Εγώ διαφωνώ με την χρήση του όρου «εμβληματικό έργο» για υποδομές όπως αυτές που προανέφερα. «Εμβληματικό έργο» είναι κατά την γνώμη μου έργα όπως το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας και όλο το έργο της ανασκαφής που εξελίσσεται στην ίδια περιοχή. «Εμβληματικό έργο» θα χαρακτήριζα επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης ή ένα άλλο, οποιοδήποτε έργο έρχεται να προσθέσει στην ιστορία ενός τόπου και να αναδειχθεί ως σημείο αναφοράς στο διηνεκές.
Τα έργα των βασικών υποδομών μπορεί να είναι «Φαραωνικού» τύπου έργα. Αλλά ο όρος «εμβληματικά» νομίζω πως είναι αδόκιμος, όσο χρήσιμα και αναγκαία και αν είναι. Ξεκαθαρίζω πως θεωρώ την κατασκευή τους απολύτως απαιτούμενη. Με τον όρο που τα προσδιορίζουν διαφωνώ. Δεν πιστεύω πως όταν θέλουμε να πούμε «εμβληματικό έργο» εννοούμε ένα δρόμο ή ένα λιμάνι ή ένα αεροδρόμιο. Θα μπορούσε να είναι ανάλογα με την αρχιτεκτονική ή την εικαστική του αντιμετώπιση. Ένα τέτοιο ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ρόδου με τον θρυλικό Κολοσσό, που παραμένει το έμβλημα του νησιού ακόμα και τώρα που δεν υπάρχει! Αλλά το λιμάνι του Πειραιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εμβληματικό» επειδή είναι το μεγαλύτερο της χώρας; Δεν νομίζω!
Εμβληματικό είναι το έργο που είτε με την αρχιτεκτονική του φύση, είτε με την εικαστικό του σχεδιασμό, έρχεται να αποτελέσει «έμβλημα» για μια πόλη, ένα τόπο, μια χώρα. Εμβληματικό έργο είναι η Ακρόπολη. Για το Ρέθυμνο είναι η Φορτέτζα ή η Λότζια ή ο φάρος. Αυτή είναι η γνώμη μου.
Από όσα έργα έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στο Ρέθυμνο, το κατά την ταπεινή μου γνώμη εμβληματικό, είναι μόνο το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου Ελεύθερνας. Όλα τα υπόλοιπα, που είναι πάρα πολλά, τα θεωρώ αναγκαία, κρίσιμα και χρήσιμα.
Γνώμη μου είναι, πως στο Ρέθυμνο, παράλληλα με τα μεγάλα έργα υποδομών που σχεδιάζονται και είναι πολλά και σημαντικά όπως το υπόγειο παρκινγκ ή ο νότιος περιφερειακός άξονας και πλήθος άλλων, πρέπει παράλληλα να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα μεγάλο εμβληματικό έργο για την πόλη μας.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο, με σύγχρονη αίθουσα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, χώρους εικαστικών εκθέσεων, αυλές κατάλληλες για πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεις που θα δώσουν ώθηση στο τοπικό καλλιτεχνικό και δημιουργικό δυναμικό να αναπτύξει τις δεξιότητές του και να μεγαλουργήσει, συνεχίζοντας την ιστορία της πόλης των γραμμάτων και των τεχνών.
Αυτός ο χώρος, θα πρέπει να είναι κόσμημα από αρχιτεκτονικής και εικαστικής άποψης. Να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε η εξωτερική του όψη να αποτελέσει ένα νέο έμβλημα για την πόλη εσείς. Να το βλέπουν και να ξέρουν όλοι, σε όλο τον κόσμο, πως αυτό το κτίριο είναι στο Ρέθυμνο!
Αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα εμβληματικό έργο και αυτό, παράλληλα με τα υπόλοιπα και αναγκαία που σχεδιάζει η Δημοτική εσείς Αρχή ή η Περιφέρεια Κρήτης για τον τόπο εσείς, θα πρέπει να αποτελέσει ως ακόμα ένα στόχο για την νέα θητεία των θεσμικών οργάνων που θα σχηματιστούν μετά εσείς εκλογές εσείς 8ης Οκτωβρίου.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι ο Γιώργης Μαρινάκης πρέπει να επισφραγίσει την παρουσία του στα κοινά εσείς πόλης με ένα κτίριο – κόσμημα, το οποίο στο διηνεκές θα αποτελέσει το νέο έμβλημα του Ρεθύμνου. Πιστεύω στην αναγκαιότητα μιας συγκεκριμένης υποδομής και θέλω να παλέψω και να συμβάλω σε μια τέτοια ιδέα από τον σχεδιασμό έως την ημέρα που θα εγκαινιαστεί.