ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Λαική Συσπείρωση Ρεθύμνου: "Να μην ειναι ο Δήμος διαχειριστής της αδικίας των αποκλεισμών απο τους βρεφονηπιακούς σταθμούς"

0

Αυτό υπογράμμισαν στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ η εισηγήτρια της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωάννα Δακανάλη και ο επικεφαλής της παράταξης Μανούσος Μανουσογιάννης. Θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών είναι η φιλοξενία και φροντίδα τους σε δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους, άρτια στελεχωμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παρ’ όλα αυτά η εισήγηση δεν κάνει την παραμικρή νύξη σε αυτό μαρτυρώντας πως έχει ήδη διαγράψει και αυτή την κοινωνική ανάγκη. Είναι εισήγηση διαχείρισης της αδικίας των αποκλεισμών. Εναρμονίζεται με την διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης, εξοστρακισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων στην ατομική ευθύνη.

Σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές εκατοντάδες νέα ζευγάρια και στον δήμο μας αποκλείονται από την κοινωνική μέριμνα στην φροντίδα των παιδιών τους. Στις 250 εμπρόθεσμες αιτήσεις που αποκλείονται πρέπει να προστεθούν και οι εκπρόθεσμες αλλά και οι οικογένειες με παιδιά που δεν έκαναν καν αίτηση είτε γιατί «από χέρι» αποκλείονται, είτε γιατί έχουν ήδη δεσμευτεί σε ιδιωτικούς παιδικούς, είτε γιατί η γεωγραφική κατανομή των σταθμών δεν τους εξυπηρετεί. Παρ’ όλ’ αυτά κάποιοι πέφτουν απ’ τα σύννεφα όταν βλέπουν την εξέλιξη του δημογραφικού και την γήρανση του πληθυσμού. Χρόνια τώρα υπογραμμίζουμε πως ο δήμος οφείλει  να καταρτίσει ένα σχέδιο που με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα κλπ θα ορίζει πόσους, με ποια γεωγραφική κατανομή και με ποια δυναμικότητα βρεφονηπιακούς χρειαζόμαστε για να καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών μας. Με βάση αυτό το σχέδιο να αναζητούμε χώρους, να διεκδικούμε πόρους και προσωπικό, να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία ώστε σε κάποιο χρονικό ορίζοντα να είναι εφικτή η ικανοποίηση των αναγκών. Την πολύ συγκεκριμένη και σαφή πρόταση αυτή η δημοτική αρχή και η εισήγηση όχι μόνο την αποσιωπούν αλλά δεν την έχουν καν στον προσανατολισμό τους.  Είναι η πιο έμπρακτη συμπόρευσή τους με την πολιτική ιδιωτικοποίησης και αυτών των δομών. Με την πολιτική που αντί να χρηματοδοτεί τους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθιέρωσε το voucher, για να επιδοτεί την πελατεία και τον κύκλο εργασιών των ιδιωτικών παιδικών σταθμών. Την προοπτική σταδιακής συρρίκνωσης και εξαφάνισης των δημόσιων.  

Σφοδρή όμως ήταν η κριτική των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και για καθιέρωση ενός έκνομου καθεστώτος αδιαφάνειας, που χωρίς περιστροφές καταργεί το δικαίωμα - υποχρέωση των δημοτικών συμβούλων να έχουν πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδομένων που στοιχειοθετούν τις αποφάσεις που καλούνται να ψηφίσουν. Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση όπου το ΔΣ καλείται εν λευκώ και χωρίς έλεγχο να εγκρίνει τις εισηγήσεις της υπηρεσίας γιατί τάχατες αν την ελέγξει «δεν την εμπιστεύεται», «δεν θα ανοίξουν οι σταθμοί» και άλλα ανήκουστα και εκβιαστικά.  Επιστρατεύεται κατά κόρον και η δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων, όταν έχει κατατεθεί η 90/2009 απόφαση της ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (επισυνάπτεται). Απόφαση που, με αφετηρία τον καταστατικό νόμο των ΟΤΑ (3463/2006 αρ. 135), το κατοχυρωμένο «απεριόριστο το δικαίωμα της κατά συνείδησης γνώμης και ψήφου», «το δικαίωμα και την υποχρέωση (οι δημοτικοί σύμβουλοι) να εκτελούν τα της αποστολής τους, έχοντας στη διάθεση τους τον ανάλογο χρόνο, τις υπηρεσίες και τα μέσα υποστήριξης και ότι μεριμνούν για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης…» καταλήγει.  «…το δημοτικό συμβούλιο έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας για όλα τα θέματα που αφορούν τον δήμο και ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος, προκειμένου να ασκήσει αποτελεσματικά και με επιμέλεια τα εκ του νόμου καθήκοντά του, πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα και που βρίσκονται στη διάθεση του δήμου.  ….οι δημοτικοί σύμβουλοι, ως μέλη της διοίκησης ….   επέχουν θέση  υπεύθυνου επεξεργασίας κατά το άρθρο 2 στοιχ. ζ'  του Ν. 2472/1997 και όχι τρίτου (στοιχ. θ' του ιδίου άρθρου)».  Ενώ λοιπόν έχουν στα χέρια τους αυτή την ξεκάθαρη και διαυγή απόφαση της αρμόδιας αρχής επιμένουν να την αμφισβητούν, με αστείες δικαιολογίες και προφάσεις, καθιερώνοντας ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας στην κοινωνική υπηρεσία (προς το παρόν).

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο τις ενστάσεις των δημοτών να τις κρίνουν οι ελεγχόμενοι και οι έχοντες εισηγητική μόνο αρμοδιότητα και να αποκλείεται η κρίση του ΔΣ, που εκ του νόμου είναι αρμόδιο τελεσίδικα να αποφασίζει!!! Μετά το ΔΣ μάλιστα γινόμαστε δέκτες  παραπόνων δημοτών  (νόμιμη επιδοτούμενη από την ΔΥΠΑ άδεια ανατροφής που εντάχθηκε στα μειωμένα μόρια της ανεργίας κλπ) τα οποία αδυνατούσαμε και αδυνατούμε να ελέγξουμε αν και αφορούν απόφαση του ΔΣ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην νομιμοποιήσουμε αυτή την χωρίς προηγούμενο διαδικασία και την πολιτική που υπηρετεί, η Λαϊκή Συσπείρωση απείχε από την ψηφοφορία του θέματος, όπως έπραξε και σύσσωμη η αντιπολίτευση.   

Δηλώνουμε ότι το καθεστώς των στεγανών και της αδιαφάνειας δεν θα επιτρέψουμε να μακροημερεύσει. Η δημοτική αρχή οφείλει να επανεξετάσει την στάση της καθώς εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Οι δημότες που θεωρούν ότι αδικήθηκαν από την κατάταξή τους στους πίνακες, έχουν κάθε δικαίωμα μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη να προσβάλουν την απόφαση του ΔΣ στην Αποκεντρωμένη.  Δηλώνουμε ευθαρσώς την πρόθεσή μας να τους βοηθήσουμε.

Υπογραμμίζουμε ότι: Παρά τον προκλητικά αδιαφανή τρόπο που γίνεται η διαλογή της αδικίας και των αποκλεισμών, κανείς δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από το κύριο. Να   βάλουμε εμπόδια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών. Να απαιτήσουμε από τον δήμο και το κράτος την εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου ίδρυσης νέων βρεφονηπιακών σταθμών για την πλήρη κάλυψη όλων των παιδιών του δήμου μας χωρίς κανένα αποκλεισμό. Σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε δίπλα στις λαϊκές οργανώσεις, τα σωματεία, τα νέα ζευγάρια, τους εργαζόμενους. στους βρεφονηπιακούς σταθμούς .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ