ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση».

0

Συγκεκριμένα, έγιναν ομόφωνα δεκτά τα αιτήματα του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη, Συλλόγου Εργαζομένων πρώην Θεραπευτηρίου Ψ.Π. Χανίων, Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Συλλόγου Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ, Εθνικού Συμβούλιου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.)- παράρτημα Χανίων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων για :

  • Να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και να γίνει ουσιαστικός διάλογος της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους συλλόγους και φορείς, από μηδενική βάση!
  • Να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν προγράμματα, δομές, υπηρεσίες ψυχικής  υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης. Να ενισχυθούν με δημόσιους πόρους και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που εργάζονται σε αυτές.
  • Να μην εμπλέκονται ιδιώτες ή ΜΚΟ στους τομείς της ψυχικής υγείας, της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης.
  • Να υιοθετηθούν τα «στεγνά» προγράμματα ως κύρια μορφή θεραπείας από την εξάρτηση και να ενισχυθούν αποφασιστικά.
  • Να επανέλθει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Να ακυρωθεί η ΠΝΠ που το έχει καταργήσει.

 

Η  «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης είχε καταθέσει στο περιφερειακό συμβούλιο ως ψήφισμα την παραπάνω πρόταση των φορέων, ζητώντας να παρθεί απόφαση στήριξης των αιτημάτων τους.

 

Επίσης,  είχε καταθέσει την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, καθώς και την επιστολή των εργαζόμενων του ΠΑΓΝΗ στην Ψυχική Υγεία, που διατυπώνουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νομοσχέδιο και επισημαίνουν για την Κρήτη ότι : «Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τον τομέα της ψυχικής υγείας με αύξηση των κλινών στις ψυχιατρικές κλινικές (πχ ίδρυση ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου) που υπερχειλίζουν σταθερά από τα ράντζα (πχ Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ, που εξυπηρετεί όλη την ανατολική Κρήτη), με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με παροχή κινήτρων για τις δομές που έχουν αποψιλωθεί (πχ η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ λειτουργεί με 1 μόνο παιδοψυχίατρο με συνεχή εντέλλεσθε, όπως και η ψυχιατρική κλινική των Χανίων με 1 ψυχίατρο) και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, φέρνει ένα νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι που δίνει τη χαριστική βολή στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Άλλωστε εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα της ΕΕ.

Οξύνει και επεκτείνει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που συντελείται εδώ και 30 χρόνια, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας ως «κόστος» για το κράτος και ως πεδίο «επενδύσεων» για τους ομίλους.  

Στην ουσία διαμορφώνεται ένα νέο φιλέτο κερδοφορίας πάνω στον ανθρώπινο πόνο, ώστε ιδιώτες και κάθε λογής ΜΚΟ, να τον εμπορεύονται ακόμη περισσότερο.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα φέρει εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών υγείας και στους εξαρτημένους, αφού ουσιαστικά καταργούν όλες τις δομές πρόληψης, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει η μειωθεί η φυσική ηλικία των νέων που κάνουν χρήση ουσιών, καταργούν όλα τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, άλλα «στεγνά» προγράμματα, τα συρρικνώνουν μέχρι να καταργηθούν εντελώς.

Καλούμε τον λαό της Κρήτης να δυναμώσει την πάλη του για σύγχρονες και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, κάτω από την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους,  με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης, της έρευνας, σύμφωνες με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 

Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση  να πάει εκεί που ανήκει,  στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ