ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ευρωβουλευτές καλωσόρισαν το 6ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία- Ζητούν κι άλλη στήριξη στην Ουκρανία

0

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτησαν την ενότητα και τις πρόσθετες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά ζήτησαν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Το πρωί της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας με τους Προέδρους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σε κλίμα ενότητας τόσο οι ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο, όσο και οι πρέοδροι του Συμβουλίου και της Κομισιόν αντίστοιχα, ξεκαθάρισαν ότι η ΕΕ πρέπει να είναι αποφασιστικά και ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας.

Ακολούθησε και παρέμβαση από τον πρόεδρο της ουκρανικής βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον τνερ Λάιεν άνοιξαν τη συζήτηση. Και οι δύο επέκριναν την κυνική τακτική της Ρωσίας να εξοπλίζει τα τρόφιμα και την πείνα στον κόσμο, ενώ υφαίνει ψέματα για να μπερδέψει και να διχάσει. Περιέγραψαν πώς η ΕΕ θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στον πόλεμο και την ανοικοδόμηση, καθώς και πώς θα λειτουργούσε για να μετριάσει τις ελλείψεις τροφίμων. Και οι δύο επέμειναν επίσης ότι η Ρωσία θα χρειαστεί να πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτησαν σε μεγάλο βαθμό την ενότητα που επέδειξαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων κατά την έγκριση ενός πρόσθετου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις του πολέμου

Πολλοί ευρωβουλευτές δήλωσαν ωστόσο ότι η διάσκεψη κορυφής δεν είχε αρκετή προσοχή στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ, ιδίως λόγω των απότομων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Πολλοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να αντιμετωπιστεί σωστά στην επόμενη σύνοδο. Ορισμένοι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν επίσης κατά της μετατόπισης της ενεργειακής εξάρτησης από τη μια περιοχή του κόσμου στην άλλη, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν απλώς επανάληψη των λαθών του παρελθόντος.

Τέλος, διάφοροι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη καλύτερου εξοπλισμού της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι, αν και οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικό όπλο κατά της Ρωσίας, η επίδρασή τους θα γίνει αισθητή μόνο μακροπρόθεσμα, όχι τους επόμενους μήνες όταν η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο να αποδυναμωθεί η Ρωσία.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ