ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Η θερμότερη ημέρα στην ιστορία η 21η Ιουλίου

0

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα την Κυριακή έφτασε τους 17,09 βαθμούς Κελσίου, ελαφρώς υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το ρεκόρ ημερήσιας μέσης θερμοκρασίας που είχε σημειωθεί πέρυσι φάνηκε να έχει καταρριφθεί την Κυριακή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφουν από το 1940.
Πέρυσι, τέσσερις συνεχόμενες ημέρες καταγράφηκε το ρεκόρ, από τις 3 Ιουλίου έως τις 6 Ιουλίου, καθώς η κλιματική αλλαγή, λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων, οδήγησε σε υπερβολική ζέστη σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 - 13 μήνες στη σειρά - κατατάσσεται πλέον ως ο θερμότερος του πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα τα προηγούμενα χρόνια, είπε η Copernicus.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 θα μπορούσε να ξεπεράσει το 2023 ως το πιο ζεστό έτος από τότε που άρχισαν τα αρχεία, καθώς η κλιματική αλλαγή και το φυσικό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο - που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο - έχουν ωθήσει τις θερμοκρασίες όλο και υψηλότερα φέτος.

Πηγή: Reporter.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ