ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί με τη Νέα Αριστερά

0

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές η κοινωνία παρακολουθεί απαθής την  αντιπαράθεση των κομμάτων στα  τηλεοπτικά πάνελ και τη συνεχή ροή πολιτικής διαφήμισης στα ΜΜΕ και στα social media . Η απάθεια των πολιτών έχει προφανώς σχέση με την απογοήτευση και τις χαμηλές προσδοκίες τους ότι μπορούν οι εκλογές αυτές να επηρεάσουν θετικά τη δύσκολη – και για πολλούς ζοφερή – καθημερινότητα που βιώνει πλέον η κοινωνική πλειοψηφία . Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς είναι τεράστιο . Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron , 7 στους 10 πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα και μόνο 1 στους 3 εμπιστεύεται την κυβέρνηση , τη Βουλή , τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές . Ειδικά για τα κόμματα , τα ποσοστά είναι τραγικά χαμηλά :  μόλις το 13,6% τα εμπιστεύεται . Σε ένα τέτοιο περιβάλλον σοβαρής κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης , που δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την αντιπολιτική , τη συνωμοσιολογία και την άνοδο της Ακροδεξιάς, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε  την  επιστροφή της Πολιτικής . Και μάλιστα της αξιόπιστης αριστερής πολιτικής . Γιατί η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς- Δεξιάς είναι παρούσα και ενεργή στις πολλαπλές κρίσεις αυτής της περιόδου και στις αποφάσεις που λαμβάνονται  στην Ελλάδα και στην Ευρώπη .

Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι  να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της κυβέρνησης  Μητσοτάκη , πρέπει να συζητήσουμε και να αντιπαρατεθούμε  επί της ουσίας , επί του περιεχομένου της Πολιτικής . Να μιλήσουμε ξανά για το νεοφιλελευθερισμό και την αποτυχία της ελεύθερης αγοράς να δώσει λύσεις  , να μιλήσουμε για ανισότητες , για εκμετάλλευση , για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα , για δημόσια αγαθά , για περιβαλλοντική προστασία , για πολιτικές ισότητας , κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής . Να τεκμηριώσουμε ότι χωρίς κοινωνική συνοχή και Κράτος Δικαίου , χωρίς δραστικά μέτρα για την κλιματική κρίση , χωρίς Δημόσια Υγεία και Παιδεία ,  δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία . Αυτός είναι ο «πυρήνας» ενός αριστερού πολιτικού σχεδίου , ικανού να πείσει την κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική διέξοδος στη διακυβέρνηση της χώρας .

Αντίθετα , όσο η κριτική στη ΝΔ και στον  Μητσοτάκη επικεντρώνεται στο  ύφος  και στο ήθος της εξουσίας , όσο αιχμές της  αντιπαράθεσης είναι η αλαζονεία , η έλλειψη ενσυναίσθησης και  οι διαφορές στα «πόθεν έσχες» , όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το «αδειανό πουκάμισο» της 2ης θέσης , τόσο εδραιώνεται η ηγεμονία της Δεξιάς και τόσο ενισχύεται η καθεστωτική  της λογική και ο κυβερνητικός αυταρχισμός .

Γιατί λοιπόν με τη Νέα Αριστερά ; Για όσους έχουμε μια πολυετή θητεία στην Αριστερά , η απάντηση είναι αυτονόητη . Γιατί , μετά τη  ραγδαία απο-αριστεροποίηση , τον αλαζονικό αρχηγισμό και τον life-style εκφυλισμό  του ΣΥΡΙΖΑ του κ.Κασσελάκη, η Νέα Αριστερά είναι ο φυσικός πολιτικός μας χώρος. Γιατί διασώζει τη συλλογική και προσωπική μας αξιοπρέπεια . Γιατί δεν είναι λίγο να μην ντρέπεσαι για το κόμμα σου , για τα στελέχη και  τους υποψήφιους του , για δηλώσεις και συμπεριφορές που προσβάλλουν τις αξίες και το ήθος της Αριστεράς . Γιατί , τέλος , δεν είναι υπερασπίσιμη  η πολιτική ρηχότητα , ο άσφαιρος αντι-Μητσοτακισμός , η «αδιαμεσολάβητη επαφή με το λαό», ο νεο-αυριανισμός και η χυδαιότητα , το θολό και αταξικό «ελληνικό όνειρο» που προβάλλεται ως η νέα Μεγάλη Ιδέα , αλλά στην πραγματικότητα είναι μια κακόγουστη αντιγραφή του-χρεωκοπημένου πλέον- «αμερικανικού ονείρου» .

Είμαστε με τη Νέα Αριστερά όχι απλώς επειδή είναι άνθρωποι έντιμοι και σοβαροί , όχι μόνο επειδή δεν αποτελείται από  λαϊκιστές , μισαλλόδοξους και εχθροπαθείς , αλλά επειδή στα κρίσιμα θέματα ( κοινωνικό κράτος, φορολογία , στρατιωτικές δαπάνες ,  εξωτερική πολιτική , μεταναστευτικό , αναπτυξιακή στρατηγική ,  κλπ) έχει  θέσεις και προτάσεις με βάση τις αρχές της Αριστεράς.  Είμαστε με τη Νέα Αριστερά γιατί δεν υιοθετεί το κυρίαρχο αφήγημα της Δεξιάς . Δηλαδή ότι χρειάζονται φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους για να γίνουν επενδύσεις ,  ότι το κεφάλαιο συμβάλλει  στη μείωση των ανισοτήτων ,   ότι το ΝΑΤΟ είναι ιερή αμυντική συμμαχία , ότι η κούρσα των εξοπλισμών είναι πατριωτικό καθήκον  , ότι πάνω απ’όλα είναι το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» . Και , φυσικά είμαστε με τη Νέα Αριστερά γιατί μας ενδιαφέρει η ανατροπή - και όχι μόνο η καταγγελία - της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και γιατί θεωρούμε ότι η κυβερνητική αλλαγή στη χώρα πρέπει να γίνει με «μοχλό πίεσης» μια ισχυρή και αξιόπιστη Αριστερά , χωρίς ηγεμονισμούς και «μάχες χαρακωμάτων» ανάμεσα στις αριστερές  και προοδευτικές δυνάμεις .   

Τέλος, είμαστε με τη Νέα Αριστερά γιατί διαθέτει το πιο αξιόλογο , αξιόμαχο και αμιγώς πολιτικό ευρωψηφοδέλτιο . Με ενεργούς  πολίτες που έχουν «ένσημα» στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες  της Αριστεράς και όχι στις business ,  στα κοσμικά events , στην  tv  και στο  tik-tok.  

Η Νέα Αριστερά δεν ισχυρίζεται ότι είναι η μόνη λύση . Μπορεί όμως , με σοβαρότητα , επάρκεια και ήθος , να συμβάλλει σε  αποτελεσματικές  και κοινωνικά δίκαιες λύσεις . Για τις ανάγκες των πολλών και πρωτίστως των αδύναμων .  Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη .   

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ