ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρώ παρένθετα

0

Το ίδιο νόημα με άλλο επίθετο από τα «παρενθετικά» του προηγούμενου – παρενθέτω το ρήμα, θέτω ανάμεσα - . Oι λέξεις με δική τους ταυτότητα, βαρύτητα, και περιεχόμενo, την ατομική τους σημασία ακόμα και όταν δεν διαφέρουν ετυμολογικά.

Ήγουν (δηλαδή στα νεοελληνικά, «ή γε ουν») στην Ελληνική τυγχάνει γοητευτικότατο το παιχνίδι των λέξεων (τα ονόματα τρανό παράδειγμα) είτε κάθε μια εκφράζει κάτι απλανώς και γενικά, είτε αποτελεί αιχμή δόρατος ενός ολοκληρωμένου σχήματος  - νοήματος.

Ήγουν η συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας – ΕΟΚ το πρώτον υπογράφηκε έτος 1959 (κυβέρνηση Κ. Καραμανλή). Τον πολιτικό προσανατολισμό όριζε και κατέδειχνε ο αντίστοιχος στρατιωτικός, το ΝΑΤΟ μας ήγουν, αλλά ο Αντρέας, το ΠΑΣΟΚ του ’76 και του ’81 και τα εκατομμύρια οπαδοί, εκατοντάκις το ξεχνάγανε, ή έτσι παριστάνανε παραμυθιάζοντας εαυτούς και αλλήλους. Η Ελλάδα πώς άραγε θα πήγαινε στους Έλληνες όντας στο ΝΑΤΟ και αφού υπόγραψε από το... 1959;

Το ξεχνά και ο ίδιος ο Καραμανλής αντί να το επικαλείται αποστομωτικά. Η ΕΟΚ είχε ιδρυθεί το 1957. Από τους πρώτους – πρώτους ήγουν η Ελλαδίτσα η πονηρούλα... Ένταξη το 1979, πάλι κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, σύμπτωση ή... συνέχεια, (αγνοώ προσωπικά), ως 10ο μέλος. Το τέρας με τα  10 κεφάλια της Αποκάλυψης του Ιωάννη ισχυρίζονται οι φανατικοί της εκκλησίας (δεν επαληθεύτηκαν ευτυχώς!!!). Επιπρόσθετο αξιοπερίεργο, και η Εκκλησία επίσημα, στις πόλεις και στα χωριά οι ιερείς από λίαν διστακτικοί έως άκρως αντίθετοι, απροκάλυπτα, απερίφραστα και σφοδρά. «Σφόδρα ταράχτηκαν» που γράφει και ο Ελύτης, για άλλο θέμα βέβαια...

Εντός θέματος όμως, όπως προείπαμε, ΟΧΙ (ή παρών) ψήφισαν και όλα – πλην ΝΔ – τα κόμματα. Η πλάκα του ίδιου θέματος είναι ότι και η Ευρώπη ΔΕΝ ήθελε την Ελλάδα (να γελάς και να κλαις) γιατί το οικονομικό – διοικητικό μέγεθός της παρέμενε μια 5ετία μετά τη Χούντα, να γελάς και να κλαις. Αντί ένταξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το μόνο αρμόδιο και εξουσίας όργανο) ενέκρινε 10ετή προσαρμογή! Για γέλια και για κλάματα. Η ένταξη υπερίσχυσε τελευταία στιγμή χάρις στον παντοδύναμο άξονα (τότε) Ελλάδα – Γερμανία – Γαλλία (ναι, καλά διαβάσατε η ΕΛΛΑΣ(!)) ή πιο σωστά Κ. Καραμανλής – Χελμ. Σμιτ – Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν ο Βαλέριος (μακρύς και μεγαλοπρεπής ο Γάλλος). Ο «άξονας», οι λέξεις που λέγαμε παραπάνω, νόημα – αιχμή – περιεχόμενο, παραπέμπουν ευθέως στον Χίτλερ αλλά τρέχα γύρευε το 1979. Υπογράφουμε στο Ζάππειο. Χαράς ευαγγέλια. Ελλάς δύναμη, η Γερμανία Αρχηγός, η Γαλλία πρώτη θέση κατάστρωμα. Η Ευρώπη και η μισή Ελλάδα στραβομουτσουνιάζουν χιαστί, τρικολόρε, χασαποσέρβικο, σπαγγάτο.

Αλλιώς μας τα... μάθανε, αλλά ούτω συνέβησαν τα πράγματα.

Εκτεταμένα τμήματα (γεωγραφικά – διοικητικά) και στρώματα (κοινωνικά – διαβαθμίσεις τάξεων) στην ανέχεια, την ανεργία και την υπανάπτυξη (η Κρήτη παρομοίως). Εκεί να δεις χαμηλό μισθό δραχμής σε ιδιωτικό – δημόσιο! Σήμερα είναι Μόντε Κάρλο. Βάφανε τα παλτά και γυρίζανε τα κουστούμια το μέσα έξω! Η αποκόλληση από το μεροδούλι μεροφάι αρχίζει σκληρά, επίπονα σε Αθήνα – επαρχία – χωριό, η 20ετία ορόσημο 1959 – 1979 των δύο εντάξεων.

Και η παρακάτω, χωρίς σειρά, τάξη, προτεραιότητες, χύμα αλλά ουσιαστικά και περιεκτικά, στην ΕΟΚ λοιπόν το 1979 αλλά πόρρω απείχαν ευκταία με εφικτά, ήγουν άλλα θέλαμε και άλλα κατέχαμε, βλέπαμε στο σινεμά το κινητό και δεν ξέραμε. Το πιάσαμε στο χέρι το 1993. 1985 – 90 το air condition στο σπίτι. Των ξενοδοχείων κομψά, των πολυκατοικιών τεράστια, πανάκριβα, θορυβώδη, κόστος και στην κατανάλωση. 5νθήμερο σχολείο, μονοτονικό το 1980. Στο Ευρώ, πρωτοχρονιά 2002 αφενός (πρώτος εισέπραξε γελαστός, σαν μορφασμός μάλλον, σύσπαση, μια γκριμάτσα, δεν γελάει γενικώς, ο Σημίτης), αφετέρου πριν αλέκτωρ θα χρεοκοπήσει η χώρα και στο τσακ να πεταχτεί έξω από την Ευρ. Εν. διά παντός και διά βίου, διόλου προσωρινά όπως μας παραπλανούσε ο Σόιμπλε που επιδοτούσε και το εγχείρημα(!!!).

H ιστορική επίσκεψη του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην Ελλάδα το 1975.

Ο εφιάλτης ζωντανός. Παρότι με Βαρουφάκη, Παπακωνσταντίνου, ό,τι χειρότερο υπήρχε. Εμείς τα Ελληνόπουλα τσάκα τσούκα βγήκαμε από την κόλαση σαν τους αναστενάρηδες. Βηματάκια με σηκωμένα παντελόνια, ξυπόλυτοι μ’ ένα εικόνισμα αγκαλιά θεέ μου συγχώρα με.

Νωρίτερα, είχε απαγορευτεί το... κάπνισμα! Και το «πτύειν». Σταδιακά! Λεωφορεία, αεροπλάνα, Νοσοκομεία, κλειστοί χώροι. Με σαράβαλα (προ Ε.Ε), Αθήνα Γιάννενα 10 ώρες, Πεδίον Άρεως Μαραθώνας 2 ώρες. Η μισή, στον κόμβο Ραφήνας. Η Ρόδος είχε 3 λεωφορεία, η Σύρος 1, η Μυτιλήμη 2 για 5 κωμοπόλεις.14 ώρες – 16 η Κως. «Αυτή είναι η Ελλάδα» κραυγάζει του Κ. Καραμανλή ο Σημίτης μετά το ναυάγιο έτος 2000. Τα ξεχνάμε...

ΑΣΕΠ 1994, Πεπονής, ΠΑΣΟΚ, μισός Ρεθύμνιος. Ακολούθησε μείωση πληθυσμού! Απίστευτο! Απνευστί. Οι μετανάστες! Οι Βορειο Ηπειρώτες με Υπουργό τον Α. Σαμαρά προηγούνται. Μαζί τους ολόκληρη η ταλαίπωρη Αλβανία. Αλλά ο Κ. Μητσοτάκης πέφτει και χάνει τις εκλογές.

Στα «Ευρώ παρένθετα» συγκαταλέγονται άπαντα κι΄ας μοιάζουνε άσχετα... Αυτή η Ελλάδα ήταν και της Ευρώπης. Και τα καλά και τα κακά της. Μαύρος αυτός και τ’ άλογο, μαύρο και το σπαθί του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ