Απόψεις, κριτικές, ερωτήσεις αναγνωστών σε συνέχεια. Σειρά ο πάνθ΄ορών φίλος, πως υπάγονται ακροθιγώς στα Ελληνικά, ονόματα τυχόν εξελληνισμένα δίχως να επεξηγούνται συγγένειες - δράσεις με ό,τι Ελληνικό. Ο Σκύθης Ανάχαρσις επί παραδείγματι.
Στο «αστραποβολήματα», ο Ανάχαρσις του 6ου αι, ηγεμόνας και σοφός, ων Σκύθης εξομοιώθηκε με την Ελλάδα διαρρήδην σ’ ένα μικρό κατεβατό, χωρίς αιτιώδη συνάφεια. Όμως, ούτε περικοκλάδα περιρρέοντος οίστρου ο περί ου ο λόγος, ούτε περιγέλασμα σκόπιμης παραπλάνησης, απλουστευτικότητα, υπεραπλουστευτισμός, οπισθοβασία, προς τα πίσω βάδισμα. Εξεταστέα εξεπιτούτου και εξατομικευμένη η περίπτωση, συντρέχουν λόγοι αυτή καθ’ εαυτήν να τεθεί ενθουσιωδώς ενδεικτική αρκετών θαλασσοδαρμένων παραπλήσιων.
Γιος του Γνούρου της Σκυθίας, επιφανής και διόλου παίξε γέλασε ή με αναιμικό βαλάντιο, χρυσοπλούμιστος νερατζανθός τη ροδαυγή εμφανώς, ως αδελφός του βασιλιά Καδουίδα. Μητέρα Ελληνίδα. Μιλούσε και τις δύο γλώσσες. Συνέθεσε ποίημα 800 στίχων, τεράστιο έργο, για τις εν γένει συνήθειες και ομοιότητες Σκυθών – Ελλήνων. Εγκαινίασε τον «Σκυθικό λόγο» όπου εκδιπλώνονται οι Ελληνικές προωθητικές επιδράσεις και επεμβάσεις. Ο Ανάχαρσις επέλεξε ατρακτοειδείς ατραπούς μακράν εξουσίας και παιγνίων της, μακράν πολιτικής.
Επέστη η ώρα νωρίς σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. O Σωσικράτης, Ρόδιος 2ος αι, αναφέρει ό,τι πήγε στην Αθήνα περί την 47η Ολυμπιάδα, άρχοντας ο Ευκράτης. Ο Έρμιππος, Αθηναίος κωμωδιογράφος γύρω από πολιτικούς – πολιτική, καταγράφει την επίσκεψή Ανάχαρσι στο Σόλωνα. Σπαρταριστός ο διάλογος γνωριμίας τους εν έτει 589 π.Χρ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Τόπος, ακριβής χρονολογία, πρόσωπα περιωπής, επιπέδου των 7 σοφών της αρχαιότητας. Ο Σόλων. Επώνυμες, πολύαστρες πηγές.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα αποπειράθηκε να μεταφέρει την Ελληνική θρησκεία. Δολοφονήθηκε εξ’ αυτού από το βασιλιά αδελφό. Και μόνον η φιλία με το Σόλωνα καταδεικνύει την αξία του ενώ απομνημονεύτηκαν σχέσεις – επαφές του με πολλούς Αθηναίους. Έγραψε περί νόμων, δεν διασώθηκαν. Έλληνας αφού συγκαταλέχθηκε στους 7 σοφούς, η ύψιστη τιμή, ενώ τον επαινεί ο Ηρόδοτος για τα ταξίδιά του, μιμούμενος τον πολυτάξιδο Σόλωνα. Υποστηριχτής νομοθεσίας υπέρ των ασθενέστερων (αναφερθήκαμε πρόσφατα), αποφαίνεται πως οι νόμοι «υπό δε των δυνατών και πλουσίων διαρραγήσεσθαι». Οι ισχυροί υπεράνω νόμων, τους σκίζουν στην Αθήνα. Ο Πλούταρχος συνάγει οι εξελίξεις να επιβεβαίωσαν τον Ανάχαρσι παρά τον Σόλωνα.
4ο αι. ίχνη και ταξίδια ακολουθεί ένας απόγονος συνώνυμος, του οποίου το έργο εκδόθηκε στην Ευρώπη τον 18ο αι, μετά δηλαδή 2200 έτη, τον 4ο τόμο ολοκλήρωσε ο Ρήγας Βελεστινλής. Και διάδοχός του λοιπόν εξέχουσα προσωπικότητα. Δύο Ανάχαρσις.
Συμπερασματικά και συνοπτικά, το σημείωμά μας καταφανώς αδίκησε παρά μεγαλοποίησε, ελλειμματικότητα κατά την αξιολόγηση και όχι υπερβαλλόντως, Έλλην και στους 7 σοφούς, ας αναλογιστούμε στιγμιαία άνευ στιλβώματος, τους σμηνοσεισμούς που θα προκλήθηκαν από τον ανελέητο ανταγωνισμό της συγκεκριμένης εποχής και τις αμείλικτες, σκληρότατες προδιαγραφές εθνικότητας, επιστημονικού έργου κλπ που θα ίσχυαν ώστε με το παραμικρό ο υποψήφιος να εξοβελίζονταν. Ομοίως ο απόγονος υπεράξιοι, υπερένδοξοι, οι αιώνες υπερθεμάτισαν τον (τους) υπερμεγέθεις, υπέρσοφους, υπέρτατους. Πηγές, οι πλέον αξιόπιστες.
Η αφορμή που δόθηκε από τον παρατηρητικό φίλο χρησίμευσε πολυμερώς, πολυμέτωπα, πολύμορφα. Πασχίσαμε μην επέλθει ακαταστασία, ανατάραγμα κατά το μην ανακατεύεις το γκαβό (τυφλός) με το γκιόνη (νυκτόβιο πουλί) και τη γκιόσα (γριά γίδα). Σλάβικα και τα τρία. Σύνηθες κατά το αράδιασμα, ζύγιασμα, ζύγωμα και ζύμωμα ονομάτων, τα περδουκλώματα που παραμονεύουν κατά τις πελαγοδρομίες και καταδρομές ετούτες καταπάνω σε πρόσωπα, τόπους, χρονολογήσεις άγνωστα ή γνώριμα, ακροποδητί και κούτσα κούτσα στ’ ακροκέραμα μη και αθέλητα όνομα καταλασπωθεί, δεν παραμείνει αθρυμμάτιστο, μην ξεμοναχιάσει αθυμιάτιστο.
Τα ΟΝΟΜΑΤΑ. Ιάσιος ένας Ιδαίος Δάκτυλος στην Ίδη. Μετά χιλιετίες. Ιάσιον στη Μολδοβλαχία του 1821 του Υψηλάντη, η έναρξη της επανάστασης. Μετά χιλιετίες «Τιτανικός» των Τιτάνων, άτυχο πλοίο αλλά τα μέγιστα παγκοσμίως τότε, απίστευτο. «Πρωτεύς» το μεγαλύτερο Βρεττανικό υποβρύχιο στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Ο γιος Δία – Δανάης στο Άργος, σύζυγος της Ανδρομέδας, πατέρας του Πέρση των Περσών. Μετά χιλιετίες πλοία στο Αιγαίο ΕΛΥΡΟΣ, ΔΗΛΟΣ, ΚΡΗΤΗ. Το μεγαλύτερο μεγαλούργημα μεγαλειωδώς πρόγραμμα – προσπάθεια ολόκληρου του πανανθρώπινου ανήφορου, το διαστημικό, ονομάτισαν «ΑΠΟΛΛΩΝ». Το 11 προσεληνώθηκε. Κάτι ακόμα κουδουνίζει στα ώτα, γλυκίζει τη γλώσσα σαν προσφωνείς Ηρακλή, Αλέξανδρο, Δήμητρα, Ιφιγένεια. Ακόμα... Μετά χιλιετίες...