ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Πιέσεις Ερντογάν σε Σολτς για να πάρει Eurofighter - H Τουρκία θέλει να μειώσει τη συμφωνία για τα F-16

0

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να άρει το μπλόκο του στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, λίγο μετά την αναστολή της σύμβασης ύψους 23 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για τα F-16.

Όπως είπε ο Ερντογάν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, συζήτησε με τον Σολτς και το αίτημα της Άγκυρας να αγοράσει κινητήρες για τα πολεμικά της πλοία: «Θέλουμε επίσης να προμηθευτούμε από την Siemens τουρμπίνες, που είναι η πιο κρίσιμη μονάδα για το πυρηνικό μας εργοστάσιο στο Ακούγιου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο εργοστάσιο κόστους 24 δις. δολαρίων που κατασκευάζει η Ρωσία στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.

Η Τουρκία του Ερντογάν επιθυμεί να εξασφαλίσει συμφωνίες για την προμήθεια μαχητικών μετά την αγορά από την Ελλάδα των Rafale και την σχεδιαζόμενη απόκτηση F-35, σχολιάζει το Bloomberg. Η κυβέρνηση Σολτς έχει μπλοκάρει μέχρι στιγμής των πώληση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Άγκυρα επειδή η τελευταία προμηθεύτηκε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, αλλά και λόγω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων κατά κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία αλλά και επειδή καθυστερούσε μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η στάση του Σολτς δεν ήταν αρνητική αναφορικά με τα Eurofighters», είπε ο Ερντογάν.

O Ερντογάν θέλει να μειώσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η Τουρκία του Ερντογάν σχεδιάζει να αλλάξει τη σύμβαση για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε με τις ΗΠΑ.

Βάσει της συμφωνίας που επικύρωσε η Ουάσιγκτον, η Τουρκία επρόκειτο να αποκτήσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper και να αναβαθμίσει ακόμα 79 αεροσκάφη στην προηγμένη έκδοση Block 70, αλλά όπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των σχεδιασμών της κυβέρνησης Ερντογάν, η τελευταία πιέζει τώρα για να αγοράσει λιγότερα κιτς εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει δισ. δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών, ενώ επιδιώκει και μεγαλύτερη εμπλοκή στην παραγωγή εξαρτημάτων από την αναπτυσσόμενη εγχώρια βιομηχανία της παραγωγής πολεμικών αεροσκαφών.

Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον αναφορικά με την αναθεώρηση της σύμβασης ο Ερντογάν την παρέκαμψε σημειώνοντας ότι «το θέμα αναφορικά με τα ανταλλακτικά αυτά είναι κάτι που πάντα συζητούμε».

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Νιχάτ Αλί Οζτζάν του Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα «η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 εξυπηρετούσε έναν πολιτικό στόχο, εκείνον της επανεκκίνησης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Έχοντας εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσιγκτον, η Τουρκία αξιολογεί τώρα τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη».

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ