ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ: Ζητούν «σοβαρά έργα κι όχι πλαστικά κολονάκια» - Νέα κινητοποίηση αύριο Τετάρτη για την οδική ασφάλεια

0

 “Πυρά” από τον Σύλλογο Αρωγής Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων για την προσωρινή λύση οδικής ασφάλειας που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον ΒΟΑΚ, κι ενώ αύριο ετοιμάζεται νέα κινητοποίηση στην Αντιπεριφέρεια

Είναι τελικά μια καλή - ακόμα και ως πρόσκαιρη μέχρι να προχωρήσει μελλοντικά ο νέος ΒΟΑΚ - λύση βελτίωσης της οδικής ασφάλειας τα πλαστικά κολονάκια που προανήγγειλε σε ένα με ενάμιση χρόνο από σήμερα ο υπουργός Υποδομών για το αιματοβαμμένο τμήμα “Χανιά-Κίσσαμος” του ΒΟΑΚ ή όχι;

Μια πρώτη, κάθετα αρνητική αντίδραση είχαμε από πλευράς του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος”.

Συγκεκριμένα, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Σταύρο Πολέντα, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ενάντιος στην ενδιάμεση αυτή λύση, που αποφασίστηκε στην πρόσφατη ευρεία σύσκεψη υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι Χανιώτες, μετά από τόση μακροχρόνια υπομονή, αξίζουν σοβαρών έργων και όχι παρεμβάσεις με πλαστικά κολονάκια», και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους τοπικούς φορείς να καταλήξουν συντονισμένα σε κοινή δέσμη προτάσεων-αιτημάτων προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, όταν θα κατέβει εδώ, μέσα στον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, καλά κρατεί ο αναβρασμός στα Χανιά για τον αιματοβαμμένο ΒΟΑΚ, στη βαριά σκιά του πρόσφατου πολύνεκρου τροχαίου δυστυχήματος στο ύψος του Γαλατά, όπου “έσβησαν” τόσο άδικα δυστυχώς στην άσφαλτο τρία νέα παιδιά.
Ο σαββατιάτικος συμβολικός αποκλεισμός του κόμβου του Γαλατά έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα οργής και αγωνίας, σκορπώντας πραγματικά ρίγη συγκίνησης όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στο πανελλήνιο. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις δε σταματούν.
“Σκυτάλη” δίνεται αύριο Τετάρτη, με παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων που πραγματοποιεί το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου και πλήθους συνδικαλιστικών φορέων.

«Χρειάζονται σοβαρά έργα, όχι πλαστικά κολονάκια»

Στον απόηχο των ειδήσεων που βγήκαν από την προ ημερών ευρεία σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και της προαναγγελίας για άμεσες, προσωρινές παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε στοχευμένα σημεία του σημερινού ΒΟΑΚ (μέχρι να προχωρήσει το έργο ανακατασκευής του αυτοκινητοδρόμου), είχαμε μια ηχηρή παρέμβαση από πλευράς του προέδρου του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος” Σταύρου Πολέντα.
Σε ανακοίνωση-παρέμβασή του, ο κ. Πολέντας καυτηριάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επιχειρήσει να βάλει “ανάχωμα” στα τροχαία και στη συνεχιζόμενη «ανθρωποθυσία» πάνω στην άσφαλτο του ΒΟΑΚ με λύσεις όπως τα πλαστικά κολονάκια.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανούσια μια τέτοια λύση, αφού, όπως επισημαίνει, τα πλαστικά κολονάκια δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως σε περίπτωση πλαγιομετωπικής σύγκρουσης, και επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για τσιμεντένιο διαχωριστικό στηθαίο.

«Μετά το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα της 17ης/08/2024 και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Σταϊκούρα, ότι σε επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη αποφάσισαν, για την ανάγκη άμεσης δράσης προς αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων στον ΒΟΑΚ, να τοποθετηθούν κολονάκια μετά από 18 τουλάχιστον μήνες στο κέντρο του οδοστρώματος, κόστους 30.000.000 ευρώ, εκτιμούμε ότι τα πλαστικά κολονάκια δε θα μας σώσουν από πλαγιομετωπικές συγκρούσεις και μάλιστα από οχήματα που κινούνται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, όπως είναι ο ΒΟΑΚ.

Κατόπιν των παραπάνω, έχουμε τη γνώμη ότι οι Χανιώτες που περίμεναν υπομονετικά τόσα χρόνια κάποια εξαγγελία σοβαρών μέτρων και έργων για την οδική ασφάλεια, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε θύματα στον βωμό του ΒΟΑΚ, αξίζουν σοβαρών έργων και όχι πλαστικά κολονάκια, η ύπαρξη των οποίων δε θα έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα σε περίπτωση πλαγιομετωπικών συγκρούσεων οχημάτων που κινούνται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με την προβλεπόμενη ταχύτητα», αναφέρε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Πολέντας και συνέχισε: «Κατόπιν των παραπάνω και επειδή τα Χανιά έχουν και πρέπει να έχουν φωνή, έχουν ικανό αντιπεριφερειάρχη, αρκετά εικονοστάσια και η εξαγγελία αυτή με τα κολονάκια αφορά εμάς τους Χανιώτες και τις οικογένειές μας, πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο, που δήλωσε ο υπουργός ότι θα έρθει στα Χανιά, να έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε και τι απαιτούμε να γίνει.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, προτείνουμε όπως με μέριμνα του Επιμελητηρίου Χανίων και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης να πραγματοποιηθεί ευρεία συγκέντρωση, όπου θα συμμετάσχουν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, σύλλογοι ιδιοκτητών και εργαζομένων στα αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, στα ταξί, στα φορτηγά, καθώς και ο Εμπορικός, Βιοτεχνικός και Οικονομικός Σύλλογος των Χανίων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, οικογένειες τροχαίων θυμάτων και κάθε φορέας που έχει σχέση με την οδική ασφάλεια στον τόπο μας, για να αποφασίσουμε ΕΜΕΙΣ τι θέλουμε και τι χρειάζεται για να ζήσουμε.

Περιθώρια αδιαφορίας και συμβιβασμών δεν έχουμε, πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα έρθει όπως δήλωσε ο υπουργός στα Χανιά, να έχουμε αποφασίσει τι θέλουμε για τον τόπο μας, ώστε να ζούμε με τη δυνατή ασφάλεια».

«Σύμφωνα με τον καθηγητή Οδοποιίας κ. Νίκο Ηλιού, είναι δυνατή η τοποθέτηση, όπου είναι αναγκαίο, τσιμεντένιου στηθαίου πάχους 0,60cm, κόστους 60 ευρώ το μέτρο, με τιμολόγιο του Δημοσίου. Μήπως οι Χανιώτες δεν το αξίζουμε, μήπως η αξία μας είναι ΜΟΝΟ για πλαστικά κολονάκια, λες και οι Χανιώτες είμαστε παιδική χαρά και λούνα-παρκ;

Το Επιμελητήριο Χανίων, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, ως εκτιμούμε μπορεί και πρέπει να δώσει φωνή στα δικαιώματα των Χανιωτών και την ευκαιρία στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων να στηρίξει δυναμικά τα Χανιά, που βεβαιωμένα έχουν... μπει στον γύψο από πλευράς έργων για την οδική ασφάλεια.

Οι Χανιώτες θα μας κρίνουν αυστηρά, αν δε σηκώσουμε το ανάστημά μας για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή», καταλήγει στην ανακοίνωση-παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος”.

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε νέα κινητοποίηση, αύριο Τετάρτη το πρωί, στον απόηχο του πολύνεκρου τροχαίο δυστυχήματος στον κόμβο του Γαλατά, απευθύνει το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, δίνοντας ραντεβού για τις 10:30 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

«Τα γεγονότα έφεραν στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται το οδικό δίκτυο του νησιού, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό.

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν διαχρονικά, αλλά και των τοπικών Αρχών που έχουν την ευθύνη για την άθλια κατάσταση που βρίσκεται τόσο ο ΒΟΑΚ, αλλά και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, με συνέπεια εδώ και δεκαετίες να θρηνούμε τον χαμό νέων παιδιών στην άσφαλτο της Κρήτης. Ήδη από την αρχή του χρόνου οι νεκροί φτάνουν τους 40! Αποδεικνύεται ότι η οδική ασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους-οφέλους.

Διεκδικούμε:
• Άμεσα να δηλωθεί το δυστύχημα ως εργατικό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες των αιτιών και συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη.
• Πλήρη στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ασφάλειας στην εργασία και εργασιακών σχέσεων), του ΕΦΚΑ και του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς.
• Έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο, δωρεάν από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία, χωρίς παραχωρήσεις σε ιδιώτες, πρόσθετη φορολογία και διόδια.
• Άμεσα μέτρα για την οδική ασφάλεια τόσο στον ΒΟΑΚ, όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο, και αναβάθμισή του σύμφωνα με τις ανάγκες. Άμεσα να εγκατασταθεί φωτισμός, μπάρες, σήμανση σε επικίνδυνα σημεία, διαπλάτυνση όπου χρειάζεται, με προτεραιότητα την οδική ασφάλεια και όχι το κέρδος.
• Πρόβλεψη για μαζική, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων τόσο στον Βόρειο Άξονα και αλλού δωρεάν, με ευθύνη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων.

Στήριξη από Εργατικό Κέντρο Χανίων

Τη στήριξή του στην αυριανή κινητοποίηση εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Χανίων, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει ΤΩΡΑ λύση για την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα, όπως επίσης την καλούμε να ενισχύσει με προσωπικό τους αποδεκατισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δηλαδή ΠΕΚΑ, Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, για να μπορούν να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις των Χανίων και να τηρείται η εργατική νομοθεσία».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ