ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φασκόμηλο

0

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά, ή φασκόμηλοτουμήλου ή Salviaofficinalis, είναι τέσσερεις διαφορετικές ονομασίες που το χαρακτηρίζουν και πού ανήκει στο γένος των Αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, στην οικογένεια δυόσμου, όπως και τα άλλα βότανα σαν την ρίγανη, το δενδρολίβανο,το βασιλικό, το θυμάρι. Το φασκόμηλο είναι ένα θαμνώδες πολυετές φυτό μα πολυάριθμα κλαδιά ,ύψους μέχρι μισό μέτρο. Βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Νότια Ελλάδα, σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Μάλιστα στο Άγιο Όρος καλλιεργείται συστηματικά, γιατί χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους.

         Οι Γάλλοι το χαρακτηρίζουν ως το <<το τσάι της Ελλάδος>>, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας του.

     Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά, χρώματος λευκοπράσινου- γκρί. Τα άνθη του φύονται σε μορφή σπονδύλων, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Το φυτό  έχει έντονη αρωματική οσμή, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

      Καταναλώνεται ως αφέψημα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, αλλά και ως καρύκευμα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρενέργειες

ΙΣΤΟΡΙΑ

       Οι Άραβες πίστευαν ότι το φασκόμηλο μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Ο Καρλομάγνος είχε δώσει εντολή να καλλιεργείται σε όλους τους ελεύθερους χώρους των μοναστηριών. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν ως το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν  σε τελετές. Οι Κινέζοι το αποκαλούν <<Ελληνικό βραστάρι>> και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι

ΠΩ Σ ΕΠΕΞΕΡΓΆΖΕΤΑΙ

Το κατ εξοχή χρησιμοποιούμενο μέρος του φυτού είναι τα φύλλα, τα οποία συλλέγονται λίγο πριν ή κατά την αρχή της ανθοφορίας με ξηρό και ηλιόλουστο καιρό, συγκεκριμένα τον Μάιο ή τον Ιούνιο και στην συνέχεια ξηραίνονται στη σκιά

 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

         Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε βιταμίνεςA.C,E,K,B6 και μεταλλικά στοιχείαCa,Mg,Fe

  ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

   -Αντιοξειδωτικό μέσο

   Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά μέσα, όπως πολυφαινόλες, διάφορες χημικές ενώσεις που δρουν αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον εγκέφαλο από προβλήματα άνοιας και φυσικά  το Alzheimer. Hπροστασία οφείλεται στο ότι τα αντιοξειδωτικά δρουν κατά των ελευθέρωνριζών, που συμβάλλουν στην καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου

 -Χοληστερίνη    

   Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι επιδρά θετικά στην μείωση της χοληστερίνης

-Αντισηπτικό μέσο

 Το φασκόμηλο είναι ένα σπουδαίο αντιμικροβιακό και αντισηπτικό φυτό και τούτο οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε σαλβίνη, το οποίο το καθιστά τέλειο εχθρό στο σταφυλόκοκκο και το EColi

-Στοματικήυγιεινή

   Λόγω των αντισηπτικών και αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία της στοματικής κοιλότητας, γιατί εξουδετερώνει μικρόβια και βακτήρια υπεύθυνα για την οδοντική πλάκα και άλλες στοματικές παθήσεις

-Αναπνευστικά

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του βήχα, της ιγμορίτιδας και φαρυγγίτιδας

 -Σάκχαρο

Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

- Καλλυντική δράση

     Εμπεριέχεται σε πολλά καλλυντικά σκευάσματα, για την εξαιρετική του καλλυντική δράση, ανανεώνει τα δερματικά κύτταρα

- Μαλλιά

Συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών, κατά της τριχόπτωσης και πιτυρίδας 

Συστάσεις Θα πρέπει να διατίθεται στην αγορά σύμφωνα με τις σχετικές   Νομοθετικές Δ/ξεις

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα το πόσο σημαντικό είναι στην υγεία του ανθρώπου, το φασκόμηλο σαν ρόφημα και σαν θεραπευτικό μέσο και επομένως θα πρέπει  να το καταναλώνουμε με μέτρο και όταν το απαιτούν οι περιστάσεις

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ