ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ν. ΠΛΑΤΟΚΟΥΚΗΣ: Ο νεότερος σαμποτέρ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

0

Στα Αγγελιανά Μυλοποτάμου γεννήθηκε το 1930 ο Νίκος Πλατοκούκης του Μιχαήλ και της Πολύμνιας.

Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κρήτη το Μάιο του 1941 και στις 17 Ιουνίου της ίδια χρονιάς ο Χίτλερ κοινοποιεί την υποχρέωση εργασίας την οποία υπογράφει ο Στρατιωτικός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης.

Η Μεγαλόνησος είναι μόλις 180 μίλια από της ακτές της Κυρηναϊκής. Ο Έρβιν Ρόμελ επικεφαλής του Afrika Korps πολεμά τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Κρήτη για τη ναζιστική Γερμανία πρέπει να γίνει κέντρο αποστολής στρατευμάτων, τροφίμων αλλά και να δημιουργήσει μεγάλο αεροδρόμιο για την τροφοδοσία του  Ρόμελ απέναντι.

 

Οι Γερμανοί επιλέγουν το Τυμπάκι. Με βίαιο τρόπο κατεδαφίζουν πάνω από 1200 σπίτια και μετακινούν με κτηνώδη τρόπο ανθρώπους. Εκριζώνουν πάνω από 8.000 ελαιόδεντρα και καταστρέφουν εύφορες και απείρου κάλους περιοχές.

Υλοποιούν την διαταγή της 17ης Ιουνίου 1941 και στέλνουν σε αγγαρείες στο Τυμπάκι έως και 7.000 Κρητικούς από τους Νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Σκληρή δουλειά χωρίς μισθό αλλά «βούρδουλας», βίαιη συμπεριφορά και λίγο φαγητό.

Οι Γερμανοί ζητούν εργάτες για αγγαρείες και από τα Αγγελιανά. Ανάμεσα στους Αγγελιανούς και ο πατέρας του 12χρονου τότε Νίκου Πλατοκούκη, ο Μιχάλης. Ο νεαρός Νίκος ξέροντας ότι αν φύγει ο πατέρας του θα κινδυνεύσει η οικογένειά του από τους κατακτητές αποφασίζει: «Μπαμπά θα πάω εγώ». Ο πατέρας του αρνείται αλλά εκείνος επιμένει. Πείθει τους γονείς του.

Η μαμά του Πολύμνια δίνει στον 12χρονο γιο της Νίκο ένα μεγάλο βουργιάλι με τρόφιμα μακράς διαρκείας για να έχει δυνάμεις το παιδί στις αγγαρείες.

Φεύγουν όλοι με τα πόδια για το Τυμπάκι και σκληρή δουλειά.

Ο γενναίος 12χρονος δουλεύει σκληρά και παρακολουθεί τον χώρο. Μάλιστα κινδύνεψε και από «φίλια πυρά» όταν η RAF βομβάρδισε το αεροδρόμιο.

Λόγω ηλικίας ξεφεύγει από την επιτήρηση των Γερμανών. Ανακαλύπτει κάτω από μια συστάδα δέντρων στο χώρο της κατασκευής του αεροδρομίου ΒΟΜΒΕΣ!!!

Τις φόρτωναν οι Γερμανοί σε έναν τελειωμένο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης σε Junkers 88 και Ju86 και βομβάρδιζαν τον Συμμαχικό Στρατό απέναντι στη Λιβύη.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Ένας καλός φίλος από το Πέραμα Μυλοποτάμου ο Γιάννης Ιωάννου με ενημέρωσε για τη δράση του Νίκου Πλατοκούκη.

Η συνάντηση έγινε την Κυριακή 10 Απριλίου στο σπίτι του γιου ου Μιχάλη στο Πέραμα. Εκεί ήταν η νύφη του, τα δυο εγγόνια του, η ευγενική και πάντα γελαστή σύζυγός του Άννα, ο Γιώργος Παπακωνσταντής, ο Γιώργης Αντωνακάκης και φυσικά ο Γιάννης Ιωάννου.

Ο αντάρτης Νίκος Πλατοκούκης περιγράφει: «Πλησίασα την στοίβα από τις βόμβες. Ήθελα να πάρω τα υλικά. Ήταν δεξιόστροφες, ξεβίδωσα και έβαλα στο βουργιάλι τους πυροκροτητές και ξαναβίδωσα τις βόμβες».

Ο γενναίος Νίκος συνεχίζει: «Ήθελα το υλικό για να ψαρέψουμε στον Γεροπόταμο όπου τότε υπήρχαν πολλά ψάρια».

Τον ρώτησα: «Πόσες φορές το κάνατε;».

-«Γύρισα στο χωριό δυο φορές -γιατί πήγα δυο φορές εκεί για αγγαρεία, γέμισα δυο βουργιάλια και τα πήγα στο χωριό μου όπου τα έκρυψα».

 

ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Ο σεμνός και ηρωικός Νίκος Πλατοκούκης, συνειδητοποίησε το πολύ μεγάλο σαμποτάζ που είχε κάνει και το πόσες ζωές  σώθηκαν όταν του είπαν ότι ο Βρετανικός Ραδιοφωνικός Σταθμός BBC μετέδωσε: «Αφελέστατοι οι Γερμανοί. Ρίχνουν βόμβες οι οποίες δεν εκρήγνυνται…»

Φυσικά δεν ήξεραν στο BBC ότι  το παληκάρι από τα Αγγελιανά με κίνδυνο της ζωή τους τις είχε εξουδετερώσει.

Τώρα ξέρουν και στο Δήμο Μυλοποτάμου ποιος είναι ο νεότερος σαμποτέρ. Μήπως ήλθε η ώρα να τιμηθεί ο 92χρονος αντάρτης;

ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΝ

Ο 13χρονος Νίκος Πλατοκούκης το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων). Τον πρότειναν δυο κορυφαία στελέχη του ΕΑΜ κάτω Μυλοποτάμου, ο Στέλιος Κυριακόπουλος και Κώστα Ψαρόκαλος. Του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη και τον χρησιμοποίησαν αγγελιοφόρο στα γύρω χωριά όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Νίκος Πλατοκούκης συνεργάστηκε και με τον Πανταλό Σπύρο του Ιωάννη και της Αναστασίας 22 ετών το 1943, γεννηθείς στο Αργουλιδιό και κάτοικος Κρασούνα Μυλοποτάμου μέλος του ΕΑΜ.  Πολλά χρόνια αργότερα έγινε πεθερός του. Ο Νίκος παντρεύτηκε την κόρη του Άννα.

Ο Νίκος Πλατοκούκης αναγνωρίστηκε με το υπ’ αριθμ. 3/1989 πρακτικό σαν Αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης και του έδωσαν δίπλωμα και μετάλλιο.

Οι Γερμανοί έφυγαν. Η Κρήτη ελεύθερη. Στις 6 Μαΐου 1950 ο αντάρτης Νίκος Πλατοκούκης κατετάγη στη χωροφυλακή Ρεθύμνης. Μένει όμως μέχρι 25 Μαΐου του ίδιου έτους. Φεύγει στο 1952 (22 Αυγούστου) παρουσιάστηκε στον Στρατό. Υπηρετεί Στρατιώτης Ιππικού Τεθωρακισμένων . Απολύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1954.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ