ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Επικίνδυνο «φυτίλι» λόγω παρατεταμένης ανομβρίας και ανέμων

0

 Υπό το βάρος των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν από τα ξημερώματα σε όλο το νησί, μια πυρκαγιά στη Σκοπή Σητείας, σήμανε συναγερμό στις αρχές που έσπευσαν με δέκα οχήματα για την κατασβήσουν πριν αυτή μεταφερθεί μέσω του αέρα προς κατοικημένες περιοχές

Οι ισχυροί νοτιάδες που επικρατούν από τα ξημερώματα κιόλας στην Κρήτη, αποτέλεσαν τη βάση για την έκκληση του Διοικητή Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, όσοι είχαν σκοπό να κάψουν ελαιόκλαδα, να μην το πράξουν. Λόγος, ο φόβος για πρόκληση πυρκαγιάς.

Ότι οι παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας και ενός πολύ ήπιου χειμώνα σε συνδυασμό με τους ανέμους δημιουργούν το πιο επικίνδυνο σκηνικό για πυρκαγιές, δήλωσε ο κ. Σεληνιωτάκης, που σε απόλυτο τόνο ξεκαθάρισε ότι όσοι θέλουν να κάψουν κλαδιά δεν θα πρέπει να το κάνουν αν φυσάει και επιπλέον να ασφαλίζουν το χώρο να μην έχει κοντά ξερόχορτα και ταυτόχρονα να σβήνουν με νερό μετά την ολοκλήρωση της καύσης.

Μια τέτοια περίπτωση κινητοποίησε τα ξημερώματα τις πυροσβεστικές αρχές στη Σητεία, με φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Σκοπή που είχε λόγω του ανέμου αρκετές εστίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σεληνιωτάκη πάντως η αντιπυρική περίοδος μπορεί να ξεκινάει 1η Μαΐου ωστόσο όπως όλα δείχνουν η καύση κλαδιών υπάρχει σκέψη από το αρχηγείο, να απαγορευθεί συντομότερα.

Την ίδια ώρα πάντως η Κρήτη γλίτωσε στο παρά ένα τις αποκαλούμενες και πορτοκαλί ημέρες, καθώς παρά το γεγονός ότι και για σήμερα και για αύριο οι συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι αυξημένες, εντούτοις τα μοντέλα που έδιναν πρόβλεψη για το ανώτατο όριο… Έπεσαν έξω και τελικά οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε μέσο επίπεδο με οδηγία της διεύθυνσης δημόσιας υγείας όσοι ενήλικες πάσχουν από καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα αλλά και τα παιδιά να μην ακούν έντονες σωματικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Τέτοιες μέρες είχαν κάνει την εμφάνισή τους το Μάρτιο του 2018 με την Κρήτη να μπαίνει σε ένα πορτοκαλί σκηνικό… Και μια σειρά από δραστηριότητες όπως η οδήγηση να εκτελούνται με δυσκολία.

Ευτυχώς ένα τέτοιο σκηνικό δεν επαναλήφθηκε σήμερα, ωστόσο όπως επισημάνθηκε ζητούμενο παραμένει το επαναλαμβανόμενο σκηνικό των αυξημένων συγκεντρώσεων μεταφερόμενης αφρικανικής σκόνης, να διερευνηθεί τι συνέπειες μπορεί να έχει να έχει κυρίως για τα μικρά παιδιά.

Δείτε το βίντεο:

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ