ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Υδρογονάνθρακες: «Όχι» πριν από το τέλος του 2024 η απόφαση για γεωτρύπανο στην Κρήτη

0

 Στα τέλη της χρονιάς αναμένεται η απόφαση για τη διενέργεια ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κρήτης, ενώ μετά θα απαιτηθεί μια μακρά, πολύμηνη προετοιμασία...

«Δεν έχει ληφθεί απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, ούτε πρόκειται να ληφθεί στο εγγύς μέλλον».
Το μήνυμα αυτό έστειλε, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με αναλυτές που είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση αποτελεσμάτων για το 2023, η διοίκηση της Helleniq Energy (που απαρτίζει μαζί με τον αμερικανικό κολοσσό της ExxonMobil την παραχωρησιούχο κοινοπραξία που έχει αναλάβει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κρήτη), θέτοντας στην πραγματική, ρεαλιστική βάση τα δεδομένα και χρονοδιαγράμματα ως προς το πρόγραμμα εξόρυξης νοτιοδυτικά του νησιού μας.

Η πρόσφατη ηχηρή εξέλιξη, με την έκδοση Navtex από τον Υδρογραφικό Σταθμό Ηρακλείου και τη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης, έδωσε το έναυσμα για ένα κλίμα μάλλον υπέρμετρου και βιαστικού ενθουσιασμού και μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας, ότι είναι προ των πυλών οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα, αν θέλει κανείς να βάλει τα πράγματα σε απόλυτα ρεαλιστική βάση, είναι διαφορετική και συνεπάγεται αρκετή υπομονή για να δούμε το πρώτο “τρύπημα” για φυσικό αέριο ανοιχτά της Κρήτης.
Και αυτό ακριβώς το στίγμα, αποκαθιστώντας την τάξη μεταξύ υπέρμετρα ενθουσιωδών προσδοκιών και πρακτικών χρονοδιαγραμμάτων, φέρεται να έδωσε τις προάλλες ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης κατά την τηλεδιάσκεψη της διοίκησης του ελληνικού ενεργειακού ομίλου με τους αναλυτές.

Το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν αμιγώς οικονομικό. Αφορούσε δηλαδή στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα για την Helleniq Energy κατά το 2023. Ωστόσο, στο “μενού” της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε, όπως θα περίμενε κανείς, το μέτωπο των υδρογονανθράκων.
Τέθηκαν ερωτήσεις για τις πρόσφατες εξελίξεις. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε φυσικά στην έναρξη διενέργειας τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το εξειδικευμένο πλοίο “Ramform Hyperion” στα θαλάσσια μπλοκ “Δυτικά της Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, σε συνέχεια και της κινητικότητας που παρατηρήθηκε εσχάτως και των κυβερνητικών επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon Mobil, που είναι ο διαχειριστής της κοινοπραξίας με τη Helleniq Energy, με τον κ. Σιάμισιη να δίνει απαντήσεις και... ειδήσεις!

Ο ίδιος φέρεται να επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στην περιοχή τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω αξιολόγηση... Από εκεί και πέρα εμφανίστηκε ωστόσο συγκρατημένος ως προς το θέμα των ερευνών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα που οριοθετήθηκαν από πλευράς της Helleniq Energy, για τα νεότερα και σπουδαία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το δ' 3μηνο του 2024. Όταν και η κοινοπραξία, και αφού ολοκληρώσει την επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, θα λάβει τις τελικές, πλέον, αποφάσεις για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και ούτε επίκειται να ληφθεί στο εγγύς μέλλον, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως ακόμα και αν ληφθεί απόφαση για ερευνητική γεώτρηση, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12-18 μήνες προτού «έρθει το γεωτρύπανο», καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία που απαιτεί τη δέσμευση μεγάλων κεφαλαίων.

Κινητικότητα και επαφές για τα κρητικά κοιτάσματα

Μπορεί, με βάση και το στίγμα που δόθηκε από τη διοίκηση της Helleniq Energy να απαιτείται ακόμα χρόνος και υπομονή μέχρι να πάμε (αν πάμε τελικά) σε ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Κρήτης, ωστόσο από μόνη της η πρόσφατη εξέλιξη με την έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών είναι σημαντική. Μάλιστα, από πίσω φαίνεται να υπάρχει και παρασκήνιο επαφών και διεργασιών.
Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, της απόφασης για την έκδοση Navtex και διενέργεια των τρισδιάστατων (3D) σεισμικών ερευνών προηγήθηκαν 2 ραντεβού, μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων, μεταξύ της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρας Σδούκου και ανώτατων διοικητικών στελεχών της ExxonMobil.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου στις 9 Φεβρουαρίου, ευρισκόμενη στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τον κ. Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMobil, στα γραφεία της εταιρείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για τις έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στο 1ο αυτό ραντεβού, επί αμερικανικού εδάφους, η υφυπουργός μετέφερε στον κ. Younsi την πολιτική στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στα σχέδια της πετρελαϊκής, ενώ ταυτόχρονα συνομίλησαν και για τα επόμενα βήματα του φιλόδοξου εγχειρήματος για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ανοιχτά της Κρήτης.

Το 2ο ραντεβού ακολούθησε στις 20 Φεβρουαρίου. Η κ. Σδούκου, συμμετέχοντας στη μεγάλη ενεργειακή έκθεση του Καΐρου στην Αίγυπτο “EGYPES”, επισκέφτηκε το περίπτερο της ExxonMobil συνοδευόμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρη Στεφάτο. Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον αντιπρόεδρο των Διεθνών Εξορύξεων της πολυεθνικής κ. John Ardiil.

Η ανάρτηση της Ελληνίδας υφυπουργού στα social media για το γεγονός της συνάντησης ανέφερε: «Η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στη δυνητική θέση της Ελλάδας ως παραγωγού φυσικού αερίου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο όλοι μας αισιοδοξούμε».
Μετά τα δύο αυτά ραντεβού, ακολούθησε η έκδοση Navtex από το Πολεμικό Ναυτικό, με την οποία δέσμευσε συγκεκριμένη έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024, προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες των τρισδιάστατων, πια, σεισμικών ερευνών...

Οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες άνοιξαν τον δρόμο...

Οι τρισδιάστατες έρευνες έρχονται σε συνέχεια της πετυχημένης διενέργειας των λεγόμενων δισδιάστατων σεισμικών ερευνών, που είχαν διενεργηθεί στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι έρευνες, υπενθυμίζεται, ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ υλοποιήθηκαν για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy, από την εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS σε περιοχές συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η πρόσκτηση των δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων που είχαν ανακοινωθεί, υπό την καθοδήγηση της ExxonMobil, που είναι και ο operator της κοινοπραξίας με τη Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ.). Μάλιστα, κατά τη “σάρωση” των δύο θαλάσσιων “οικοπέδων” νοτιοδυτικά της Κρήτης συγκεντρώθηκε διπλάσιος όγκος δεδομένων, σε σχέση με τις ελάχιστες καταγραφές που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ κοινοπραξίας και ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα, συγκεκριμένα, με την ΕΔΕΥΕΠ, οι έρευνες υπερέβησαν κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις, καθώς συλλέχθηκαν συνολικά 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων, έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση. Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
 

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ