Του Α αξιομακάριστα ασμένως αραδιάζουμε ξανά, ανερμάτιστα ίσως, άμετρα και αναρίθμητα, ανάρπαστα, άτακτα αλλά όχι ατέκμαρτα, ατημέλητα, άτεχνα, ασταθή, ενδεχόμενα ατελειοποίητα ή ασυμπλήρωτα.
Αρχίνημα αστραπηδόν ασυζητητί αλλά όχι ασύμμετρο, ατελές, ανάπλεκο ή ατέρμονο. Ασύμπυκτα, δεν συμπτύσσονται, καθόλου όμως ασυνάρτητα καίτοι αναπλέουμε απροπαράσκευοι, ανέτοιμοι, απρομελέτητοι.
Απρολόγιστη η Αρήτη, σύζυγος του Αλκίνοου των Φαιάκων στην Οδύσσεια, μητέρα της Ναυσικά, η ροδοπλασμένη μονοθυγατέρα της που σώζει τον Οδυσσέα στο περιγιάλι (παρ’ αιγιαλόν), χαμένο, σύξυλο, ημιθανή ναυαγό εν μέσω πλήθους παρθένων. Βασίλισσα συνυφασμένη και συνταυτισμένη συνωδά τω νόμω και με τη σύνεση. Αρήτης, φιλόσοφος της Κυρηναϊκής σχολής στη Λιβύη του 4ου αι, Ελληνική σχολή με Έλληνες σε Ελληνική πόλη, αποικία της Θήρας. Δωριείς. Των Θηβαίων αποικία ορίζουν κάποιες πηγές. Και στους ακαθόριστους και απροσπέλαστους Φαίακες παρεμπιπτόντως, μια και τόφερε η κουβέντα, με ναυτικές εφευρέσεις του 21ου αι. ει μη διαστημικές, απαξάπαντα Ελληνικά. Γλώσσα , ονόματα, συμπεριφορές, νοοτροπίες. Ερώτημα, βέβαια, το χρώμα τους.
Και να η Αριάδνη του Μίνωα και της Πασιφάης, λόγω καταγωγής ίσως και αυτή όχι ακριβώς λευκή, το απίστευτο τέχνασμα στο λαβύρινθο, πανέμορφη σίγουρα, την πάτησε ο Μίνως, ο αβάσκαντος Θησέας, είναι τα μάθιά σου φωθιά και το φιλί σου μέλι, εγκαταλείπει την κανελοζυμωμένη πριγκιπέσσα στης Νάξου τους πέντε ανέμους, τη βρίσκει εκεί ο Διόνυσος, γεννά μαζί του. Επειδή όποιος στο μύλο πρωτομπεί, εκείνος πρωταλέθει, ο άπαιχτος Θησέας, άγνωστο ιστορικά πώς, αποκτά σύζυγο – βασίλισσα την άλλη χρυσοπλούμιστη του Μίνωα μοσκοθυγατέρα, θεόψυχά μου, αδελφή της Αριάδνης, τη φαιδρή Φαίδρα. Ίσως συμβολίζεται η ισχυρή αναφύτευση πολιτισμών Κρήτης – Αθήνας.
Στο αδράχτι της Α ονοματολογίας ο Αριαίος, στρατηγός στο Κύρο των Περσών, Έλληνας τυχόν, από τους πολλούς που σταδιοδρόμησαν εν Περσία μισθοφορικά. Ο Ρόδιος Μέμνων αρχιστράτηγός τους όταν εισβάλλει ο Αλέξανδρος όστις τράβηξε των παθών του τον τάραχο μέχρι ο Μέμνων να πεθάνει οπότε του άρπαξε την καρδερίνα σύζυγο. Παρομοίως Αριαράθης και Αριοβαρζάνης, σειρά ηγεμόνων, δυναστείες, 5 αιώνων ο πρώτος(!) σε Καππαδοκία, Πόντο, Περσία, Αρμενία. Ρίζες, προελεύσεις, γενεαλογίες έστω γενικευμένα, διευρυμένα, γενικόλογα, παραμένουν παραμελημένα παράμερα, ακαταχώριστα, άγγιχτα, άψαλτα και άψαχτα, αψαχούλευτα, αψηλάφητα, αφωταγώγητα, αχνά, αφηρημένα, αταξινόμητα, απροσδιόριστα, άφωνα.
Μελέτη του Αρίσταρχου περί μεγεθών γης, ήλιου και σελήνης.
Αριδαίος (Αριδαία στην Πέλλα) ετεροθαλής αδελφός του Φιλίππου Β’ (ο γνωστός) ο οποίος και έδωσε το όνομα στον αδελφό του Αλέξανδρου. Αυτός διαδέχθηκε τον Μέγα. Αρισταγόρας, περίφημος τύραννος στη Μίλητο, 5ο αι, ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της νύμφης Κυρήνης, η μελισσοκομία δημιούργημά του. Μόλις ο άνθρωπος καλλιέργησε και συστηματικά έτρωγε μέλι, ανέπτυξε πληρέστερα και ταχύτερα τον εγκέφαλό του... Σπανιότατο το τυχαίον. Και ακόμη σπανιότερο το τυχαίως επιζήμιον. Προηγήθηκαν ή υποκρύπτονταν λάθη, ευθύνες, δόλοι, χαραμάδες, αμέλειες. Γι’ αυτό και «άριστος» όχι χαριστικά από χαρίεις ο Αρισταίος, μα από κατατακτήριες αυστηρές πολλών και επαϊόντων. Ανεπιεικείς. Ασχέτως επίσης ότι η κατάφωρη καταχθονιότητα τροπαιοφόρος στρογγυλοκάθεται και τρικλοποδιάζει κάθε λίγο και λιγάκι τα πάντα και τους πάντες. Αρίσταρχος. Κι’ άλλος άριστος. Σάμιος (310- 250), αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, η γη στρέφεται περί τον άξονά της και περί τον ήλιο. Το ηλιοκεντρικό σύστημα. Υπολογίζει το μέγεθος της Σελήνης και απόσταση – μέγεθος ηλίου. Θα επαναληφθούν οι θεωρίες μετά 1100 έτη στην Ευρώπη, κατ’ αντιγραφήν (καταλάβατε τίνων) κατά τους κακόπιστους, κακόγλωσσους, κακόγνωμους, κακοήθεις, κακόζηλους και κακοχρονονάχουνε κατά κανόνα.
Στην αρχαιότητα δίδασκαν οι ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΙ σε σχολές, στον Μεσαίωνα σε καίγανε ζωντανό στις πλατείες έξω από τις εκκλησίες, τον 20ο αι. εμπεδώθηκαν όπως τα διακήρυξε ο Σάμιος. Αρίσταρχος και τραγικός ποιητής της Τεγέας στην Αρκαδία 5ος αι, επίσης (2ος αι.) γραμματικός από τη Σαμοθράκη, προϊστάμενος βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, εκδότης και ερμηνευτής του Ομήρου. Δηλαδή συντέκνοι, στη Σαμοθράκη των μετά βίας οκτάκις χιλιάδων κατοίκων τι γνώσεις να δίνονταν; Πώς αναδεικνύεται ο διευθυντής της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της γης και αναλυτής του Ομήρου σε μια Σαμοθράκη;
Ας μας πουν οι τερετίζοντες τέττιγες με τα τερτίπια και τα τζάντζαλα που τσαμπουνάνε τσεβδίζοντας ή τσιτσιρίζοντας. Αρίσταρχος Σάμου και Αρίσταρχος Σαμοθράκης. Σάμο – Θράκη. Πώς, τσουρουφλιστοί τσαλαβούτηδες; Πώς;