ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πανώλη στην Κρήτη: "Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν" - Τι λέει ο ΓΓ του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης

0

"Σήμερα ή αύριο τα αποτελέσματα των δειγμάτων για να δράσουμε. Ορίζουμε δύο ζώνες, προστασίας κι επιτήρησης"

"Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας στην Κρήτη. Έχουμε δύο κρούσματα πανώλης μέσα από την ιχνηλάτηση που ακολουθήσαμε", επισήμανε ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, με δηλώσεις του στο Open.

Ο κ. Στρατάκος σημείωσε ότι σήμερα ή το πολύ αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα από τα δείγματα που εστάλησαν προς εξέταση ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως έγραψε το Cretalive, τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Κρήτη από μολυσμένα αιγοπρόβατα που έφτασαν από τη Γαλλία, μέσω της Λάρισας, χωρίς να τηρηθεί η επιβεβλημένη διαδρομή ελέγχου.

"Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της ήταν σε απόλυτη επιφυλακή. Μόλις εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ελήφθησαν δείγματα και έγινε η σχετική εξέταση που δυστυχώς επιβεβαίωσε τους φόβους μας", ανέφερε στο Cretalive, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης.

Η χώρα μας ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα  απολυμανθεί.

"Αυτό που τώρα  κάνουμε είναι να ορίσουμε ζώνη 3 χλμ από το σημείο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα και άλλη μία ζώνη 10 χλμ όπου θα υπάρξει απαγόρευση των πάσης φύσεως μετακινήσεων. Και φυσικά, ορίζεται ρητά ότι συνεργείο θα προχωρήσει άμεσα στη θανάτωση και υγειονομική ταφή τους των μολυσμένων αιγοπροβάτων", πρόσθεσε με νόημα, με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά...

Να σημειωθεί ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου καλούν τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και όσους εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να είναι σε αυξημένη επιφυλακή.

Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων καλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλιζονται με αιγοπρόβατα.

Θυμίζουμε ότι τα δύο θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε Εθιά και Παρανύμφους ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί 350 ζώα στα ποιμνιοστάσια δύο κτηνοτρόφων.

Στο Ηράκλειο αναμένεται σήμερα ο κ. Στρατάκος που θα προεδρεύσει σύσκεψης για το θέμα.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ