ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Απολογισμός Τοπικού Εργαστηρίου (workshop) Γεωτουρισμού

0

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουλίου 2024 το διήμερο Τοπικό Εργαστήριο (workshop) Γεωτουρισμού από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ, το οποίο έλαβε χώρα σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου Μυλοποτάμου και περιλάμβανε θεωρητικές εισηγήσεις αλλά και επισκέψεις στο πεδίο. Το Εργαστήριο συγκέντρωσε συνολικά 27 συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από διαφορετικές περιοχές της Κρήτης ενώ παρευρέθηκαν και ο κ. Μιχαήλ Βάμβουκας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, και ο Δήμαρχος Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε εισηγήσεις από εκπροσώπους 3 Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας (Λέσβου, Σητείας, Ψηλορείτη), καθώς και ένα συμμετοχικό workshop όπου οι παρευρισκόμενοι/ες εξερεύνησαν την ιδέα των δυνατοτήτων αλλά και των προκλήσεων του Γεωτουρισμού για την περιοχή. Η ημέρα έκλεισε με ξενάγηση στο οικοτουριστικό χωριό Έναγρον στην Αξό Μυλοποτάμου, στο συνεδριακό χώρο του οποίου φιλοξενήθηκαν και οι πρωινές εισηγήσεις.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα, κατά την οποία οι συμμετέχοντες/ ουσες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μέσα από επισκέψεις σε γεωτόπους του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη και μέσα από συζητήσεις με ιδιοκτήτες/ τριες τοπικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του. Η ομάδα επισκέφθηκε δύο γεωτόπους (Σπήλαιο Μελιδονίου, φαράγγι Μαργαριτών), απαραίτητο στοιχείο για την ερμηνεία της έννοιας του γεωτουρισμού στην πράξη, και τρεις επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς (athos workshop, Kerameion Pottery Workshop, ΑΜΚΕ Ρόδακας- Μαργαρίτες Μυλοποτάμου) που εφαρμόζουν καλές πρακτικές σε θέματα προστασίας/ ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές: Δρ. Νικόλαο Ζούρο,  Καθηγητή Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου- Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, κ. Βαγγέλη Περάκη, Συντονιστή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Σητείας και τις εισηγήτριες του εργαστηρίου Δρ. Μαρία Κολενδριανού και κ. Χαρά Παπαηλιού από το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη για την άψογη συνεργασία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου, όπως επίσης το προσωπικό του Γεροντόσπηλιου- Σπηλαίου Μελιδονίου και τις επιχειρήσεις Έναγρον Οικοτουριστικό Χωριό, Athos workshop, Κεραμείον και την ΑΜΚΕ Ρόδακας για την αξιόλογη δουλειά τους, τη συμμετοχή και τις γνώσεις κι εμπειρίες που παρείχαν στους συμμετέχοντες/ στις συμμετέχουσες.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, επαγγελματίες, στελέχη Τοπικών Αρχών και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη, που διαμόρφωσαν ένα εποικοδομητικό εργαστήριο με ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σχετικά με το Γεωτουρισμό στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη αλλά και με ευκαιρίες για τη μεταξύ τους δικτύωση.

Το Τοπικό αυτό Εργαστήριο εντάσσεται στο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας «Ενδυνάμωση, Προβολή και Δικτύωση των Γεωπάρκων της UNESCO» του υπομέτρου 19.3, που υλοποιείται στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER (Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014-2020) της ΟΤΔ/ΕΦ ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ