστη στις δυνατότητες μας και στην προοπτική της διασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης μας, μέσα από τις δικές μας πρωτοβουλίες, την ενεργή – προσωπική και συλλογική - δράση μας; Νομίζω πως θα συμφωνήσουμε ότι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις των καιρών, είναι η αλληλοϋποστήριξη, η ομοψυχία, η ψυχραιμία και η ανθρωπιά. Ο,τι δεν μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας, μπορούμε σίγουρα να το κατακτήσουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο, με την ανταλλαγή γνώσης, ηθικής υποστήριξης και παροχής πρακτικής βοήθειας.