ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ρέθυμνο – Ευρω διάπλατα και διαπλατυσμένα

0

Διάπλατα είναι τα ορθάνοιχτα  ενώ διαπλατυσμένα αυτά που πλαταίνουν στο Ρέθυμνο της Ευρώπης. Λεκτικά, γλωσσικά αραδιάζονται κοντά στα δύο επιρρήματα: Η «διάπλευση» την οποία καλούμαστε επιτέλους να επιτελέσουμε επιτυχώς. Αλάνθαστα. Ο «διαπληκτισμός» που αναπότρεπτος ενίοτε, ωφέλιμον να αποφεύγεται μονίμως. Η «διαπλοκή» με την κακόφημη και κακόφωνη έννοια, φλου (Γαλλικά, ασαφώς. Αόριστα. Κυμαινόμενα) κατάσταση όπου ο διαπλεκόμενος παρανομεί και ζημιώνει εν τω συνόλω συνελόντι ειπείν.

Κάτσαμε έξι φίλοι να τα κουβεντιάσουμε ξεκάρφωτοι, ασύνδετοι δηλαδή, να ξεθηκαρώσουμε και να ξεκουμπουρώσουμε επιχειρήματα τη βοηθεία ένα καραφάκι στης Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή του ποιητή, στο πηγάδι, το μικιό ρακάδικο. Δεν το διευκόλυνε η Ευρ. Εν. με κάποιο πρόγραμμα, όσοι όμως διαβαίνουν ΚΑΙ στην Ε.Ε οφείλεται, ΚΑΙ στο δρομάκι σταύλοι και καμαρούλες με ταρατσίτσες από την Ε.Ε γίνανε ενοικιαζόμενα όπως κάτι χαμάμ με αυλές, συντριβάνια και σκάλες αναδείχθηκαν, ενώ έργα επί Αρχοντάκη (και με άλλους ίσως, μην αδικήσουμε Δημάρχους) στην παλιά πόλη, με κονδύλια της Ε.Ε ολοκληρώθηκαν. «Και σχολειά για το επάγγελμα αποφοιτήσανε κοπέλλια με λεφτά της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο μαγαζάτορας. Τόσα και τόσα που όλοι γνωρίζουν μάλλον καλύτερα απ΄εμένα αλλά ή ξεχνάμε, ή τα παραβλέπουμε, ή τα παραποιούμε σκόπιμα και μισητά. Εμείς τα κάναμε όλα, τάχα μόνοι μας, η Ευρώπη έμπαινε εμπόδιο για να μας σαμποτάρει και απομυζήσει, οι πολίτες της θα έρχονταν ως τουρίστες οπωσδήποτε (μας είχαν υποχρέωση ή καταγοητεύονταν από το Ρέθυμνο, επίκεντρο της υφηλίου).

Ψηφίσαμε τον Ιούνιο με παρόμοια δεδομένα; Πορευόμαστε με αυτά;Τα συνειδητοποιούν οι νέοι που από το 1975 που ισχύουν και παρέχονται στην Ελλάδα, την Κρήτη, το Ρέθυμνο, ήταν αγέννητοι; Πόσα έπραξε και πόσα ακόμα αμπώθει η Ευρ. Εν σ΄αυτόν τον μισό αιώνα όπου τα του Ρεθύμνου μεταμορφώθηκαν και βελτιώθηκαν δίχως μάλιστα να έχει συμβεί το ίδιο σ΄όλη τη χώρα;

Πόσα και σε ποιούς τομείς τα κατέχουν από ταξιτζήδες έως υπάλληλοι, από επιχειρηματίες έως επιστήμονες και στο Μακρύ στενό με τους κωδικούς στην είσοδο για να μπεις στα μικροξενοδοχεία, το μπακαλικάκι, τη μικρή Παναγία, τα μαγαζάκια, το ταβερνάκι που μας ξεδίψασε και ξελαχάνιασε μιαν επόμενη μέρα; Διακινούνται, διακλαδίζονται και κυκλοφορούν αυτά στις σκέψεις μας ό,τι κι’ αν ψηφίσαμε ή πρόκειται να ψηφίσουμε ή δεν ψηφίσαμε ουδόλως; Ισχυροποιημένη ΝΔ διευκολύνει τις επιδιώξεις της χώρας από το ταβερνάκι στο Μακρύ στενό ως τα Ελγίνεια τα λεηλατημένα και το ΔΝΤ την ώρα της χρεοκοπίας. Ασάλευτη ΝΔ στην Ευρώπη ούτε αλαζονεία εκτρέφει, ούτε Τέμπη κουκουλώνει, ούτε επιτρέπει της ΝΔ να κάνει ό,τι γουστάρει. Ούτε ο Πρωθυπουργός της βέβαια θα προετοιμάσει θέση δι’ εαυτόν στην Ευρ. Εν. Τον κόβετε για τόσο κοντές φιλοδοξίες; Δραπέτη χωρίς αύριο, φυγά κολοτούμπα τούμπανο; Του μοιάζει; Συμφωνούμε στην απάντηση ό,τι κι αν ψηφίσαμε, πρόκειται ή δεν πρόκειται να ψηφίσουμε.

Μη διαφεύγει, στο Ρέθυμνο, πόλη, ύπαιθρος, χωριό, ξενοδοχείο, κτηνοτροφία, ακίνητα, τουρισμός, επιδοτήσεις, επί μισόν αιώνα παντού και για τα πάντα, κάθε πινακίδα γράφει «Ευρ.Εν» ή «συγχρηματοδότηση» αντί «πατσάς καθ’ εκάστην» σε υπόγεια καπηλειά. 2019 – 2023 επενδύθηκαν στην Ελλάδα 25 δις Ευρώ. Οι Έλληνες επένδυσαν αντίστοιχα στο εξωτερικό, 8 δις. Θετικό το ισοζύγιο εισροών – εκροών με σωρευτικό πλεόνασμα 5ετίας 17δις. Το γεγονός καθοδήγησε ομαλά και την μετά μνημόνιο πρώτη κρίσιμη περίοδο. Η ατάραχη, δίχως κλυδωνισμούς πορεία στην Ε.Ε διαδραμάτισε τον κύριο ρόλο γι’ αυτή την επιτυχία. 2015 – 2018 42% των συνολικών επενδύσεων αφορούσε ακίνητα. Ιδιαίτερης σημασίας κι’ αυτό για το Ρέθυμνο. Σχετικά και συνεχόμενα τα «εξοικονομώ – αυτονομώ», «ανακαινίζω – νοικιάζω» και συγγενή σωρηδόν προγράμματα. Ανεβασμένες επενδύσεις ξένων και Ελλήνων σε ποσοστό ΑΕΠ. Σε ομαλή, ανοδική τροχιά 5ετίας, αυξημένες ποσοτικά, αριθμητικά και συνεχώς βελτιούμενες ποιοτικά και κατά εύρος τομέων. 2019 – 2023 σωρευτική αύξηση επενδύσεων 43% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη κουτσά στραβά ήταν... 1%!!! Το «ΕΥΓΕ» σε όλους. Μάλιστα μετά μια 10ετία φρικτής κρίσης, αξιολύπητοι, αξιοδάκρυτοι, ξεβράκωτοι, τώρα το μέλλον χαμογελάει και κλείνει πονηρά το ματάκι. Κι’ όχι χάρις στην αγορά – τιμές ακινήτων αποκλειστικά. Το ερώτημα στα τραπεζάκια του Μακρύ στενού και της Μπουνιαλή τη δροσούλα, τίθεται αμείλικτο, εναγώνιο, δαμόκλειος σπάθη. Να ψηφίζουμε και στηρίζουμε σαν κορόιδα, βλάκες, μη τι άλλο πως είπω – τυχόν -, ή όπως η ώρα λαλεί, απαιτεί, κωδωνίζει;

Παραπλεύρως στα «διάπλατα» και «διαπλατυσμένα», παραμονεύουν οι Ευρώ διασαλεύσεις. Μια Ευρω διασκελιά απόσταση η Ευρω διασκόρπιση! Στο τσακ να τα διαπραγματεύονταν και διαπόρθμευαν ο Μπίστης, η Ξενογιαννακοπούλου, ο Τζουμάκας, η βουλευτίνα η κυρά Θοδώρα που ως Σαββατογεννημένη – έλεγε -, θα κέρδιζε ο... Τσίμπρας! Το τσούρμο στην τσουλήθρα της προοδευτικής συμμαχίας, της νεοαριστεράς και λοιπόν γκρουπούσκουλων γκρανγκινιόλ, τσίμα τσίμα τσιτσιρίζει και τσινά, τσιμπά και τσαλαπατά, τσαγκρουνίζει τσίτσιδο στο τσαντήρι. Οι τσαλαβούτες, οι τσαρλατάνοι, οι τσαχπίνες τσαπερδόνες. Τσιλιβήθρες και τσούχτρες χωρίς τσίπα. Τσόφλια, τσόλια και τσόντες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ