ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου

0

Πρόκειται για ένα πολυσήμαντο γεγονός, διότι αποτελεί καίριας σημασίας ευκαιρία διασύνδεσης του πολιτισμού, του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού. Δηλαδή, των τριών βασικών πυλώνων της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, ελλείψει των οποίων η φτώχεια θα γίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ρεθύμνου. Ως εκ τούτου σοφή η ιδέα και η απόφαση που ελήφθη πριν μερικά χρόνια από την Αντιπεριφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου να θεσμοθετήσουν αυτή την γιορτή, ως εξέλιξη της περίφημης Γιορτής Κρασιού, που επί σειρά δεκαετιών οργάνωνε με επιτυχία η «παλιά αγαπημένη» της πόλης μας, η Περιηγητική Λέσχη.

Με αφορμή την φετινή διοργάνωση αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω τις δικές μου σκέψεις και προτάσεις για αυτή την πολυήμερη εκδήλωση, η οποία είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχιστεί μέσα από μια εξελικτική διαδικασία, που κάθε χρόνο θα προσδίδει την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητα που έχει ανάγκη ένα φεστιβάλ για να αποκτήσει διαχρονικότητα.

Η Κρητική διατροφή έχει παρελθόν, έχει παρόν και πρέπει να έχει μέλλον. Η τριπλή αυτή αναφορά, θα πρέπει να αποτελεί επίκεντρο του αντικειμένου της εκάστοτε οργανωτικής επιτροπής. Και ετούτο θα πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο για την διαμόρφωση ενός προγράμματος, το οποίο θα της δίνει την μοναδική ευκαιρία να προβάλει την διαχρονικότητα της γαστρονομίας και την ποιότητα της τοπικής παραγωγής προϊόντων και της διάθεση τους προς κατανάλωση.

Πέραν της έκθεσης που κάθε χρόνο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρέπει να ενισχυθεί με κίνητρα προς τους εκθέτες, βαρύτητα πρέπει να δοθεί στις δράσεις εκείνες που θα κάνει συμμέτοχους το κοινό της Κρήτης αλλά και τους επισκέπτες μας. Και το πρώτο είναι να είναι έγκαιρα και σωστά ενημερωμένοι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι στην διάθεση των πολιτών της Κρήτης και των τουριστών – άρα μεταφρασμένο σε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις γλώσσες – τουλάχιστον ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του φεστιβάλ.  Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι η διοργάνωση πρέπει να ξεκινά αρκετούς μήνες πριν και για την υλοποίηση της, κάθε λεπτομέρεια πρέπει να έχει διευθετηθεί επακριβώς.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα πρέπει να γίνεται διακριτό το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κρητικής Διατροφής. Για παράδειγμα: πως μαγείρευαν κάποτε με ξύλα; Ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν και τι φαγητά παρασκεύαζαν; Ποια ήταν τα προϊόντα και ποιες οι συνταγές του παρελθόντος; Παράλληλα, θα πρέπει να δείχνουμε πως μαγειρεύουμε και πως παρασκευάζουμε σήμερα στο πλαίσιο της κρητικής γαστρονομίας αλλά και πως οι σύγχρονοι ΣΕΦ έχουν εξελίξει την χρήση των κρητικών προϊόντων. Και έτσι θα κατατίθενται και οι ιδέες για το μέλλον, διότι ένας τομέας της γιορτής θα πρέπει να είναι η κατάθεση ιδεών για πρωτότυπες συνταγές και χρήση των προϊόντων, ώστε να καθίσταται απολύτως αντιληπτό, πως η Κρητική Διατροφή όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται από στατικότατα αλλά αποτελεί την επιτομή της δημιουργικής εξέλιξης και πρωτοτυπίας.

Αλήθεια πως συντηρούσαν στον παρελθόν τα προϊόντα τους οι Κρητικοί; Ποιες μεθόδους καλλιέργειας χρησιμοποιούσαν; Πως μαγείρευαν οι Μινωίτες; Πως οι Ενετοί; Πως οι Οθωμανοί; Ποιες συνταγές έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες; Είναι εφικτό να γίνεται χρήση κάποιων από αυτές τις μεθόδους σήμερα; Πως εξελίχθηκε η χρήση ενός προϊόντος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ποια μπορεί να είναι η αξιοποίηση του στο μέλλον, χωρίς να απομακρύνεται από το ζητούμενο, δηλαδή, το περιεχόμενος της Κρητικής Διατροφής;

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο τόμο με ιδέες για την σύνθεση του ετήσιου προγράμματος μιας γιορτής, που με μεθοδική, συστηματική και μελετημένη δουλειά, συμμέτοχους όλους τους επαγγελματίες της πόλης που παράγουν προϊόντα ή ειδικεύονται στην γαστρονομία, με καλεσμένους από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, να δημιουργήσουμε μια παγκοσμίου φήμης και ενδιαφέροντος εκδήλωση, η οποία θα βάλει την σφραγίδα της στην διασφάλιση της διαχρονικότητας της Κρητικής Διατροφής και θα καταστήσει το Ρέθυμνο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο και για τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη του Ρεθύμνου και την ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, γιατί μπορεί να διασφαλίζει την προοπτική.

Όταν δημιουργείς για να προκαλείς προοπτική, τότε η δράση και η διάδραση αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο και η επιτυχία φέρει την συλλογική υπογραφή των πολλών που λειτουργούν προς όφελος όλων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ