ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες - Προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης

0

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο που επιβλήθηκε χθες έως το το πρωί της Τετάρτης ένω το πρωί της Τρίτης ακούστηκαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα. Οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία συνεχίζονται ενω σε εξέλιξη ειναι κι ένας αγώνας δρόμου για κατάπαυση του πυρός.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρεστόβιτς χαρακτήρισε "αυτοκτονία" τις προσπάθειες της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της το Κίεβο ενώ ο ίδιος εκτίμησε οτι οι ενεργές εχθροπραξίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να τελειώσουν σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται οτι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μακαρίβ μόλις 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου.

 Στην πόλη  Μπορισπίλ όμως ο δήμαρχος συνέστησε σήμερα στους αμάχους να την εγκαταλείψουν λόγω των συγκρούσεων που μαίνονται.

Ο δήμαρχος Βολοντίμιρ Μπορισένκο δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους δημότες ότι σημειώνονται μάχες στην περιοχή του Κιέβου στην οποία βρίσκεται το Μπορισπίλ.

"Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεστε τώρα στην πόλη καθώς ήδη σημειώνονται μάχες στην περιοχή γύρω από αυτή. Καλώ τον άμαχο πληθυσμό να δείξει εξυπνάδα, να απευθυνθεί στο τηλεφωνικό μας κέντρο και να εγκαταλείψει την πόλη μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία", σημείωσε.

Νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποθέματα πυρομαχικών, τροφίμων και καυσίμων που θα διαρκέσουν «όχι περισσότερο από τρεις ημέρες».

Ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ζήτησε εκ νέου από τη Ρωσία να επιτρέψει να μεταφερθούν ανθρωπιστικές προμήθειες στην Μαριούπολη και να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

"Αξιώνουμε το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους", δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην ουκρανική τηλεόραση.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ σημείωσε παράλληλα ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας εμποδίζουν να φτάσουν ανθρωπιστικές προμήθειες στους κατοίκους της Χερσώνας, επίσης στη νότια Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως αρνηθεί μετά την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους.

 

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ