ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν 103 χρόνια είχε πάει το Α΄ Σώμα Στρατού

0

Το 1897 οι τότε Μεγάλες Δυνάμεις επιβάλουν διεθνή κατοχή στην Κρήτη. Οι Τούρκοι φεύγουν το 1898, η Αυτονομία της Κρήτης και η Κρητική Πολιτεία είναι γεγονός.

Στο Ρέθυμνο έρχονται Ρώσοι στρατιώτες σαν εγγυήτρια δύναμη υπό τον Θεόδωρο Ντε Χιοστάκ.

Ανασυγκρότησαν το Ρέθυμνο και το ευπρέπισαν. Έδωσαν ονόματα στις οδούς και τους διάνοιξαν. Έφτιαξαν ή επισκεύασαν κοινοτικά χριστιανικά ιδρύματα, μεγάλωσαν το νεκροταφείο και ανοικοδόμησαν το Δημοτικό Νοσοκομείο το οποίο δώρισαν στους Ρεθυμνιώτες.

Ενίσχυσαν τους φτωχούς με πολλούς τρόπους και περιποιήθηκαν την ανώτερη κοινωνική τάξη στη Στρατιωτική Λέσχη με ωραίες εκδηλώσεις. Έκαναν εκβάθυνση του λιμανιού, ανέπτυξαν το εμπόριο. Έκαναν ωραία κτίρια, δημόσια καταστήματα,  μεγαλοπρεπείς ναούς, ξενοδοχεία ύπνου και φαγητού, οδοντιατρείο, νηπιαγωγείο και πολλά άλλα.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος  ξεκίνησε το 1914, έληξε το 1918. Το τέλος βρήκε τον Ελληνικό στρατό με τους νικητές. Στην ΑΤΑΝΤ.

Οι Σύμμαχοι με την πίεση των Γάλλων ζητούν: το Α΄ Σώμα Στρατού να πάει στη Μεσημβρινή Ρωσία στο πλευρό της ΑΤΑΝΤ.

Τι είχε γίνει στη Ρωσία;

Τον Φεβρουάριο του 1917 οι Ρώσοι ανατρέπουν τον Τσάρο. Ο Λένιν -επικεφαλής του Κόμματος των Μπολσεβίκων- ήταν εξόριστος. Τον Οκτώβριο του 1917 μετά την απόκτηση της πλειοψηφίας από τους Μπολσεβίκους στα Σοβιετ της Αγίας Πετρούπολης πήραν την εξουσία αλλά ξεκίνησε σε όλη τη Ρωσία εμφύλιος πόλεμος που μαίνονταν για 4 χρόνια. Οι Μπολσεβίκοι άλλαξαν το όνομά τους σε Κομμουνιστικό Κόμμα το 1918 και παρέμειναν στην εξουσία πολλές δεκαετίες.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΡΩΣΙΑ

Πρόκειται για την πρώτη υπερπόντια εκστρατεία της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους μετά την Επανάσταση του 1821. Η αποστολή των ελληνικών στρατευμάτων ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 1919. Οι ελληνικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν από τη Μακεδονία διαδοχικά, με κλιμακούμενες νηοπομπές, μέχρι και το Μάρτιο του ίδιου έτους. Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα δεν έδρασε ως σύνολο αλλά κατά τμήματα, τα οποία τέθηκαν υπό γαλλική διοίκηση (Ι Ομάδα Μεραρχιών). Συγκεκριμένα η δράση του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΙΙ και ΧΙΙΙ Μεραρχίες) στη Μεσημβρινή Ρωσία περιλάμβανε:

-Επιχειρήσεις στη Χερσώνα (17 Ιανουαρίου – 25 Φεβρουαρίου 1919)

-Κατοχή και εγκατάλειψη του Νικολάιεφ (17 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 1919)

-Επιχειρήσεις σε Βασιλίνοβο και Μπερεζόβκα (8 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 1919)

-Επιχειρήσεις Σέρμπκας και Μπολ Μπουγιαλίκ (6 – 21 Μαρτίου 1919)

-Επιχειρήσεις στις διαβάσεις της λίμνης Τιλιγκιούλ (1-22 Μαρτίου 1919)

-Σύμπτυξη προς Βεσσαραβία (19-29 Μαρτίου 1919)

-Επιχειρήσεις στην Κριμαία (11 Μαρτίου – 15 Απριλίου 1919).

-Παραμονή στην Βεσσαραβία και αποχώρηση του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (29 Μαρτίου – 4 Ιουλίου 1919).

Κατά την εξάμηνη παραμονή τους στα εδάφη της Μεσημβρινής Ρωσίας και της Ρουμανίας τα ελληνικά στρατεύματα, παρά τις οργανωτικές τους αδυναμίες και τη σταδιακή είσοδο τους στον αγώνα, πολλές φορές έφεραν το βάρος της μάχης, κυρίως στην Κριμαία (Σεβαστούπολη), στη Χερσώνα και στην περιοχή της Οδησσού. Αγωνίστηκαν με γενναιότητα και εξαιρετική αντοχή στις κακουχίες και στο άξενο έδαφος, κερδίζοντας δικαιολογημένα το θαυμασμό των Συμμάχων. Παράλληλα, η συμπεριφορά τους προς τους κάθε εθνικότητας πληθυσμούς με τους οποίους ήλθαν σε επαφή υπήρξε ευπρεπής και απέσπασε ευμενή σχόλια, δεν κατάφερε όμως να αποτρέψει το βαρύ τίμημα που πλήρωσε στη συνέχεια ο ελληνισμός της Ρωσίας.

Τον Ιούνιο 1919 οι μονάδες του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος άρχισαν να αναχωρούν από το ρουμανικό έδαφος με προορισμό τη Σμύρνη, για να συμμετάσχουν στη σημαντικότερη και πιο καταστροφική εκστρατεία στην ιστορία του Έθνους, για τη διεκδίκηση των πάλαι ποτέ ελληνικών εδαφών της Μικράς Ασίας.

103 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

Σήμερα, 103 χρόνια μετά την αποστολή Ελληνικών Στρατευμάτων στη Ρωσία υπάρχει αγωνία, τι θα γίνει;

Θα εμπλακεί η Ελλάδα; Ήδη έχει εμπλακεί, έχει δώσει βάσεις όπου κυρίως της Αλεξανδρούπολης είναι μέρος του όλου προβλήματος.

Φυσικά υπάρχει και η λύση: ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ.

Υπομονή, θα δείξει. Επίσης, η Ουκρανία έχει διψήφιο αριθμό συμφωνιών με την Τουρκία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ