ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μερικές Αλήθειες και Ψέματα για τις αιτίες και τα προσχήματα του πολέμου στην Ουκρανία

0

Συμπληρώθηκαν 100 μέρες πολέμου στην Ουκρανία και οι μάχες καλά κρατούν. Σ' αυτό το διάστημα χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, εκατομμύρια αναγκάστηκαν να αφήσουν τις εστίες τους. Πολλοί είναι αυτοί που στα λόγια καταδικάζουν τον πόλεμο, την αιματοχυσία, αλλά στα ερωτήματα «για ποιο λόγο γίνεται αυτός ο πόλεμος» και «τι πρέπει να γίνει», δίνονται εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.

Βεβαίως, κάθε πλευρά, που εμπλέκεται σε αυτήν τη σύγκρουση, προσπαθεί να «ντύσει» με τα δικά της προσχήματα τις επιδιώξεις της. Κάποια από αυτά τα προσχήματα αξιοποιούν και αληθινά γεγονότα, αλλά ο πόλεμος σαφώς δεν γίνεται γι' αυτά.

Ο πόλεμος αυτός γίνεται γιατί όλα αυτά που για 70 χρόνια ο σοβιετικός λαός οικοδόμησε με σκληρή δουλειά, με θυσίες, με τον ιδρώτα του και κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος των Μπολσεβίκων, και τα οποία δούλευαν σε μεγάλο βαθμό για την κοινωνία, για όλο τον λαό, μετά το 1991 έγιναν εμπόρευμα, ατομική ιδιοκτησία. Το πρώτο μας, λοιπόν, συμπέρασμα είναι πως ο πόλεμος προκλήθηκε πάνω στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού και εξαιτίας της δίψας των καπιταλιστών για το κέρδος.

Αυτό το βασικό συμπέρασμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον αντικομμουνισμό, που εκδηλώνεται τόσο με αυτά που λένε ο Μπάιντεν και η αστική τάξη της Ουκρανίας, περί γενοκτονίας των Ουκρανών από τους κομμουνιστές και τους Ρώσους, και πως τώρα οι Ουκρανοί παλεύουν για την «ανεξαρτησία» τους και την «απογαλάκτιση» από τους Ρώσους, όσο και με αυτά που λέει ο Πούτιν, ο οποίος επιρρίπτει τις ευθύνες της σημερινής εμπόλεμης κατάστασης στον Λένιν και στους μπολσεβίκους, που έκαναν την επανάσταση και διέλυσαν την τσαρική αυτοκρατορία, έφτιαξαν την Ουκρανία και στη συνέχεια συγκροτώντας την ΕΣΣΔ έβαλαν μια «βόμβα στα θεμέλια» της χώρας και πως δήθεν αυτός τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, διορθώνει τα «λάθη» των μπολσεβίκων.

Το δεύτερο συμπέρασμά προκύπτει από το ποιες δυνάμεις συγκρούονται σε αυτόν τον πόλεμο. Κάποιος θα πει: «Αυτό είναι εύκολο. Από τη μια είναι η Ουκρανία και από την άλλη η Ρωσία». Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Γιατί από τη μια έχουμε την αστική τάξη της Ουκρανίας, όλους αυτούς που τα τελευταία 30 χρόνια πλούτισαν διαμελίζοντας τη σοβιετική λαϊκή περιουσία που υπήρχε στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης του λαού της Ουκρανίας και από την άλλη έχουμε την αστική τάξη της Ρωσίας, που πλούτισε διαμελίζοντας τη σοβιετική λαϊκή περιουσία που υπήρχε στη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης του λαού της Ρωσίας. Εδώ και 3 δεκαετίες οι δύο αστικές τάξεις πότε συνεργάζονταν και πότε αντιδικούσαν, διεκδικώντας η μια περισσότερα από την άλλη, μα πάντα συμφωνούσαν στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των λαών των δύο κρατών, στην αφαίρεση ιστορικών κατακτήσεων, που υπήρχαν στα χρόνια του σοσιαλισμού.

Έτσι, πίσω ή δίπλα σε αυτούς βρίσκονται, από τη μια μεριά, οι ΗΠΑ, της ισχυρότερης δύναμης του καπιταλισμού σήμερα, το ΝΑΤΟ, όπως και της συμμαχίας των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών - της ΕΕ.

Όλα αυτά τα 30 χρόνια (θυμόμαστε τις ανατροπές του 1990) οι δυνάμεις αυτές είχαν προωθήσει τα συμφέροντά τους στη χώρα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γεγονότα του 2014, όταν μπόρεσαν σε συνεργασία με σημαντική μερίδα της αστικής τάξης της Ουκρανίας, στηριζόμενες ακόμη και σε φασιστικές δυνάμεις, που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν και οι οποίες έκαναν και πολιτικά εγκλήματα, όπως η πυρκαγιά στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό, να ανατρέψουν την κυβέρνηση που αντιπροσώπευε τη φιλορωσική μερίδα της αστικής τάξης της Ουκρανίας.

Από την άλλη και η ρωσική αστική τάξη δεν είναι μόνη της στη σύγκρουση. Έχει, όπως φαίνεται από μια σειρά γεγονότα, εξασφαλίσει τη στήριξη της καπιταλιστικής Κίνας, της 2ης  (και κατά άλλες εκτιμήσεις 1ης) οικονομικής δύναμης του κόσμου. Μια δύναμη που αυτήν την περίοδο ραγδαία αναπτύσσει και το πυρηνικό της οπλοστάσιο και συνολικότερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της και είναι εκείνη που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δεν μπερδευόμαστε από τα κόκκινα σύμβολα που αξιοποιεί. Γνωρίζουμε πως στην Κίνα εδώ και χρόνια κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παντού.

Άρα, γιατί συγκρούονται; Συγκρούονται για το πώς θα μοιράσουν τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τα λιμάνια, τη γη, τα δίκτυα των αγωγών, την εργατική δύναμη, σε τελική φάση τα μερίδια των αγορών.

Να γιατί αυτός ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός, άρα δεν διαλέγουμε ληστή.


Στέλιος Αλεξάκης
μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ