ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ιστορική πρωτιά του ακροδεξιού AfD στη Θουριγγία -Καταποντίζονται τα κυβέρνωντα κόμματα

0

 Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας στη Γερμανία, δείχνουν τα exit poll. Στη Σαξονία, όπου επίσης έγιναν εκλογές, το κόμμα υπολείπεται το CDU.

Ειδικότερα το exit poll της ARD στη Θουριγγία δείχνει ότι η AfD είναι στο 30,5% με το CDU στο 24,5%. Ακολουθεί η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ με 16% στην πρώτη εμφάνισή της σε εκλογική αναμέτρηση.

Πιο χαμηλά είναι το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12% και έπειτα τα τρία κόμμα της κυβερνητικής συμμαχίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το SPD με μόλις 7%, οι Πράσινοι με 4% και το FDP που εξαφανίστηκε στο κρατίδιο και καταμετράται με τους «Άλλους».

Ελαφρά διαφορετική η εικόνα στη Σαξονία, με το CDU να προηγείται με 31,5% έναντι 30% του AfD κατά το exit poll. Η Συμμαχία είναι στο 12% και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού
Τα exit poll και στα δύο κρατίδια δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD, Πράσινοι και FDP) δύσκολα θα εξασφαλίσει το 15% αθροιστικά.

Στη Σαξονία το SPD είναι περίπου στα ποσοστά του 2019, δηλαδή περί το 9%, αλλά η πτώση των Πρασίνων είναι πολύ μεγάλη (χάνουν περίπου 3,5%) και μένουν στις 5 μονάδες παλεύοντας για την είσοδό τους στο κοινβούλιο του κρατιδίου. Σχεδόν εξαφανίστηκε το FDP που εξασφαλίζει μόλις το 1% των ψήφων.

Σημαντική είναι η πτώση του SPD στη Σαξονία που μένει στο 6,5 με 7%, οι Πράσινοι θα είναι κατά πόσα πιθανότητα εκτός Βουλής και το FDP στο 1%.

Ιστορική ανατροπή

Πρόκειται -περισσότερο για την περίπτωση της Θουριγγίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό και για τη Σαξονία- για μια ιστορικής σημασίας ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επικρατεί σε εκλογές σε κρατίδιο ένα κόμμα της Ακροδεξιάς. Η AfD στο κρατίδιο είναι χαρακτηρισμένη ως «εξτρεμιστικό ακροδεξιό κόμμα» από τις αρχές ενώ ο τοπικός αρχηγός, ο εικονιζόμενος Μπιερν Χέκε, δικάζεται για τη χρήση ναζιστικών συμβόλων.

Καθώς οι άλλες παρατάξεις έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το AfD, η προοπτική να βρεθεί στην κυβέρνηση των κρατιδίων είναι πολύ μικρή.

Πολιτικό ενδιαφέρον έχουν για τη Γερμανία και την Ευρώπη οι επιδόσεις του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αλλά υιοθετεί σκληρή στάση σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα ευρωπαϊκή ή τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Τα ποσοστά που έλαβε, σύμφωνα με τα exit poll, είναι εντυπωσιακά για κόμμα που δεν έχει ούτε ένα χρόνο ζωής.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, τα αποτελέσματα στα δύο κρατίδια είναι ένα «καμπανάκι» για όλες τις παρατάξεις.

Εν τω μεταξύ, στα τέλη Σεπτεμβρίου έρχεται η αναμέτρηση και στο Βρανδεμβούργο, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα παρόμοιο πολιτικό σκηνικό με τη Σαξονία και τη Θουριγγία.

Πριν από τις εκλογές, η Bild έγραφε ότι η θέση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πιθανόν να γίνει επισφαλής αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνονταν και το SPD κατέρρεε. Αν μάλιστα κινούταν γύρω στο 5% δεν ήταν απίθανο να ετίθετο και ζήτημα παραμονής του καγκελαρίου, με πιθανό διάδοχο τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Οι (πιθανές) συμμαχίες της επόμενες ημέρας

Ο νυν πρωθυπουργός της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο από το Linke, δημοφιλής σε όλη τη Γερμανία, διανύει τις τελευταίες μέρες της αριστερής πρωθυπουργίας του. Ήταν στο τιμόνι της Θουριγγίας από το 2014, ο μόνος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου που στην τελευταία θητεία του ηγείτο κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πρασίνους.

Προς το παρόν κανείς δεν θέλει να συγκυβερνήσει μαζί με τον Χέκε, αναφέρει η DW, οπότε ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό την AfD φαντάζει δύσκολος με ρυθμιστικό παράγοντα τη Συμμαχία Βάγκενκνεχτ υπό την δυναμική Κάτια Βολφ, πρώην δήμαρχο της πόλης Άιζεναχ, η οποία επίσης αποκλείει συγκυβέρνηση με τον Χέκε.

Στη Σαξονία, πρόσωπο-κλειδί της Ακροδεξιάς είναι ο Γεργκ Ούρμπαν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου AfD, πιο μετριοπαθής στις εμφανίσεις του από τον Χέκε αλλά το ίδιο σκληρός ως προς τις θέσεις.

Ο νυν πρωθυπουργός Κρέτσμερ έχει καλέσει πολλές φορές τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα να συσπειρωθούν και να υψώσουν ένα «τείχος προστασίας» κατά της Ακροδεξιάς. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων από τους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία δεν θα απέκλειαν «απόλυτα» μια συνεργασία με το AfD.

protothema.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ