ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωεκλογών δεδομένα και ζητούμενα

0

Τις μέρες που απομένουν ως 9/6 μετράμε πλέον, τοπικά, Ρεθυμνιακά και πανελλαδικά η ΝΔ δήλωσε ξεκάθαρα και σαφέστατα θέσεις, απόψεις, αποφάσεις της, διόλου μυστικοπαθώς, χαμηλόφωνα, υπαινικτικά, τάχα συνωμοτικά σε τάχα πλαίσιο – κλίμα απαγορευτικό και επικίνδυνο ωσάν σε δήθεν κάποιο νεφελώδες, παρανομίας καθεστώς, όπως σε πλήρη αντίθεση με τη ΝΔ επιχειρούν να παρουσιάσουν τουλάχιστον 3 -4 κόμματα ξοπίσω της με χαοτικά ποσοστά. Μαζί και η κουτσουρεμένη κουρελού με τα κουλούκια, τα κουτσούβελά της, στα κουτουρού «Νέα Αριστερά» αφού η κουτσονούρα παλαιά, κούτσα κούτσα, κουτσά στραβά, κουραφέξαλα, κουλουβάχατα και κουρκουτιασμένη παλαιά, ξεκουμπίστηκε ανεπιστρεπτί. Κούρσευε δεκαετίες. Εδά, νάου αγγλικά, ένας αγλαός με όνομα πρώην ήρωα του κατς, ο Φίλης,  ο Κούλουγλου, τρεις κι΄ο κούκος κι ο Ρεθεμνιανός μας κατιφές. Μια καταψιά ολόγιομη, ολοταχώς στην ολομέλεια.

Τούτα τα κείμενα δεν εκφράζουν τίποτα πέραν της υπογραφής τους, τοις πάσι γνωστή η τοποθέτηση του γράφοντος, σύμφωνου μάλιστα εν προκειμένω με όσα από 10/4 δηλώθηκαν από την τοπική ΝΔ. Δεν τελειώσαμε με τα Τέμπη, να (θα) διαλευκανθεί, τοξικό το όλον κλίμα, προσωπικές οι επιθέσεις, θα αντιμετωπισθούν, με ενότητα και υψηλότατη συσπείρωση η ΝΔ, μικρή απώλεια ποσοστών. Στη ΝΔ η από προπολεμικά λαϊκή δεξιά, η φιλελεύθερη και η κεντροδεξιά της έκφραση, ας προστεθεί από τούτες τις χωρίς σκοπούμενα γραμμές, και η όση, απ’ όπου προερχόμενη μερίδα της κεντροαριστεράς καλύπτεται επαρκώς.

Στις θέσεις της ΝΔ θα συμφωνήσω επίσης (πάντα όπως διασαφηνίστηκαν από τον Μανόλη Φουρφουλάκη) στη σύνθεση των απόψεων του χώρου, στο κλίμα ενότητας, χωρίς πρόβλημα στη βάση, μήτε στην κορυφή με τους πρώην – τέως προέδρους. Η όποια απώλεια ποσοστών μένει μετέωρη με προοπτική να επανακάμψει και όχι να διαμοιρασθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση στην κάλπη. Δεν συμμερίζομαι ότι απώλεια για τη ΝΔ φαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως γιατί συνήθως δεν εμπιστεύομαι δημοσκοπήσεις, εκτιμήσεις, προφητείες, ακόμη και ορισμένα στοιχεία κάποτε άθελα παραπλανούν αντί να κατατάσσουν. Το δυνατόν αντικειμενικά (η κομματική ένταξη δεν αφαιρεί την αμεροληψία αναγκαστικά) ας ξεφυλλίσουμε κάποια δεδομένα και ζητούμενα χωρίς να ξεμοναχιάσουμε από το σύνολο. Σκόρπια. Ντρέτα. Μεταξύ σφύρας και άκμονος...

50 χρόνια η ΝΔ ήταν από ιδρύσεως και παραμένει αμετακίνητη στην Ευρώπη παρά πολλές  πίκρες, αδικίες, μεροληψίες, δυό τρεις καταλογίζεται και εγκατάλειψη. Βέβαια εισέπραξε και τις ωφέλειες. Θυμηθείτε και τούτες γιατί παρέχονταν αφειδώς επί δεκαετίες πάμφθηνες, πανελλαδικά, πολυεύσπλαχνες, πολυζήλευτες και πολυζήτητες. Από αγρότες – κτηνοτρόφους μέχρι μικροεπιχειρηματίες και πληγέντες κάθε μορφής. Εκτός Ευρ. Εν. (όπως οι περισσότερες χώρες) ποιος θα τα έβλεπε αυτά κοιμισμένος ή ξυπνητός; Εκπαιδευτικά προγράμματα, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, δάνεια, χουβαρνταλίκια με το αζημίωτο μεν, υστερόβουλα και με σκοπιμότητες αναντιλέκτως, πάντως δίνονται όταν ο λήπτης τα χρειάζεται, δεν τα παρέχουν άλλοι αλλού, βοηθούν – βοήθησαν την ανάπτυξή του, την ένταξη στην ίδια αγορά και οικογένεια με γίγαντες, αλλιώς ανακούρκουδα, κουκουβιστοί θα ψάχναμε για κάνα κοκκαλάκι (κι’ αν βρίσκαμε) στο ρεφενέ μπας και ρεφάρουμε στα Γαλλικά, διακονιάρηδες τρίο για πιάνο σε ντο ελάσσονα στο δωμάτιο ή εν πομπή με 400 σήμαντρα κι’ 62 καμπάνες. Πυξ λαξ στο διεθνές σκηνικό. Έξω από κάθε τι. Φαρσοκωμωδία. Ιλαροτραγωδία.

Κι’ όμως οι πλείστοι μάλλον, πολεμούν, μισούν με βδελυγμία την Ευρ. Εν και ό,τι προέρχεται εξ’ αυτής. Βδελύσσονται και δικαίωμά τους, αλλά στις 1400 μονάδες το χρηματιστήριό μας, 155 δις αξία. Έρχονται συνεχώς μέτρα («ανακούφισης» όπως λέγανε οι τέως φίλτατοι) αλλά λίγα διορθώνουν και μπαλώνουν. Τα προβλήματα είχαν συσσωρευτεί σε βουνά. Μόλις χθες μας κυβερνούσαν  Μέρκελ ή Σόϊμπλε εναλλάξ. Τα ξεχάσαμε; Μέσα στην Ευρώπη. Στον πυρήνα μάλιστα. Δηλαδή στην απέξω, θα μας μαζεύανε με τα κουταλάκια. Ισχυρότατη σήμερα η διεθνής εικόνα μας στο εξωτερικό, χωρίς Βαρουφάκηδες και ΣΥΡΙΖΑ. Θα υπήρχε εικόνα και περιεχόμενο εκτός Ευρ. Εν; Ούτε μία για δείγμα χώρα ισχυρή εκτός, πέντε δυνάμεις κυβερνάνε τον κόσμο, η μια είναι της Ευρ. Εν. Με 32 θηρία ανάκατα με κουτσαβάκια. Κουταβάκια.

Ήδη αναταρράσσεται το πολιτικό σκηνικό. Με αναγωγή αποχής, λευκού -  άκυρου συν αναποφάσιστων, η τριάδα θανάτου για τη Δημοκρατία, το τρίο μπελκάντο με τις κιθάρες σε μπερμπαντιές (Ιταλικά) προς όλα, ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα κόμματα, το εκλογικό σύνολο δείχνει τα δόντια μέσω του προβληματισμού του. Ας προσέξουν όλοι. Από τον Νατσιό, τον Λοβέρδο και τον Κόκκαλη, μέχρι εκεί στη μέση με Βελόπουλο – ΚΚΕ και έως τους τρεις πρώτους, τη σειρά κατάταξης και τα ποσοστά τους. Αρχές Απρίλη 33% η ΝΔ, χάνει 9%. 15% ο ΣΥΡΙΖΑ, μακριά του στόχου του. 12,5% το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ναιμεναλλάς της τσαλακωμένης φιλαρέσκειας. 9% η Λύση, 8,5% το ΚΚΕ. Πάνω κάτω στο 3% ΝΙΚΗ – ΠΛΕΥΣΗ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ- ΜΕΡΑ. 2% ΦΩΝΗ – Λοβέρδος. Ένας συνδυασμός 9+4+2+3 = 18%, μια δεξιά που δεν πρόκειται να συνασπισθεί. Παρομοίως 8,5+4+3+3 επίσης κοντά 18%, μια αριστερά που μέγιστο εχθρό θεωρεί τα πρωτο – δευτεροξάδελφα και ύστερα την καθαυτή αντίπαλο δεξιά... Απελθών απήγξατο.

Το καταλάβατε πως συνεχίζουμε συντέκνοι συντόμως, εν συντομία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ