ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

To Ισραήλ επιτρέπει να μπαίνουν ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

0

Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας 100 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από εντατικές διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μεταδίδουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η συμφωνία επήλθε λίγες ώρες μετά τη δραματική προειδοποίηση από την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, ότι η περιορισμένη βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι ανεπαρκής για τις «άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικές ανάγκες» στον Παλαιστινιακό θύλακο.

Χθες Δευτέρα πέρασαν 39 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 171 τον συνολικό αριθμό των φορτηγών που μπήκαν στον θύλακο αφότου η Αίγυπτος άνοιξε προ δεκαημέρου το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα. Εκατοντάδες τόνοι τροφίμιων, νερού και φαρμάκων έχουν συγκεντρωθεί σε ανθρωπιστική βοήθεια και περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην ισραηλινή εφημερίδα ότι εργάζονται για να διπλαστεί «τις ερχόμενες ημέρες» ο αριθμός των φορτηγών που περνούν ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας. «Σε αυτή την πρώτη φάση, για την οποία συζητήσαμε με τους Ισραηλινούς, προσπαθούν να περνούν περίπου 100 [φορτηγά] ημερησίως», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, αναφέροντας τον ίδιο αριθμό που ο ΟΗΕ έκρινε ως αναγκαίο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Πριν τις 7 Οκτωβρίου περί τα 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα αγαθά έφθαναν ημερησίως στον παλαιστινιακό θύλακο».

«Έχουμε αυξήσει κατά πολύ τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Γνωρίζω ότι θα δείτε μεγάλη αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες», είπε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ στη διάρκεια μπρίφινγκ του ξένου Τύπου, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη συμφωνία με την ΗΠΑ.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ