ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρούσματα Πανώλης αιγοπροβάτων και στην Κρήτη - Εφιαλτικά σενάρια και ζώνες αποκλεισμού

0

 Σύμφωνα με πληροφορίες το επιβεβαιωμένο και το ύποπτο κρούσμα είναι και τα δύο στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων, κατά μία εκδοχή στις περιοχές Εθιάς και Παρανύμφων

Έντονη είναι η ανησυχία των κτηνοτρόφων στην Κρήτη. με το νησί να μπαίνει πλέον στο κάδρο των κρουσμάτων της λεγόμενης πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, δηλαδή της πανώλης στα αιγοπρόβατα. Έτσι μετά το πανδαιμόνιο στη Θεσσαλία από όπου πρωτο-εντοπίστηκε το γεγονός, που έγινε μάστιγα για δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες με σφαγή και ενταφιασμό αιγοπροβάτων (πάνω από 10 χιλιάδες αιγοπρόβατα), ζώνες αποκλεισμού και καραντίνας, την ορεινή Κορινθία και την Αττική, η Κρήτη μαζί με την Κομοτηνή είναι οι δύο νέες περιοχές που μπαίνουν στο κάδρο από σήμερα.

Με κατεπείγον σήμα, μέσα από τις διαδικασίες ιχνηλάτησης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΑ κατέγραψαν τα πρώτα κρούσματα και στη Κρήτη σε κοπάδια με πανώλη, σημαίνοντας συναγερμό στην Περιφέρεια Κρήτης, αργά το απόγευμα και τις Κτηνιατρικές της Υπηρεσίες, για ζώνες αποκλεισμού και καραντίνας.

Ειδικότερα, τα πρώτα κρούσματα με πανώλη εντοπίστηκαν και επιβεβαιώθηκαν σε κοπάδι αιγοπροβάτων στα Αστερούσια από το Κέντρο Αναφοράς Κρουσμάτων μετά από εργαστηρακή εξέταση, ενώ υπάρχει αναφορά για ύποπτα κρούσματα και σε δεύτερη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων σε άλλη περιοχή της Κρήτης και πάλι στη Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Μάλιστα ο Γ.Γ. ενημέρωσε προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση και για την έκτακτη κάθοδο του στην Κρήτη.

Σε Εθιά και Παρανύμφους

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες το επιβεβαιωμένο και το ύποπτο κρούσμα είναι και τα δύο στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων, κατά μία εκδοχή στις περιοχές Εθιάς και Παρανύμφων

Για την ακρίβεια σήμερα στο Ηράκλειο επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου με πρώτους -πρώτους τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ, φτάνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος για έκτακτη υπηρεσιακή σύσκεψη και σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων στη Περιφέρεια Κρήτης αλλά και για επιτόπιες αυτοψίες για ζώνες αποκλεισμού στις επίμαχες περιοχές .

- Η ιχνηλάτηση και ο εντοπισμός εισαγωγών από την Ρουμανία με διασπορά σε 97 εκμεταλλεύσεις ανά την Ελλάδα από έμπορο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εντοπισμός κρουσμάτων πανώλης σε εκμετάλλευση αιγοπροβάτων στα Αστερούσια, έγινε από ένα μικτό σύστημα ιχνηλάτησης, ελέγχου και αναφοράς εκδήλωσης συμπτωμάτων. Στο μικροσκόπιο μετά το ξέσπασμα της φονικής νόσου για τα αιγοπρόβατα που πάντως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, στη Θεσσαλία, μπήκε εισαγωγέας -έμπορος στην Αττική, όπου είχαν φτάσει από την Ρουμανία χώρα στην οποία πρωτοεκδηλώθηκε φέτος η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών , μεγάλες ποσότητες ζώντων αιγοπροβάτων.

Από τον έμπορο αυτό, φαίνεται να έχουν διακινηθεί προ της λήψης μέτρων και πάντως έχοντας χαλαρώσει οι έλεγχοι της προηγούμενης περιόδου, έλεγχοι που γίνονταν σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μέχρι και τον Μάιο ακόμη και παρουσία εισαγγελέα, να έχουν διακινηθεί, μόνο από αυτό τον έμπορο- εισαγωγέα, χιλιάδες αιγοπρόβατα σε τουλάχιστον 97 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ανά την Ελλάδα, ανάμεσα τους δυστυχώς , όπως απέδειξε η ιχνηλάτηση και η εκδήλωση ήδη κρουσμάτων και περιοχές της Κρήτης, η μια στα Αστερούσια επιβεβαιωμένη και η άλλη ως ύποπτη σε άλλη περιοχή της Κρήτης.

Τι μπορώ να κάνω;

• Ελέγχω καθημερινά τα ζώα μου

και αν παρατηρήσω ύποπτο σύμπτωμα σε κάποιο ζώο

ειδοποιώ τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές

• Καθαρίζω και απολυμαίνω τακτικά τους χώρους εκτροφής μου

• Τηρώ όλους τους κανόνες βιοασφάλειας (τροχολουτήρες, ποδολουτήρες)

• Καταπολέμηση των τρωκτικών

• Δεν δανείζομαι ζώα, εργαλεία, ή οχήματα από άλλες εκτροφές

• Δε φέρνω τα ζώα μου σε επαφή με ζώα άλλης εκτροφής

• Προσοχή στις αγοραπωλησίες ζώων

• Προσοχή στην αγορά ζωοτροφών (σανό, άχυρα)

• Προσοχή ! Ο ιός παραμένει στο γάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα,

ακόμη και αν δεν διακινείται το γάλα, πρέπει να το καταστρέφουμε με βρασμό για να μη μολύνει το περιβάλλον.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ